Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Nu America este inamicul nostru! Moarte lui Khamenei!” - val de furie socială în Iran

cladire_iran.jpg

Imobilul din Abadan după tragedie, mai 2022
Sursa imaginii: 
Twitter / @darushmemar via France24

Prăbușirea spontană a unei clădiri de locuințe, pe 23 mai în Abadan, provincia Khuzestan din Iran, a provocat un nou val de indignare în întreaga țară. Treizeci și șapte de persoane au murit în urma tragediei, iar câteva zeci sunt încă date dispărute. Sute de persoane au protestat în stradă împotriva autorităților, pe care le acuză de incompetență și corupție, continuând seria protestelor de stradă care zguduie țara de mai multe săptămâni, transmite echipa Les Observateurs a postului TV France24.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut urmărirea penală și pedepsirea celor responsabili de tragedie. Sistemul judiciar regional a anunțat, de asemenea, că a arestat treisprezece persoane, printre care primarul din Abadan și doi foști primari.

Manifestanții, la rândul lor, nu sunt mulțumiți și continuă să iasă în stradă. Aceștia îl acuză de corupție pe proprietarul clădirii, Hossein Abdolbaghi, un om de afaceri care are relații strânse cu cei de la putere. Protestul s-a extins și în alte orașe din regiunea de sud-vest a Iranului.

La nouă zile de la producerea tragediei, căutările erau încă în desfășurare, miercuri, 1 iunie. În timp ce 37 de persoane au fost găsite moarte, zece persoane ar putea fi încă prinse sub dărâmături, potrivit autorităților locale. Localnicii estimează că numărul lor se ridică la aproximativ o sută.

În loc de salvatori, polițiști împotriva demonstranților

Semiluna Roșie iraniană și pompierii au fost trimiși să salveze victimele, dar operațiunile sunt efectuate în principal de localnici, spune observatorul nostru, Leili (pseudonim), activistă iraniană care locuiește în Abadan. Ea s-a deplasat foarte repede la locul unde s-a prăbușit clădirea:

"Cea mai mare parte a operațiunilor de salvare sunt pe seama localnicilor. Pompierii și Semiluna Roșie par copleșiți. Nimeni nu știe ce se întâmplă la fața locului. Nu există un plan clar de salvare.

Pompierii și Semiluna Roșie mi-au spus că nu au suficient echipament. De asemenea, mi-au spus că nu era nimeni care să le dea indicații.

Mai grav este că agenția de gestionare a crizei a ordonat dislocarea în oraș a unui număr mare de polițiști care să reprime revoltele, trimiși din alte regiuni. Au fost peste tot în oraș de când s-a prăbușit clădirea și chiar înainte de începerea protestelor”, spune ea.

(Video cu intervenția Poliției împotriva civililor din Abadan aici)

Voluntarii au încercat să sape cu unelte rudimentare pentru a scoate supraviețuitori și cadavre.

”Au adus tot felul de unelte pe care le-au considerat utile: fierăstraie, lopeți și chiar vase de bucătărie pentru a îndepărta pietrișul. Și trebuie să spun că voluntarii au făcut și încă fac cea mai mare parte a muncii.

Echipele de salvare lucrează cu utilaje mari pentru a curăța zona, dar aceasta este doar o mică parte din muncă. Pentru că trebuie să sapi și să te strecori sub tone de pietriș și ciment pentru a găsi cadavrele. Acest lucru trebuie făcut manual, nu cu mașini, iar această muncă este făcută de voluntari, nu de grupurile de salvare. Frații sau tații sapă singuri pentru a găsi cadavrele rudelor lor", explică Leili.

Potrivit unor documente oficiale publicate de jurnaliștii locali, Organizația de Inginerie a Construcțiilor, organismul responsabil de aprobarea proiectelor de construcție din Iran, ar fi indicat faptul că condițiile de siguranță ale clădirii nu corespundeau standardelor. Ea avertizase asupra neregulilor, inclusiv asupra adăugării a trei etaje suplimentare la o structură considerată deja fragilă. Aceste rapoarte au fost prezentate celor trei primari succesivi ai orașului și consiliului municipal începând cu ianuarie 2022.

Cum a murit proprietarul clădirii?

Inițial, autoritățile au anunțat arestarea proprietarului clădirii. Hossein Abdolbagh, un om de afaceri bogat din provincia Khuzestan din sud-vestul țării, este cunoscut pentru legăturile sale cu personalități de rang înalt. În fotografiile postate pe site-ul său, el este adesea văzut alături de comandanți ai Corpului Gardienilor Revoluției sau alături de guvernatorul provinciei.

Autoritățile au anunțat că Hossein Abdolbaghi se afla în interiorul clădirii când ea s-a prăbușit și că ar fi murit sub dărâmături. Poliția a declarat că a reușit să identifice cadavrul acestuia prin intermediul testelor ADN și al documentelor de identificare găsite la corpul său. Dar mulți nu au crezut anunțul, spun observatorii noștri din Iran.

"Oamenii cred că proprietarul clădirii a fost arestat, dar a fost ucis ulterior pentru a ascunde informații importante despre corupție.

Protestele au fost reprimate cu brutalitate și mulți protestatari au fost arestați, inclusiv activiști bine cunoscuți. În fața închisorii Abadan sunt tot mai mulți oameni care își caută rudele arestate.

Au aruncat în oameni cu gaze lacrimogene și i-au bătut. Au folosit atât de mult gaz lacrimogen încât echipele de salvare și voluntarii au fost nevoiți să oprească operațiunile de salvare".

Nemulțumiri sociale în creștere

Demonstrațiile zguduie țara de mai multe săptămâni, în special de când guvernul a eliminat subvențiile la făină și a majorat prețurile la produse alimentare precum uleiul și produsele lactate.

Mahdi Hajati este un analist politic iranian. În 2017 a fost membru al Consiliului Municipal Shiraz.  A fost arestat după ce a demascat rețeaua de corupție a funcționarilor orașului și pentru că a protestat împotriva arestării în 2018 și 2019, la Shiraz, a mai multor cetățeni de religie Baha'i, religie interzisă de legislația iraniană. Mahdi Hajati a fost nevoit să părăsească țara pentru a evita o nouă condamnare la închisoare.

"Oamenii și-au pierdut speranța în orice reformă semnificativă a sistemului. Iar când analizezi sloganurile din ultimii patru ani, vezi că ele vizează sistemul în sine.

Protestele, indiferent de cauza directă și indiferent de regiune, au o singură cerere: schimbarea regimului. Resentimentul și dorința de schimbare sunt larg răspândite în întreaga țară”, spune el.

"Sloganurile pot fi împărțite în trei categorii: Există sloganuri care vizează cel mai înalt nivel al puterii: oamenii au strigat "Moarte lui Khamenei", liderul suprem al Iranului. Alții sunt împotriva fiecărui pilon al ideologiei Republicii Islamice. De exemplu, ei folosesc sloganul: "Nu Gaza, nu  Palestina, ne vom sacrifica [doar] pentru Iran", sau "Inamicul nostru este aici, ei ne mint, inamicul nu este America".

Cea de-a treia parte constă în sloganuri în favoarea dinastiei Pahlavi.  [dinastia din care face parte Mohammad Reza, fostul suveran al Iranului, răsturnat în revoluția din 1978 de islamiști și grupuri politice de stânga]. "

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24