Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vor ajunge tancurile Leopard 2 din Spania în Ucraina?

tanc_leopard.jpg

Sursa imaginii: 
© AFP - Attila Kisbenedek via France24

Spania ar dori să trimită tancuri germane Leopard 2 în Ucraina, potrivit cotidianului spaniol El Pais. Tancurile care ar putea avea o influență majoră asupra rezultatului luptelor din Donbass, dar al căror export pe frontul ucrainean depinde de Berlin, scrie France24.

,,Suntem complet solidari față de Ucraina". Acesta este singurul comentariu pe care Margarita Robles, ministrul spaniol al Apărării, a fost dispusă să-l facă luni, 7 iunie, cu privire la posibila trimitere de tancuri Leopard 2 în Ucraina.

Din declarație nu rezultă dacă este vorba de o infirmare sau o confirmare a informațiilor publicate cu două zile mai devreme în cotidianul spaniol El Pais. ,,Guvernul spaniol este gata să livreze Ucrainei tancurile de luptă Leopard 2 care hibernează de un deceniu în baza logistică a armatei spaniole din Zaragoza", a scris influentul ziar madrilen.

Generația a treia

Spania a cumpărat 108 astfel de tancuri fabricate în Germania în 1995 și se pare că a decis să trimită aproximativ 40 dintre ele ucrainenilor pentru a-i ajuta să se apere în războiul care se desfășoară împotriva Rusiei din 24 februarie.

Reticența autorităților spaniole de a confirma acest transport este de înțeles. Livrarea tancurilor Leopard 2 către Kiev ar reprezenta un salt major în sprijinul militar occidental pentru efortul de război ucrainean.

"Ar fi pentru prima dată când o țară NATO furnizează tancuri de luptă moderne occidentale", a subliniat la unison presa germană. De asemenea, o livrare de echipament militar "modern" ar fi probabil percepută de Moscova ca o escaladare a tensiunilor cu Occidentul. Rusia ar putea chiar să o folosească drept pretext pentru a considera NATO drept ,,cobeligerant" în conflict.

Până acum, Ucraina s-a apărat împotriva Rusiei în principal cu tancuri din epoca sovietică de la sfârșitul anilor 1970. Acest echipament are două dezavantaje. În primul rând, ,,acest tip de vehicul din epoca URSS se epuizează și nu controlăm întregul lanț valoric, astfel încât unele componente sunt disponibile doar prin Rusia. Acest lucru este departe de a fi ideal în contextul actual. Există soluții pentru a ocoli această problemă, dar este timpul ca Ucraina să treacă la echipamente occidentale", spune Gustav Gressel, specialist în probleme militare rusești la Consiliul European pentru Relații Externe, cu sediul la Berlin.

Tancurile T-64 și T-72, care alcătuiesc cea mai mare parte a arsenalului ucrainean, sunt, de altfel, departe de a fi cele mai noi echipamente. ,,Sunt ceea ce numim tancuri de generația a doua, fabricate până în anii 1970, în timp ce Leopard 2 sunt de generația a treia", subliniază Alexandre Vautravers, expert în securitate și armament și editor al revistei Swiss Military Review (SMR).

Prin urmare, acest tanc aparține aceleiași familii ca și cele utilizate în continuare de armatele occidentale.... chiar dacă este cu aproximativ zece ani mai vechi decât tancul francez Leclerc.

Implicații concrete

Această trecere la echipamente de generația a treia ar avea implicații foarte concrete pentru armata ucraineană.

,,Blindajul tancurilor din a treia generație - în special în partea frontală - este de două ori mai eficient decât cel al vehiculelor din generația anterioară", observă Alexandre Vautravers.

Puterea de foc a acestor tancuri este, de asemenea, mult mai mare. Viteza de tragere este mai rapidă, iar muniția folosită este mult mai puternică decât pe tancurile din a doua generație", spune expertul elvețian.

De asemenea, sunt tancuri mult mai mobile. Diferența nu este atât de mare în ceea ce privește viteza maximă - 70 km/h față de 60 km/h - ci în ceea ce privește accelerația. "Acestea sunt vehicule care pot accelera mai ușor și mai rapid pe teren dificil", spune Alexandre Vautravers.

El adaugă că ,,electronica de la bord a înregistrat progrese considerabile". În prezent, există sisteme avansate de stabilizare a ochirii și de predicție dinamică a mișcării țintelor. Aceste caracteristici permit "ca un tanc în mișcare să tragă cu o precizie aproape la fel de mare ca și cum ar fi staționar", conchide Alexandre Vautravers.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France 24