Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sfârșitul dobânzilor mici. BCE începe să majoreze dobânda cheie

bce.jpg

Sursa imaginii: 
european-union.europa.eu

Banca Centrală Europeană (BCE) va majora în iulie, cu 0,25%, rata dobânzii de referinţă, iar o nouă majorare este programată în septembrie, în cadrul eforturilor de reducere şi stabilizare a inflaţiei în zona euro.

"Inflaţia la nivel ridicat reprezintă o provocare majoră pentru noi toţi. Consiliul Guvernatorilor se va asigura că inflaţia revine la ţinta de 2% pe termen mediu. În mai, inflaţia a crescut din nou semnificativ, mai ales din cauza majorărilor preţurilor la energie şi alimente, inclusiv ca urmare a impactului războiului. Dar presiunile inflaţioniste s-au extins şi s-au intensificat, preţurile la multe produse şi servicii fiind majorate puternic. (...) Noile proiecţii arată o inflaţie anuală de 6,8% în 2022, după care ar urma să scadă la 3,5% în 2023 şi la 2,1% în 2024, niveluri mai mari decât proiecţiile din martie", anunţă Banca Centrală Europeană, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Banca Centrală Europeană atrage atenţia că "invazia nejustificată a Rusiei în Ucraina continuă să afecteze economia Europei şi a altor zone ale lumii". "Cu toate acestea, există condiţiile pentru ca economia să continue să crească în contextul redeschiderii sectoarelor economice, al unei pieţe a muncii puternice, dar şi pe fondul măsurilor de susţinere fiscală şi economisirii din pandemie. Imediat ce se vor opri actualele presiuni, activităţile economice urmează să îşi reia ritmul", subliniază Banca Centrală Europeană. Pentru anul 2022, BCE estimează o creştere economică de 2,8% în zona euro, de 2,1% în 2023 şi de 2,1% în 2024.

"Consiliul Guvernatorilor intenţionează să majoreze dobânzile principale cu 0,25% cu ocazia reuniunii de politică monetară din iulie. Între timp, Consiliul Guvernatorilor a decis să lase neschimbate dobânzile la principalele operaţiuni de refinanţare, la instrumentul marginal de creditare şi la depozite, la 0,00%, 0,25% şi -0,50%. În perspectivă, Consiliul Guvernatorilor urmează să majoreze din nou dobânzile-cheie în septembrie. Dincolo de luna septembrie, pe baza actualelor evaluări, Consiliul Guvernatorilor anticipează că va fi adecvată o cale graduală, dar susţinută de noi majorări ale ratelor dobânzilor. În conformitate cu angajamentul Consiliului Guvernatorilor în sensul unei ţinte a inflaţiei pe termen mediu de 2%, ritmul în care politica monetară va fi ajustată va depinde de noile date şi evaluări", precizează BCE.

Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis oprirea Programului achiziţiilor de active (APP) de la 1 iulie, dar procedurile de reinvestiţii vor continua cât va fi necesar pentru "menţinerea unor condiţii ample de lichidităţi şi a unei poziţii adecvate în materie de politică monetară". În privinţa Programului de achiziţii de urgenţă lansat în pandemie (PEPP), Consiliul Guvernatorilor intenţionează să reinvestească plăţile principale ale garanţiilor ajunse la maturitate până cel puţin la sfârşitul anului 2024.