Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Propaganda Kremlinului îl prezintă pe jurnalistul francez ucis de ruși drept ”mercenar”

jurnalist_franta.jpg

Jurnalistul francez Frédéric Leclerc-Imhoff în timpul unei transmisii
Sursa imaginii: 
© Capture d'écran vidéo Reuters/ RFI

Săptămâna trecută, un nou nume a fost adăugat pe lista jurnaliștilor care au murit pe teren în Ucraina. Frédéric Leclerc-Imhoff a murit luni, 30 mai, în timp ce transmitea o operațiune de evacuare a civililor pentru postul de televiziune francez BFM Tv în Donbass. Vehiculul umanitar în care se afla a fost lovit de proiectile. Parchetul național antiterorist a deschis o anchetă pentru "crimă de război". De cealaltă parte, rușii dezinformează intenționat, atacând victima și reputația sa, constată corespondenții RFI .

Modul în care agenția oficială de presă Tass a tratat moartea lui Frédéric Leclerc-Imhoff este un  exemplu perfect al strategiei rusești de dezinformare, care mizează pe "dezorientarea" publicului. La o jumătate de oră după ce Emmanuel Macron a prezentat în mod detaliat confirmarea morții jurnalistului, agenția rusă a început să difuzeze informația că ar putea să nu fie vorba de un jurnalist, ci de un "mercenar".

În comunicatul său din 30 mai, agenția de stat a afirmat chiar că era "puțin probabil ca el să fie jurnalist" și l-a acuzat, indirect, că ar fi încercat să livreze muniție soldaților ucraineni.

Un jurnalist recunoscut

Nu există niciun dubiu cu privire la activitatea lui Frédéric Leclerc-Imhoff și la modul în care și-a exercitat profesia de reporter de imagine. Absolvent al Institutului de Jurnalism din Bordeaux Aquitaine, era într-adevăr un jurnalist recunoscut de întreaga breaslă. Din 2015, el era în posesia legitimației de jurnalist profesionist, numită mai simplu legitimație de presă. Materialele sale, realizate cu mai multe mijloace media sunt încă accesibile online.

În momentul morții sale, el filma în Donbass, într-o echipă cu alți jurnaliști, printre care și o ucraineancă, Oksana Leuta. Ea a depus mărturie cu privire la modul în care au pus la cale această misiune, cum se aflau într-un vehicul pe care scria "ajutor umanitar", lucru care poate fi văzut clar pe fotografiile difuzate între timp.

Nu există absolut nicio dovadă tangibilă că acest jurnalist ar fi avut alte activități în afară de cele de relatare a știrilor. Este vorba doar de acuzații gratuite și false.

 

Citește și: Dovezi că moartea jurnalistului francez din Ucraina nu a fost un accident, ci o crimă de război (France24)

 

Separatiștii, sursa știrilor false

Agenția de presă Tass se bazează pe cuvintele lui Andrey Marociko, membru al forțelor armate ale Republicii Populare Luhansk, separatiști pro-ruși. El l-a descris pe jurnalistul francez drept un "mercenar" și a spus că acesta "a fost complice al Ucrainei și al forțelor radicale de dreapta".

Același Andrey Marociko retransmite pe contul său de Telegram teoriile conspiraționiste ale presei pro-ruse NashDonbass, potrivit cărora moartea lui Frédéric Leclerc-Imhoff ar fi fost o înscenare a forțelor ucrainene pentru a discredita armata rusă.

Celălalt argument invocat de agenția Tass pentru a semăna îndoieli este că Frédéric Leclerc-Imhoff era acreditat de armata ucraineană la momentul evenimentelor. Acest lucru este adevărat, dar nu dovedește absolut nimic, deoarece toți jurnaliștii prezenți în Ucraina trebuie să fie acreditați fie de către forțele armate ucrainene, fie de către forțele armate rusești de cealaltă parte a frontului. Aceasta este o practică obișnuită în majoritatea zonelor de război, în special pentru jurnaliștii care intenționează să se apropie de front.

Manipulare de către ruși pentru ruși

Acest ”infox” nu a fost  retransmis de partea franceză, unde nu există niciun dubiu cu privire la ceea ce făcea acest jurnalist în Ucraina. Pe de altă parte, informația falsă a fost preluată de multe mass-media rusești și se adresează vorbitorilor de limbă rusă, în special locuitorilor din Donbass. Totul pentru  a face să treacă moartea jurnalistului nu drept o crimă de război, ci drept o provocare menită să "agite comunitatea internațională".

Strategia de dezorientare

Pentru Maxime Audinet, doctor în științe politice și studii slave la Universitatea Paris Nanterre și cercetător la Irsem, specializat în influența rusă, strategia Kremlinului, ilustrată de comunicatele Tass, constă în dezorientarea publicului prin diluarea unui mic adevăr factual cu un conținut înșelător.

Reacția oficială a autorităților ruse de miercuri, 1 iunie, a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu risipește deloc neclaritățile: "Pentru a trage concluzii", a declarat el presei, "este nevoie de informații detaliate despre ce s-a întâmplat, unde și în ce circumstanțe, ce este adevărat, ce nu este adevărat. Nu avem această informație...”, a spus el

Aceste cuvinte nu sunt de natură să oprească dezinformarea răspândită de mass-media de stat cu privire la jurnalistul francez care a fost ucis în timp ce își făcea meseria. Kremlinul lasă să circule cele mai rușinoase acuzații.... Strategia sa constă în primul rând în a ataca reputația victimei.

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de RFI