Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța a început discuțiile cu Emiratele Arabe Unite pentru a înlocui livrările de petrol rusesc

Franța își îndreaptă atenția către Emiratele Arabe pentru „a umple golurile” lăsate de embargoul asupra petrolului rusesc

Razele soarelui se reflectă pe clădirile din districtele Marina și Jumeirah Lake Towers din Dubai, Emiratele Arabe Unite, 27 februarie, 2021. Franța își îndreaptă atenția către Emiratele Arabe pentru „a umple golurile” lăsate de embargoul asupra petrolului rusesc.
Sursa imaginii: 
Kamran Jebreili/AP via RFI

Franța discută cu Emiratele Arabe Unite pentru a înlocui livrările de petrol rusesc, care se vor opri odată cu interzicerea exporturilor de petrol din Rusia de către Uniunea Europeană, a declarat ministrul de finanțe Bruno Le Maire la sfârșitul săptămânii.

„Discuțiile cu Emiratele Arabe Unite au început deja”, a precizat Le Maire pentru postul de radio Europe 1 și CNews, subliniind faptul că oficialii de la Paris au căutat „înlocuitori pentru gazul și motorina provenite din Rusia”.

De asemenea, ministrul a precizat că Franța plănuiește să accelereze investițiile pentru a face trecerea la energie mai curată, cum ar fi construirea de parcuri eoliene marine, pentru ca țara să nu mai fie dependentă din punct de vedere energetic de alte state.

Președintele Franței Emmanuel Macron a declarat că importurile de petrol din Rusia către UE „vor fi reduse cu aproximativ 92% până la sfârșitul acestui an ca urmare a acordului”, potrivit agenției de știri americane Bloomberg. De asemenea, nu e exclus posibilitatea unui embargo asupra petrolului rusesc.

La sfârșitul săptămânii, reprezentanții Uniunii Europene au aprobat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, ce include eliminarea treptată a importurilor de petrol. Astfel, își doresc să contribuie mai puțin la finanțarea invaziei Rusiei în Ucraina prin achiziții majore de energie, fiind una dintre principalele surse de venit ale Moscovei.

Embargoul asupra petrolului va afecta două treimi din achizițiile europene din Rusia. Germania și Polonia au oprit deja livrările prin intermediul conductei Drujba. Până la sfârșitul anului, aproximativ 90% din importurile de petrol rusesc vor fi afectate.

Pentru a compensa lipsa petrolului din Rusia, aprovizionarea din Emiratele Arabe poate fi „măcar o alternativă temporară pentru motorina și petrolul rusesc”, potrivit lui Le Maire.

Războiului din Ucraina a dus la o explozie a prețurilor la energie și alimente, încetinind creșterea economică din Franța per ansamblu. Le Maire a precizat că se estimează că ritmul de creștere economică se va modera. Perspective economice revizuite vor fi publicate în urma alegerilor legislative de pe 19 iunie.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI