
Politică
Scandalul legilor siguranței. Ionuț Stroe (PNL) la RFI: Speculații și mesaje alarmiste. Au fost discuții preliminare
Ionut Stroe PNL negocieri Guvern blocate UDMR.jpg

Ionuț Stroe spune despre legile securității naționale publicate de G4Media că sunt speculații: ”Din punctul nostru de vedere, sunt niște texte prezentate în mod speculativ, nimic altceva decât niște speculații politice. În momentul de față, nu putem confirma vreun rând din acele texte și evident că nu putem să vedem de unde sunt aceste exagerări ale unor reprezentanți din Opoziție. E mare păcat că în spațiul public se folosește această temă extrem de serioasă de altfel, extrem de sensibilă, pentru care e nevoie de un update legislativ, evident, e folosită tema asta, să se facă așa, un fel de capital politic și un partid care nu are nici un fel de agendă, doar agitație internă, nu propune nimic, practic, decât critică niște texte apărute pe surse”.
Reporter: Totuși, aceste informații au apărut pe niște site-uri importante și respectabile, G4Media, Libertatea, dincolo de reacția politică a celor de la USR. Sunt publicate fraze întregi, articole din acele proiecte, cu subiect și predicat. Ele nu există?
Ionuț Stroe: Există în momentul de față în lucru, dar nu s-a ajuns la o formă matură, la o formă închegată din punct de vedere legislativ, adică instituțiile nu au transmis Guvernului până în momentul de față, nu s-au adunat toate propunerile, nu avem o formă agreată. Sunt doar speculații și din păcate, anumite mesaje alarmiste.
Reporter: Spuneați că aceste texte sunt în discuție, că nu este nimic oficial și finalizat.
Ionuț Stroe: Nu, nici la Guvern, nici în cadrul coaliției. Au existat câteva discuții preliminare.
Reporter: Unde, mai exact, între cine și cine?
Ionuț Stroe: Și în cadrul coaliției... între cele două partide care alcătuiesc coaliția... trei partide care alcătuiesc coaliția de guvernare, dar tema asta a unei noi legislații pe tema securității naționale este una care apare ciclic în dezbaterea publică din România. Foarte multe guverne, dacă nu chiar toate, de 30 de ani și-au propus a iniția o amplă dezbatere și bineînțeles o înnoire a legislației în domeniu, pentru că din păcate, mai ales în contextul ăsta de securitate actual, e nevoie mai mult ca oricând să facem noi legi privind securitatea națională. Toate guvernele au eșuat. Noi ne propunem să reușim și să avem o dezbatere reală și consistentă.
Reporter: Dar pe de altă parte, tot de 30 de ani am văzut această metodă de lucru în care Puterea aruncă în spațiul public diverse proiecte importante, testează apele, după care în urma reacțiilor critice, retrage proiectul sau spune că de fapt e doar un draft, că nu e nimic oficial.
Ionuț Stroe: Vă asigur că de această dată nu putem vorbi despre un asemenea scenariu, nu Puterea este cea care a furnizat aceste texte, nu aveam nici un interes, înainte de a avea o dezbatere serioasă, să facem subiecte de presă care, iată, sunt tratate într-un mod critic și speculate politic de foarte mulți. Nu, de data aceasta, tot ce va fi propus va fi nu numai public, dar și prezentat într-un mod transparent și opiniei publice și în dezbaterea parlamentară, să știți, există o comisie care s-a creat la nivelul Parlamentului, care va avea toate aceste propuneri din partea instituțiilor, care sunt vizate de această legislație în domeniu, toate propunerile.
Mesaj către ONG-uri, pe tema legilor siguranței
Reporter: Ce le transmiteți ONG-urilor care au semnat un apel public, prin care critică aceste propuneri din legile securității naționale?
Ionuț Stroe: Mesajul lor a fost receptat. Evident că orice fel de propunere și opinie din partea zonei asociative a societății este de bun augur și se va ține cont de ele. De altfel, ele vor fi prezentate și în cadrul dezbaterii parlamentare.
Reporter: Dacă țineți cont de ele, înseamnă că aceste propuneri există? Că despre ele vorbim aici.
Ionuț Stroe: Nu, înseamnă că vocea lor a fost auzită și în măsura în care propunerile dânșilor vor fi considerate a fi oportune, vor fi asumate în legislație.
Reporter: Propunerile care sunt acum în discuție în coaliție de la cine vin? Sunt de la servicii sau de la partide?
Ionuț Stroe: Nu, nu, nu, vin de la o nevoie acută de a moderniza aceste instituții și a redefini rolul lor de funcționare. Din păcate, în zona securității naționale, funcționăm după niște legi din anii 90. Nu numai că vorbim de o legislație învechită, ci vorbim de o legislație care din păcate nu mai are corespondent în realitate. Provocările actuale, contextul în care evoluăm, modul în care societatea în ansamblul său, pericolele s-au transformat și au evoluat ne impun un update la această legislație (...). E nevoie, e nevoie, nu e neapărat un punct de pe agenda vreunui partid politic din cadrul coaliției sau inițiativa zonei serviciilor, cum ați spus și dvs., ci mai degrabă o nevoie acută de a moderniza această legislație.
Reporter: Sigur, e o nevoie acută, dar eu vă întrebam de la cine a venit propunerea, de la servicii sau de la partide?
Ionuț Stroe: Nu, nu, cu siguranță, nu. În momentul de față, nu putem vorbi de o propunere concretă, ci doar de anumite texte, care se încearcă a fi închegate într-o formă matură și coerentă a unei legi, care să fie trecută prin Guvern și după aceea în Parlament. Și bineînțeles, dezbatere publică.
Reporter: Și cine le încheagă?
Ionuț Stroe: Păi, sunt instituții care fac propuneri, sunt membrii Guvernului, care la fel, au posibilitatea să facă acest lucru, există o comisie parlamentară, care la rândul ei nu numai că exercită control parlamentar asupra activității serviciilor, dar poate să facă și propuneri. Totul va fi adunat și promovat prin intermediul Parlamentului.