Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a pregătit propaganda rusă crimele de război din Ucraina

Mass-media rusă a escaladat sistematic situația din Crimeea și i-a pregătit pe locuitori pentru genocidul ucrainenilor. Aceste concluzii aparțin cercetătorilor Grupului pentru Drepturile Omului din Crimeea și Centrului ZMINA pentru Drepturile Omului, care au prezentat pe 6 iunie un studiu intitulat „Discursul la ură în media online despre evenimentele din Crimeea".

Autorii studiului susțin că au găsit numeroase apeluri pentru exterminarea ucrainenilor, în presa rusă. "Având în vedere atrocitățile comise de ocupanții ruși pe pământul nostru din 24 februarie până astăzi, aceste apeluri au avut un singur scop – pregătirea laturii informaționale pentru război: crime, crime împotriva umanității și genocid al poporului ucrainean", a declarat Iryna Sedova, cercetător la Crimean Human Rights Group.

Studiul a analizat 11 medii online ruse care au scris despre Crimeea (printre acestea se numără „RIA Krym", „KP Krym", „Krym. Realii", „Primăvara Rusă"), din decembrie 2020 până la sfârșitul lunii mai 2022.

 Analiștii au găsit 560 de postări care incită la ură: înjurături, insulte directe, dezumanizare (de exemplu, „aceștia nu sunt oameni, ci animale").

De asemenea, au existat apeluri la violență pe principiul „prieten-dușman", precum și manifestări de lipsă de respect și dispreț față de alte grupuri sau alte culturi (mai ales pentru ucraineni sau tătari din Crimeea).

Postările au fost verificate folosind cuvinte cheie precum „Lacheii din Bandera", „Rutenii", „Naziști ucraineni", „Nemernicii ucraineni", „Țara nenorociților ucraineni" și altele.

"În plus, aceste medii folosesc discursuri manipulatoare și incitatoare la ură pentru a influența și a convinge oamenii. Acest lucru se face pentru a evita răspunderea juridică în temeiul legilor multor țări europene", a declarat Yulia Krylova-Grek, expertă în psiholingvistică.


Sursa imaginii: 
crimeahrg.org / suspilne.media

De obicei, jurnaliștii ruși nu descriu situația în mod obiectiv și creează în mod deliberat o imagine negativă. Publicațiile folosesc adesea teza negării suveranității statului ucrainean și a identității naționale ucrainene. Cercetătorii consideră că această teză este prezentată în mod deliberat în mass-media pentru a întări ideea că ucrainenii sunt un grup etnografic de ruși, că Ucraina este un stat creat artificial și că limba ucraineană este un dialect regional.

 

Articol realizat cu sprijinul studenților voluntari din Ucraina. Textul integral al studiului „Discursul de ură în media online despre evenimentele din Crimeea" poate fi vizualizat aici: https://suspilne.media/