Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: O activistă din stafful trupei Pussy Riot arestată la Zagreb

pussy_riot.jpg

Concert Pussy Riot...
Sursa imaginii: 
Adam BERRY AFP via France24

Aysoltan Niyazov, o membră a staffului trupei rock Pussy Riot din Rusia, cunoscută pentru activismul pro-democrație și împotriva regimului Putin, a fost arestată recent în Croația, în baza unui mandat emis de Interpol la solicitarea Turkmenistanului, transmite publicația Vecernji.

Membrele grupului s-au deplasat în Croația și au ținut săptămâna trecută o conferință de presă chiar în fața închisorii din Zagreb unde se află colega lor, în care au anunțat că solicită oficial primului ministru croat să se implice în acest caz, scrie sursa citată.

Ele au reamintit că Niyazov, care are dublă cetățenie, rusă și turkmenă, fusese în prealabil arestată și în Slovenia, din același motiv, dar că autoritățile din această țară au recunoscut la scurt timp că a fost vorba de o greșeală și au eliberat-o, prezentând chiar și scuze.

Avocata grupului spune că clienta sa este deținută în condiții improprii, ”mai rele chiar și decât închisorile din Rusia”, acolo unde deja aceasta ”a executat pedepse cu închisoare cu durata totală de șase ani”. ”În ziua în care a fost arestată în Croația nu i s-a oferit nimic nici de mâncare nici de băut”, a precizat avocata.

Organizația Amnesty International precizează că Niyazov s-a deplasat în ultima perioadă în mai multe țări balcanice pentru a participa la proteste împotriva războiului din Ucraina și a organiza acțiuni caritabile în beneficiul spitalului din  Kiev și că mandatul de arestare pe numele ei a dost emis în urmă cu 20 de ani, mai exact în 2002.

”Amnesty International a documentat mai multe cazuri în care autoritățile din Turkmenistan emit mandate de arestare pe numele anumitor persoane cunoscute pentru activism civic, invocând pretexte precum deturnarea de fonduri, așa cum este vorba în prezentul caz, sau evaziune fiscală, din rațiuni politice”, se arată într-un comunicat al organizației internaționale.

Trupa feminină Pussy Riot din Rusia a fost înființată în 2011 și este cunoscută pentru activismul său împotriva regimului de la Kremlin și pentru apărarea drepturilor comunității LGBT, iar membrele sale au fost arestate de mai multe ori.

 

Albania: Bani publici pentru proiecte inutile

În timp ce creșterea prețurilor la energie a declanșat un val de scumpiri și de creșteri de taxe ce afectează întreaga populație, agențiile guvernamentale au lansat în ultimele luni cereri de oferte în valoare de zeci de milioane de euro pentru proiecte care se dovedesc de multe ori inutile, scrie publicația Panorama.

Numai Agenția națională pentru societatea informațională a lansat în ultimele trei luni proiecte în valoare de 18 milioane de euro, care includ proceduri neclare și adesea inaccesibile publicului.

De exemplu, la 20 mai a.c. agenția a primit oferte pentru un program în valoare de 3 milioane de euro pentru ”ameliorarea sistemului de amenzi” acordate de Poliția de circulație și ”integrarea sistemului de radare” pentru monitorizarea vitezei de circulație a vehiculelor. ”Potrivit sistemului actual, orice agent de circulație poate afla în timp real ce amenzi au fost încasate de la conducătorul oricărui autovehicul, fără acest program de ameliorare de 3 milioane de euro”, comentează publicația citată.

Programe asemănătoare vizează sistemul de cartografiere a spațiilor publice acoperite de camere de supraveghere, ”ameliorarea registrului electronic al vaccinărilor”, gestionarea electronică a închisorilor, gestionarea securității alimentare și veterinare, a distribuirii de medicamente, semnătura electronică etc.

Directoarea agenției a declarat că informatizarea administrației este extrem de necesară iar programele aplicate până în present și-au dovedit eficiența.

 

Ungaria: Plăcuțele de înmatriculare pentru autovehicule se modifică

Începând cu 1 iulie numerele de pe plăcuțele de înmatriculare pentru autovehiculele noi din Ungaria, cu excepția autovehiculelor electrice, vor conține o literă în plus, a anunțat recent Ministerul Transporturilor, potrivit publicației 24 de Ore.

Ministerul justifică decizia amintind că ”peste câțiva ani sistemul actual nu va mai fi fiabil”, dată fiind creșterea numărului de autovehicule.

Numerele mașinilor aflate deja în circulație nu se vor modifica. Noile plăcuțe vor costa la fel ca și până acum, iar costul livrării va rămâne de asemenea nemodificat.

Noul număr de înmatriculare va fi compus din două vocale sau două consoane din alfabetul latin, urmate de alte două litere și apoi de trei cifre. Plăcuțele vor purta simbolul H alb pe fond albastru, încercuit de 12 stele galbene, reprezentând steagul Uniunii Europene.

 

Muntenegru: Program national pentru dezvoltarea culturii

„Ministerul Culturii și Media din Muntenegru a făcut apel la lucrătorii culturali să contribuie la dezvoltarea Programului Național de Dezvoltare a Culturii pentru îmbunătățirea situației din sector,” scrie www.vijesti.me.

Acest plan va „stabili scopurile și prioritățile dezvoltării culturale în următorii cinci ani” și va stabili soluțiile de organizare și financiare pentru dezvoltarea culturală pe tot cuprinsul țării.

Toți actorii din scena culturală sunt invitați să evidențieze problemele existente, cauzele și consecințele acestora, precum și potențialele soluții, iar ideile lor pot fi trimise atât în format electronic, cât și în scris la Ministerul Culturii și Media până pe 15 iunie.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus :

Nika Komarić – Croația

Izabela Preka - Albania

Nóra Lepnyák  - Ungaria

Kristina Đurović - Muntenegru

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 6 iunie 2022