Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lavrov merge în Serbia, în timp ce aderarea țării la UE rămâne o glumă proastă

lavrov_milorad1.jpg

Milorad Dodik, reprezentantul sârbilor bosniaci în Președinția tripartită a Bosniei Herțegovina și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, iunie 2020
Sursa imaginii: 
Ministerul rus de externe via Twitter / MFA Russia

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se va întâlni marți la Belgrad cu înalţi reprezentanţi ai guvernului şi preşedinţiei Serbiei, precum şi cu liderul secesionist sârbo-bosniac Milorad Dodik, scrie G4Media. Vizita este văzută de analiștii politici drept o încercare a Moscovei de a tensiona situația din Balcanii de Vest și a crea o nouă problemă occidentalilor, de natură a le distrage atenția de la războiul din Ucraina.

Înainte de toate, întrebarea este pe ce rută va ajunge avionul lui Lavrov la Belgrad, date fiind restricțiile impuse aeronavelor rusești.

Dincolo de acest aspect, să-i zicem anecdotic, Lavrov nu și-a ascuns intențiile, abordând din start aceleași teme propagandistice atât de dragi Kremlinului.

Sâmbătă, el a acuzat Occidentul că vrea să interzică popoarelor din Bosnia-Herţegovina „cultura, tradiţia şi moştenirea lor". Totodată, a catalogat drept ilegitimă numirea înaltului reprezentant al ONU pentru această ţară, Christian Schmidt.

Lavrov a susţinut că numirea lui Schmidt s-a făcut „fără ca nimeni să întrebe Rusia, fără consimţământul celor trei popoare constitutive bosniace şi fără confirmarea Consiliului de Securitate al ONU".

Și, pentru ca lucrurile să fie cât se poate de clare, Lavrov a acuzat Occidentul că "vrea să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază pentru extinderea NATO în Balcani".

După părerea lui Lavrov, singurul care respectă acordul de pace de la Dayton, din 1995, ar fi tocmai liderul sârbo-bosniac Milorad Dodik, adică exact cel criticat de Occident pentru planurile sale secesioniste.

Totodată, Lavrov a mai susţinut că Uniunea Europeană incită și Kosovo să nu respecte acordul de normalizare cu Belgradul, încheiat în 2013 sub patronajul UE, „aşa cum a incitat Kievul să nu respecte acordurile de la Minsk din 2015". Lavrov a insistat că Rusia „va sprijini în mod absolut" abordările Serbiei în ceea ce priveşte Kosovo.

Intențiile lui lavrov sunt cât se poate de clare, iar retorica sa seamănă leit cu cea prin care Kremlinul a încercat să-și justifice agresiunea împotriva Ucrainei.

Moscova este interesată să pună gaz pe foc în Balcani, pentru a mai reduce din angajameentul occidentalilor în Ucraina, dându-le o problemă în plus.

Descinderea șefului diplomației ruse are loc în Serbia, un aliat fidel din Balcani.

Este adevărat, Serbia, şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană. Dar Serbia este singura ţară europeană care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a invaziei.

Altfel, negocierile de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană stagnează de multă vreme și pentru mulți analiști, acestea sunt deja lipsite de orice credibilitate – un fel de glumă proastă.

Poate ar fi momentul pentru Bruxelles și capitalele europene să recunoască aceasta cu voce tare. Și să decidă în consecință, în ce privește Serbia.

 

PS. Serghei Lavrov nu a mai ajuns luni la Belgrad, după ce statele învecinate Serbiei i-au blocat spațiul aerian. În rest, intenția Rusiei de a tulbura situația din Balcani nu s-a schimbat

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 6 iunie 2022