Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bogdan Aurescu, întâlnire cu viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova

bogdan_aurescu_si_oleg_serebrian_3.jpeg

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu și viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Sursa imaginii: 
MAE.ro.

Evoluţiile recente din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, pe fondul situaţiei complexe marcate de agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, au fost discutate marţi, la Bucureşti, de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, aflat în vizită în România.

Bogdan Aurescu a reiterat şi cu acest prilej aprecierea pentru modalitatea echilibrată şi responsabilă în care autorităţile de la Chişinău s-au raportat la incidentele cu potenţial destabilizator înregistrate în regiunea transnistreană şi a încurajat menţinerea acestei linii.

Referitor la procesul de reglementare a dosarului transnistrean, ministrul Bogdan Aurescu a punctat poziţia principială a României privind susţinerea unei reglementări cuprinzătoare, paşnice şi durabile, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional şi fără afectarea viitorului său proeuropean, precizează MAE.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a evidenţiat sprijinul ferm şi activ al României pentru atingerea obiectivelor de integrare europeană a Republicii Moldova, cu accent asupra obţinerii statutului de stat candidat la aderarea la UE. Aurescu a salutat, totodată, eforturile autorităţilor de la Chişinău în privinţa avansării parcursului european, precum şi pentru implementarea reformelor asumate şi dezvoltarea socio-economică a Republicii Moldova.

Conform MAE, ministrul român de Externe a subliniat că, dincolo de măsurile în plan bilateral de asistenţă financiară şi tehnică întreprinse de ţara noastră, România sprijină în mod prioritar extinderea asistenţei macrofinanciare a UE în beneficiul Republicii Moldova, acordarea de sprijin în actualul context al crizei refugiaţilor, precum şi în domeniul consolidării securităţii energetice a Republicii Moldova. De asemenea, el a subliniat importanţa demarării cât mai rapide a procesului de operaţionalizare a Acordului de asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro acordat de ţara noastră Republicii Moldova, prin implementarea unor proiecte concrete în beneficiul cetăţenilor ţării vecine.

Viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, a mulţumit României pentru sprijinul constant, multidimensional, acordat ţării sale şi a prezentat ultimele evoluţii înregistrate în dosarul transnistrean, inclusiv stadiul dialogului la nivel tehnic desfăşurat între autorităţile de la Chişinău şi autorităţile de facto de la Tiraspol. Oficialul moldovean a menţionat, totodată, angajamentul ferm al autorităţilor de la Chişinău pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova.