Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marcel Ciolacu, la Chișinău: ”România este un scut pentru R.Moldova. Locul RM este în UE”

marcel_ciolacu_independenta_romania_gazul_rusesc.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

”Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană și nu există altă cale de dezvoltare a țării decât intrarea în UE”. ”România este un scut pentru R.Moldova și așa trebuie să fie. Cred că R.Moldova nu are nevoie de un ajutor militar. În schimb este nevoie de securizarea frontierelor, lucru benefic pentru întreaga Europă”. Declarația îi aparține președintelui Camerei Deputaților Parlamentului României, Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, la invitația președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

”România trebuie să ajute R.Moldova. România nu face un favor R.Moldova, România are obligația de a ajuta R.Moldova în parcursul european. Am venit în delegație oameni cu expertiză în domeniu și sperăm ca în perioada următoare să acceleram această dimensiune parlamentară. R.Moldova trece perioada de tranziție, de uniformizare a legislației R.Moldova și Uniunii Europene, un drum pe care România l-a parcurs, acum mai mult timp. E păcat să nu lucrăm împreună la această legislație, astfel încât să fim cât mai eficienți și a mări ritmul, astfel încât R.Moldova să fie membru cu drepturi depline al UE”, mai afirmă președintele Camerei Deputaților Parlamentului României. 

Referindu-se la războiul din Ucraina, Marcel Ciolacu a menționat că ”este un război și o agresiune asupra unui stat suveran”. ”Acest popor a fost agresat nemilos și total incorect”. ”Avem de afacere cu un război de durată. Ne afecteaza și pe noi, și pe voi. Este evident că cele două state trebuie să se ajute, să depășească această perioadă și trebuiesc susținute de cele două guverne, parlamente”.

Iar cât privește ajutorul oferit refugiaților, atât de România, cât și de R.Moldova, oficialul român spune că ”aici cred că trebuie să vedem nu numai ce au făcut autoritățile, dar mai ales ce au făcut cetățenii, cât de mult s-au implicat în acest exod de refugiați. Va trebui să ne implicăm și în continuare”. 

Trebuie spus că, în timpul apropiat, la Chișinău urmează a fi organizată în premieră o ședință comună a celor două parlamente. ”Eu cred că după discuția de astăzi, după ședința comună, dimensiunea europeană și parlamentară va intra în altă logică. Sunt ferm convins că în perioada următoarea vom intensifica aceste colaborări. Trebuie să fim corecți față de oameni, să găsim soluțiile cele mai bune să depășim problemele existente”, a conchis Marcel Ciolacu. 

De partea sa, speakerul Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a menționat că vizita președintelui Camerei Deputaților Parlamentului România, continuă tradiția excelentă a relațiilor dintre România și R.Moldova. ”Aceste relații sunt excelente la nivel de parlamente, guverne, comisii. Am discutat despre relația interparlamentară și am stabilit să continuăm conlucrarea în diverse domenii. Am accentuat necesitatea implementării conceptului controlului comun la frontieră. De asemenea, ne dorim să creștem cooperarea economică”. 

”În timpul apropiat urmează să organizam în premieră ședința comună a celor două parlamente, la Chișinău. Este un mesaj puternic de susținere a acțiunilor autorităților. Trăim vremuri complicate, cu un război în vecinătate. Atât R.Moldova, cât și România și-au deschis casele pentru ucraineni. Aproape jumatate de milion de refugiați au trecut prin țara noastră, în jur de 90 de mii au rămas aici. R.Moldova este afectată cel mai mult de criza refugiaților, dar vom face tot posibilul pentru a ajuta cetățenii și în continuare”. 

Potrivit lui Igor Grosu, R.Moldova mizează pe România ”pentru vocea în UE pentru ajutor social, economic”. ”Provocările acestui război pun presiune și mai mare pe R.Moldova. România este mereu alături de R.Moldova. Vă îndemnăm să fiți alături de noi și în continuare”, a mai subliniat președintele Parlamentului R.Moldova.

Agenda vizitei la Chișinău a președintelui Camerei Deputaților mai include întrevederi cu președinta Maia Sandu și cu prim-ministrul Natalia Gavrilița. Marcel Ciolacu este însoțit de o delegație formată din deputați și senatori.