
Politică
Regele Filip al Belgiei exprimă ”regrete profunde” pentru abuzurile din perioada colonială față de poporul din Congo
regele_filip_belgia.jpg

”Regimul colonial s-a bazat pe exploatare și dominație. A fost o perioadă a relațiilor inegale, nejustificate, marcate de paternalism, de discriminare și de rasism, care au dus la mari nedreptăți, brutalități și umilințe ... Vreau să reafirm cele mai profunde regrete față de poporul congolez pentru rănile provocate în trecut”, a spus regele într-un discurs rostit miercuri pe esplanada Parlamentului din Kinshasa.
O vizită oficială mult așteptată. Regele Philippe al Belgiei a sosit marți, 7 iunie, în RD Congo. Suveranul, soția sa Mathilde și delegația guvernamentală care îi însoțea au fost întâmpinați pe aeroportul internațional din N'Djili, la periferia capitalei, de președintele congolez Felix Tshisekedi și de soția sa Denise.
Această vizită regală - prima de la cea a lui Albert al II-lea, tatăl lui Philippe, în 2010 - a fost amânată de două ori: mai întâi din cauza pandemiei Covid-19 din 2020 și apoi din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina la începutul acestui an.
Ea are o puternică semnificație simbolică, la doi ani după ce regele, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a independenței fostului Congo belgian, și-a exprimat într-o scrisoare adresată lui Félix Tshisekedi "regretele cele mai profunde" pentru "rănile" colonizării, o premieră istorică. Suveranul, care domnește din 2013, a regretat "actele de violență și cruzime" comise în perioada în care strămoșul său Leopold al II-lea a făcut din Congo ”proprietatea sa personală” (1885-1908).
"Au existat regrete, acesta este începutul unui nou parteneriat care va fi consolidat", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului congolez, Patrick Muyaya, în cadrul unui briefing de presă organizat cu ocazia acestei vizite, luni seara, la Kinshasa. "Nu uităm trecutul, ci privim spre viitor", a adăugat el, salutând "relațiile consolidate" cu Belgia, care în trecut erau "pe punctul de a se rupe".
Relațiile dintre cele două țări au fost dificile la sfârșitul președinției predecesorului lui Félix Tshisekedi, Joseph Kabila (2001-2018), criticat chiar și de Bruxelles pentru că a rămas la putere dincolo de al doilea mandat, încălcând astfel Constituția. Cooperarea a fost suspendată pentru o perioadă de timp.
"Un moment istoric"
"Cred că uneori, pentru a construi un viitor bun, trebuie să înfrunți trecutul", a declarat și premierul belgian Alexander De Croo, marți dimineață, la RTBF, înainte de a pleca de la Bruxelles spre Kinshasa, referindu-se de asemenea la "scrisoarea foarte istorică" a regelui Philippe. A merge în RD Congo și a duce "un mesaj ca o prelungire a acestei scrisori este un moment foarte, foarte important, (...) un moment istoric", a adăugat el.
Trecutul colonial, inclusiv chestiunea restituirii operelor de artă către fosta colonie, ar trebui să fie din nou discutată în timpul acestei călătorii a regelui care, potrivit palatului regal belgian, dorește, de asemenea, să dea un "suflu nou" parteneriatului cu Kinshasa. Sănătate, educație, formare profesională, protecția pădurilor... Se așteaptă ca Philippe și soția sa să aibă o imagine de ansamblu a sectoarelor în care se acordă ajutor pentru dezvoltare. Belgia este al patrulea cel mai mare donator pentru RD Congo, după Statele Unite, Regatul Unit și Germania.
Călătoria regelui va include trei opriri: Kinshasa, cu o vizită miercuri la muzeul național și un discurs pe esplanada Adunării Naționale; Lubumbashi, în sud-estul țării, cu un discurs ținut vineri în fața studenților universitari; și Bukavu, în estul țării, o regiune care este afectată de violențe din partea grupurilor armate de aproape trei decenii.
Regele urmează să viziteze duminică, într-o suburbie din Bukavu, capitala provinciei Kivu de Sud, clinica ginecologului Denis Mukwege, co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2018 pentru activitatea sa în favoarea femeilor care au căzut victime violului.
Această deplasare a regelui Filip intervine în contextul intensificării tensiunii dintre RD Congo și vecina sa Rwanda, acuzată de Kinshasa că ar fi susținut o veche rebeliune care a reapărut la sfârșitul anului 2021. Au fost duse lupte violente împotriva armatei congoleze la sfârșitul lunii mai, în provincia vecină Kivu de Nord. Kigali neagă acest lucru, dar Félix Tshisekedi a declarat duminică că nu are "nicio îndoială" cu privire la acest sprijin.
Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24