Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kazkhstan: Nursultan Nazarbaïev nu mai este ”părintele națiunii”

kazakhstan_referendum.jpg

Membrii unei comisii electorale locale pentru referendumul de modificare a Constituției răstoarnă urna cu voturi în vederea numărării acestora, Nursultan, Kazakhstan, 5 iunie 2022
Sursa imaginii: 
© Pavel Mikheyev, Reuters via France24

Modificările constituționale propuse de regimul președintelui Tokayev au fost aprobate de 77% dintre cetățenii care au participat la referendumul pentru modificarea Constituției de la la sfârșitul săptămânii trecute. Una din consecințele imediate ale acestui rezultat îl reprezintă pierderea de către fostul președinte, Nursultan Nazarbaïev, a statutului de ”părinte al națiunii”, care, deși onorific, îi conferea o autoritate politică considerabilă.

Potrivit publicației Kazpravda, unul din amendamente interzice rudelor și apropiaților liderilor politici accesul la funcții guvernamentale importante, iar observatorii consideră că a fost special conceput pentru familia fostului președinte.

Potrivit președintelui Tokayev, revizuirea Constituției a avut ca scop principal eliminarea mai multor prerogative ale șefului statului și trecerea de la un regim ”superprezidențial”, marcat lungă vreme de cultul personalității lui Nursultan Nazarbaiev, la un regim prezidențial controlat de Parlament.

Propunerile aprobate prin referendum vizează modificarea unei treimi din articolele actualei Constituții.

”Rezultatul votului arată că poporul aspiră la un nou tip de cultură politică și de justiție. De asemenea dezvoltarea socială și economică trebuie să continue pe noua direcție. Votul reprezintă o bază solidă pentru punerea în practică a reformelor politice importante vizate de președintele Tokayev. Stabilitatea țării și locul său în lume depind de eficacitatea noului model de administrație pubvlică”, a declarat directorul Institutului de studii strategice din Kazakhstan, Yerkin Tukumov.

Unul din principalele amendamente aprobate la referendum este cel potrivit căruia președintele țării nu are voie să fie membru al vreunui partid politic. Trebuie amintit că actualul președinte, Kassym-Jomart Tokayev, a demisionat , în 26 aprilie a.c. din funcția de președinte al partidului Amanat, cel mai important partid din Kazakhstan, fondat de predecesorul său, Nazarbaiev.

Parlamentul va rămâne bicameral, dar Senatul nu va putea iniția și adopta legi noi, ci doar va aproba sau va respinge legile adoptate de camera inferioară. De asemenea, numărul parlamentarilor numiți de președinte va fi redus de la 15 la 10.

O modificare importantă se referă la reînființarea Curții Constituționale, instituție desființată prin Constituția din 1995. Președintele va avea dreptul de a numi patru judecători ai Curții, în timp ce Parlamentul va numi trei.

Actuala Constituție a fost adoptată în 1995 în timpul mandatului fostului președinte Nursultan Nazarbayev, care a dizolvat atunci parlamentul, pe care îl considera ”necooperant”. Practic legea fundamentală a țării acorda puteri nelimitate șefului statului. O primă serie de amendamente, care acordă guvernului o parte din prerogativele președintelui au fost introduse în Constituție în 2017.

 

Georgia: Copiii și tinerii preferă limba engleză

Georgienii, și în special tinerii, trebuie să cunoască limba engleză, pentru a se adapta cât mai bine la ritmul lumii de astăzi, dar asta nu trebuie să afecteze dezvoltarea limbii naționale, transmite  postul de Radio Europa Liberă, secțiunea în limba georgiană, care analizează rezultatele difuzării tot mai intense a limbii engleze în țară după destrămarea URSS.

Publicația citează mai mulți copii care spun că preferă limba engleză atunci când învață și chiar atunci când dialoghează cu colegii: ”Prefer engleza, o cunosc bine, citesc în engleză, mă uit la emisiuni în engleză. Georgiana nu e dificilă dar prefer engleza. De altfel nu există prea multe surse de informație în georgiană”, spune Barbara, de 10 ani.

Demna Kostava, de 8 ani, nu urmărește decât emisiuni în limba engleză. ”M-am obișnuit cu engleza. Cărțile în georgiană sunt greoaie, cele în engleză sunt simple și ușor de înțeles. Îmi plac la nebunie benzile desenate în engleză. La școală vorbesc mai mult georgiană, dar câteodată uit câte un cuvânt și atunci îl spun în engleză”, spune ea.

