Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnaliști filați de MAE ungar

spioni_filaj.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În vara anului 2020, ministerul ungar de externe cerea diplomaților săi acreditați în țările Uniunii Europene să informeze despre călătoriile jurnaliștilor ungari în aceste țări, programele la care participă și cu cine se întâlnesc. Recent au fost publicate și răspunsurile date de ambasade.

Pe 2 iunie 2020, un secretar de stat din ministerul ungar de externe trimitea ambasadelor ungare din țările UE o "Cerere de informare despre vizitele de lucru ale jurnaliștilor ungari în țările de recepție". Ambasadele aveau la dispoziție 24 de ore pentru a răspunde, iar semnatarul scrisorii își cerea scuze ambasadelor pentru termenul foarte scurt.

În scrisoare se specifica și ce se cerea concret din partea diplomaților să spună dacă țara de recepție a organizat în anii trecuți vizite de lucru, traininguri pentru ziariști maghiari. Dacă da, când au avut loc acestea, ce organe de presă din Ungaria au participat la ele, iar în țările respective ce redacții și organizații au vizitat jurnalișii participanți.

Scrisoarea a devenit publică, iar presa ungară a cerut detalii de la ministerul ungar de externe: de ce a fost nevoie de listarea jurnaliștilor și de ce așa de urgent.

Răspunsul primit a fost următorul: "MAE - prin atribuțiile sale - face totul pentru a opri amestecurile externe în treburile interne ungare, iar din experiențele noastre în spatele acestor atacuri sunt organizații finanțate de Soros."

Presa ungară a cerut și informările trimise de ambasade în urma solicitării ministerului. A fost nevoie de doi ani și de un proces intentat statului ungar pentru obținerea acestor documente.

Conform afirmațiilor MAE, din cele 27 de ambasade, 11 au răspuns solicitării,  Atena, Nicosia, Berlin, Haga, Helsinki, Copenhaga, Ljubljana, Madrid, Paris, Varșovia, Zagreb și Londra.

Dintre aceștia cel mai activ a fost ambasadorul reprezentanței de la Haga, care a scris nu una, ci două rapoarte. Acestea descriu printre altele un program jurnalistic organizat de statul olandez pentru ziariști din Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia.

Raportul detaliază ce redacții au fost vizitate de jurnaliștii ungari, dar și care au fost temele neplăcute pentru guvernul Orban abordate în articole de aceste redacții. Ambasadorul la Ljubljana a transmis vizitele, dar și o analiză despre posibilele relații dintre presa slovenă critică la adresa guvernului Orban și jurnaliști independenți din Ungaria. 

Ambasada de la Helsinki a informat nu doar despre jurnaliști, dar și despre vizitele în Finlanda ale unor studenți ungari interesați de jurnalism.

Alte ambasade, cele din Varșovia, Zagreb și Madrid au relatat că ajută în mod activ deplasările jurnaliștilor proguvernamentali, de exemplu prin întâlniri informale.

În fine, câteva dintre ambasadele care au răspuns solicitării MAE au transmis că vizitele la care au participat jurnaliști ungari nu au fost relevante din punct de vedere politic.