Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Oprea (PSD): Salariile demnitarilor nu vor crește, majorarea va fi prorogată

Radu Oprea OMV ANAF taxa solidaritate.jpg

Radu Oprea: Eu aș citi reglementarea privind taxa de solidaritate la pachet cu Ordonanța 27
Radu Oprea: Eu aș citi reglementarea privind taxa de solidaritate la pachet cu Ordonanța 27
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu

Decizia coaliției este de a proroga majorarea salariilor demnitarilor, declară la RFI purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea. ”Dacă lucrurile vor merge greu, pentru că va continua războiul din Ucraina, eu nu cred că vor crește vreodată salariile demnitarilor, însă într-o perioadă de prosperitate, de ce nu?”, spune senatorul.

Salariile demnitarilor au fost majorate de Parlament. Ei ar urma să primească sute de lei în plus pe lună. USR a contestat această măsură la Curtea Constituțională.

Radu Oprea precizează că ”dacă vorbim despre salariile demnitarilor, decizia din coaliție este de prorogare a acestui termen. Legea cadru 153 prevede pentru salariile primarilor, salariile demnitarilor, dacă vreți și a celorlalte persoane din sistemul bugetar un sistem de coeficienți care se înmulțesc cu salariul minim brut pe țară. În cazul primarilor, de exemplu, din 2019 această cifră nu a mai fost modificată și sigur că și ei sunt afectați, cum este afectată toată populația României, de majorările din ultima perioadă. De aceea, în Parlament s-a considerat că este corect ca acest salariu minim brut pe țară să fie reactualizat la valoarea din 2021. Pentru a nu fi declarată neconstituțională o lege, trebuie ca ea să se adreseze tuturor celor asupra cărora legea are efect. Pe cale de consecință, toate anexele și anexa C și anexa A și anexa B, acolo unde sunt și salariile demnitarilor, au trebuit să fie supuse aceluiași regim, dar decizia din coaliție este ca în cazul demnitarilor, termenele să fie prorogate. Deci salariile demnitarilor nu vor crește”.

 

Reporter: Prorogate până când?

Radu Oprea: Aceasta este o decizie care va fi luată. S-a terminat coaliția aseară, vor comunica liderii coaliției (...). Totul depinde de contextul geopolitic, de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Dacă lucrurile vor merge greu, pentru că va continua războiul din Ucraina, eu nu cred că vor crește vreodată salariile demnitarilor, însă într-o perioadă de revenire economică, de creștere economică, de prosperitate, de ce nu, atunci s-ar putea vorbi (...). Din 2019, salariile primarilor nu au mai crescut, deci sunt ani de zile în care acest lucru nu s-a întâmplat. Nu văd un orizont de timp apropiat, aceasta este o opinie personală.

 

”Nimic neconstituțional”

 

Reporter: De ce nu ați găsit o metodă acceptabilă de la bun început, de ce nu ați comunicat transparent și pe înțelesul tuturor din capul locului, de ce a fost nevoie de acest întreg scandal?

Radu Oprea: Dar nu este nici un scandal, este o chestiune pe care Opoziția o face în mod normal, firesc, eu cred că ăsta este rolul Opoziției, de a încerca să atragă atenția asupra unor chestiuni. Le explicăm, așa cum am făcut și acum și cred că au fost niște explicații clare. Ce s-a întâmplat este o chestiune de tehnică legislativă, de a pune în concordanță cu deciziile CCR, pentru că altfel riscul era ca această inițiativă să fie declarată neconstituțională (...).

 

Reporter: Dar dacă presa și Opoziția nu ar fi criticat majorarea salariilor pentru demnitari, ați mai fi anunțat această prorogare?

Radu Oprea: Eu sunt convins că da. Nu am auzit niciodată nici o discuție în interiorul PSD despre creșterea salariilor demnitarilor, cu atât mai mult cu cât decizia noastră la PSD, comunicată de către președintele partidului, Marcel Ciolacu, a fost aceea de scădere a cheltuielilor statului și ați văzut că la Camera Deputaților s-au și găsit soluții ca acei 10% cheltuieli cu bunuri și servicii să fie efective. Adică asta este tema cu care PSD a venit, încercăm să creștem salariile și veniturile, pensiile celor care sunt vulnerabili, cei care într-adevăr au nevoie de aceste creșteri, nu ceilalți, care sunt în zona superioară a remunerației, a veniturilor.

 

Reporter: USR a contestat majorarea salariilor demnitarilor la CCR. E ceva neconstituțional acolo, în opinia dvs.?

Radu Oprea: Nu, tocmai v-am explicat mai devreme, acest lucru s-a întâmplat tocmai pentru a nu fi neconstituțional.

 

Reporter: Da, numai că USR invocă mai multe nereguli, între care lipsa fișei financiare, încălcarea principiului bicameralismului și încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.

Radu Oprea: Sigur, este dreptul domniei lor de a spune și a scrie ce consideră. Eu spun că lucrurile sunt în regulă și cred că se va pronunța CCR în cunoștință de cauză, să așteptăm să se pronunțe. Nu mă antepronunț și nu comentez niciodată deciziile CCR.

 

Reporter: Parlamentarii Puterii au venit la Camera Deputaților cu amendamente care nu au existat în forma de la Senat, spune USR, care mai afirmă că nu ați indicat sursa de finanțare. E așa?

Radu Oprea: Știu forma finală. Sunt senator, nu sunt deputat. Nu am cunoștință despre detalii. Sunt convins că ai mei colegi care sunt, sigur, și de la PNL și de la UDMR, din Comisia de Muncă și din comisiile raportoare din Camera Deputaților au făcut inițiativa legislativă și amendamentele în conformitate cu legea.

 
Radu Oprea, despre majorarea salariilor demnitarilor