Specialista în lingvistică Tinatin Margalitadze spune că atât manualele în georgiană cât și metodele de predare ale profesorilor georgieni lasă de dorit: ”Engleza este mai ușoară iar manualele în georgiană sunt o problemă pentru ei. Copiii deschid calculatorul și totul este în engleză, este un proces inevitabil într-un fel. Dar asta nu înseamnă că limba georgiană trebuie să fie afectată.” spune ea.

Existența limbii georgiene a fost pusă în pericol de mai multe ori de-a lungul istoriei, scrie publicația citată. În 1978 guvernul sovietic a decis să anuleze statutul de limbă oficială pentru limba georgiană, iar în secolul XIX limba de predare în școli era limba rusă.

 

Azerbaidjan: Pregătiri pentru Grand Prix-ul de la Baku

Pilotul de Formula 1 Daniel Riccardo de la Mc Laren lucrează intens în aceste zile pe un simulator pentru a încerca să recupereze diferența în clasamentul general față de Lando Norris la cursa de Grand Prix de la Baku de duminica viitoare, scrie publicația Azertag.

Daniel Riccardo ocupă în prezent locul 11 în clasament, un rezultat care pune sub semnul întrebării viitorul său în cadrul echipei, și chiar în cursele de Formula 1 în general, dar pilotul nu dă semne că va renunța la ambițiile sale, scrie sursa citată.

Casele de pariuri îl dau ca favorit pentru duminică pe Max Ferstappen de la Red Bull, dar șanse bune are și rivalul său Charles Leclerc. Va fi interesant de urmărit și evoluția lui Sergio Perez, învingătorul din ultima etapă, de la Monaco.

După cele șapte curse desfășurate în acest sezon, lider în clasament este Max Ferstappen, cu șapte puncte mai mult decât Charles Leclerc, care are cele mai mari șanse la câștigarea campionatului

 

Turcia: ”Trenul poeziei”, Istanbul – Ankara

 

15 poeți și 100 de liceeni și studenți au urcat în ”trenul poeziei”, care a circulat pentru o zi pe traseul Istanbul – Ankara, unde au avut loc mai multe recitaluri de poezie și work-shopuri, în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Culturii și Turismului din Turcia, transmite Agenția Demiroren Haber.

”Proiectul face parte din mișcarea ”Poezie în stradă”, care a fost inițiată în 1996, când mi-a venit ideea de a citi poezii și a scrie poezii pe străzi. Cum pe atunci nu existau rețele sociale, mișcarea s-a extins în alte țări din America latină prin intermediul presei scrise. Apoi s-a extins în lumea întreagă. În prezent există în 43 de țări. Sunt pentru prima oară în Turcia și sunt încântat de ce se întâmplă aici”, a declarat poetul mexican Armando Alanis.

În trenul poeziei au fost prezenți poeți din Turcia dar și din Egipt, Ungaria și Macedonia de Nord

 

Armenia: Președinta Comisiei de la Veneția în vizită la Erevan

La invitația președintelui Curții Constituționale a Armeniei, Arman Dilanyan, o delegație a Comisiei de la Veneția, Claire Bazy Malaurie, se află într-o vizită oficială la Erevan în perioada 8-10 iunie, transmite news.am.

Este prima vizită în străinătate a președintei Comisiei de la Veneția, care a fost aleasă în această funcție în decembrie anul trecut. În cadrul întâlnirii bilaterale de miercuri Arman Dilanyan a subliniat importanța cooperării cu instituția europeană și a parteneriatului Armeniei cu Consiliul Europei.

Comisia de la Veneția, a cărei denumire oficială este Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, a fost creată în 1990, după căderea Zidului Berlinului, într-o perioadă de nevoie urgentă de asistență constituțională în Europa Centrală și de Est. Comisia oferă asistență juridică, de obicei constând în interpretarea legislației în vigoare sau în elaborarea de soluții juridice acceptabile pentru părțile implicate.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Aida Abilkasimova - Kazakhstan

Eteri Kashibadze - Georgia

Fatima Aliyeva - Azerbaidjan

Özge Kahriman - Turcia

Astghik Shmavonyan – Armenia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 9 iunie 2022