Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dovezi că moartea jurnalistului francez din Ucraina nu a fost un accident, ci o crimă de război (France24)

camion_ucraina.jpg

Camionul înaintea plecării către Ucraina (stânga) și după atacul rusesc (dreapta)
Sursa imaginii: 
© Alastair Chambers via France24

Frédéric Leclerc-Imhoff, fotoreporter la postul francez BFMTV, a fost ucis pe 30 mai de un proiectil în timp ce se afla la bordul unui camion de ajutor umanitar care acoperea o evacuare a civililor ucraineni în apropiere de Lisiciansk, în estul Ucrainei. Echipa Les Observateurs a postului TV France 24 a vorbit cu voluntarul englez care conducea camionul, care spune că pe  camion era scris "Ajutor umanitar". Mai multe fotografii ale vehiculului demonstrează acest lucru.

În timp ce fotoreporterul Frederic Leclerc-Imhoff filma din camionul blindat, un obuz a căzut în apropierea vehiculului, iar schijele au zburat prin parbriz, a confirmat șeful poliției regionale pentru New York Times.

Camionul blindat sosise în Ucraina din Anglia în cadrul unei inițiative de ajutor umanitar a locuitorilor din Gloucester, care au strâns provizii pentru a le dona direct civililor ucraineni.

Consilierul municipal din Gloucester, Alastair Chambers, a fost unul dintre voluntarii care au ajutat la organizarea acestei inițiative în Ucraina, unde camionul a intrat pe 8 mai. Iată ce a declarat el pentru France24:

"Împreună cu câțiva prieteni, am condus vehiculul în Ucraina. Îl încărcasem cu materiale medicale, alimente, obiecte de igienă, articole pentru copii, precum și cu echipamente medicale de înaltă tehnologie, cum ar fi aparate de anestezie, aparate cu raze X, scannere.

Am lăsat echipamentul la spitalul din Nikolaev [în sudul Ucrainei], iar proviziile la un orfelinat.

Camionul a fost folosit inițial pentru a transporta provizii, cum ar fi echipamente medicale, spre Ucraina.

După aceea, ne-am întâlnit cu ucrainenii, le-am dat cheia camionului și le-am arătat că acesta funcționează. Ulterior am aflat că vehiculul fusese dus direct în regiunea Donbass și folosit pentru evacuarea civililor din zonele bombardate. Acest vehicul a ajutat la salvarea vieților a sute de oameni, evacuându-i din zonele bombardate. "

De la începutul conflictului, Alastair Chambers și voluntarii au livrat șase vehicule blindate pline cu provizii în Ucraina. Aceștia au reușit să plătească aceste vehicule din donații, majoritatea au fost folosite anterior pentru a transporta bunuri de valoare, cum ar fi lingouri de aur. Este pentru prima dată când unul dintre vehiculele lor a fost atacat.

"Era un camion Mercedes care fusese folosit pentru a transporta lingouri de aur pentru Banca Angliei. Avea ferestre blindate. Dar schijele de obuz au un impact mult mai mare decât gloanțele. Cred că asta l-a ucis, din păcate, pe Frederic.

În orice caz, acest vehicul nu ar fi trebuit să fie vizat. Nu era în culorile armatei, nu era verde, nu avea camuflaj și nu existau semne care să arate că era un vehicul militar. De asemenea, pe partea din față a cabinei, dar și pe părțile laterale, existau autocolante pe care scria mare "Ajutor umanitar" și în partea din față și în lateral."

© Alastair Chambers  via France24

"Iar jurnalistul francez care se afla acolo, Frédéric, făcea o muncă foarte importantă. El surprindea evacuarea civililor care fugeau de atrocitățile inamicilor și de împușcăturile asupra zonelor rezidențiale, a caselor, a civililor. Este foarte înspăimântător faptul că oamenii au putut face așa ceva unui vehicul pe care scria foarte clar "Ajutor umanitar" și care a fost folosit cu unicul scop de a evacua femei și copii din zonele atacate de ruși. "

Lisiciansk, unul dintre ultimele puncte controlate de ucraineni în regiunea Luhansk, a fost supus unui bombardament rusesc intens de la începutul ofensivei, la sfârșitul lunii februarie.

Autoritățile ucrainene au susținut că obuzul care l-a ucis pe Frederic Leclerc-Imhoff a fost lansat de forțele rusești. Franța a cerut o anchetă privind circumstanțele în care a murit jurnalistul.

Opt jurnaliști și-au pierdut viața de la începutul conflictului din Ucraina, potrivit organizației Reporteri fără frontiere (RSF).

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24