Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul din Ucraina: Armată rusă are nevoie disperată de noi recruți (analiză France24)

soldati_plumb.jpg

Figurine de plumb reprezentând combatanți pro-ruși din regiunea separatistă Donetsk
Sursa imaginii: 
REUTERS - Sergei Karpukhin via France24

După mai bine de o sută de zile de lupte în Ucraina, una dintre principalele probleme cu care se confruntă statul major rus este lipsa tot mai mare de soldați. De fapt, războiul nu a făcut decât să amplifice o slăbiciune mai profundă și mai veche a armatei ruse, se arată într-un comentariu publicat de France24, care a intervievat mai mulți specialiști internaționali în domeniu.

La Severodonetsk, armata rusă câștigă teren... dar încet. Asediul acestui oraș cheie pentru controlul unei părți din Donbass reflectă întorsătura pe care au luat-o luptele în ultimele săptămâni. Conflictul s-a transformat într-un "război de uzură", potrivit lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Fiecare bătălie pentru un bloc sau pentru un pod de râu se prelungește.

Iar acest război de poziție sau război de tranșee nu este bun pentru Rusia. Dintr-un motiv simplu: în curând va rămâne fără oameni pe linia întâi. Oricât de ciudat ar părea acest lucru pentru o națiune care, din punct de vedere istoric, a părut adesea drept o mașinărie de trimis oameni să lupte val după val până la epuizarea adversarilor superiori din punct de vedere tehnologic, cum ar fi Germania nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial.

Sunt promise salarii uriașe

Și pare să fie în aceeași situație și acum. Camioane pentru recrutare străbat toată țara, până în Siberia, pentru a înrola noi recruți pentru frontul ucrainean, potrivit Moscow Times. Iar  în apropierea concertelor unor formații rock populare au fost înființate birouri temporare de recrutare, subliniază cotidianul german Süddeutsche Zeitung. 

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat la 25 mai, o lege care permite tuturor rușilor cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani să se înroleze în armată, în timp ce până acum doar rușii cu vârsta sub 40 de ani puteau să se înroleze.

Moscova este pregătită să cheltuiască mult pentru a atrage acești noi soldați. "Armata propune în prezent să plătească noilor recruți care semnează un contract de trei luni echivalentul a aproape un an de salariu pentru un locuitor din regiuni sărace", notează Jeff Hawn, specialist în probleme militare rusești și consultant extern al New Lines Institute, un centru american de cercetare geopolitică.

Singura limită pe care autoritățile par să o respecte este "să nu trimită recruți [tineri care urmează să fie înrolați în armată, n.r.] pe front, deoarece acest lucru este ilegal în Rusia", spune Rod Thornton, specialist în forțele armate rusești la King's College London. Dar chiar și în această privință, armata pare să își ia unele libertăți în ceea ce privește legea: Doisprezece ofițeri au fost puși sub acuzare luni, 7 iunie, pentru trimiterea a peste 600 de tineri recruți să lupte în Ucraina, potrivit Moscow Times.

Cum s-a ajuns la această căutare frenetică de voluntari? În realitate, existau deja probleme în această armată care, înainte de conflictul din Ucraina, era descrisă ca fiind a doua ca mărime din lume după Statele Unite. "Pe hârtie, are un număr mare de divizii de infanterie, dar ceea ce trebuie înțeles este că majoritatea brigăzilor care constituie aceste divizii au dus lipsă de personal încă de la sfârșitul Războiului Rece", notează Rod Thornton.

Artilerie fără artileriști

Acest deficit cronic de oameni "este rezultatul unei evoluții pe parcursul mai multor generații, pentru o populație care a suferit pierderi enorme în timpul celor două războaie mondiale, care a dus povara epurărilor staliniste și care a suferit din cauza industrializării forțate în perioada sovietică", rezumă Jeff Hawn. Cu alte cuvinte, populația mobilizabilă s-a redus considerabil în momentul căderii URSS.

Traumatismul acestei perioade a împins apoi "Moscova să își revizuiască doctrina pentru a pune mai mult accent pe artilerie și blindate decât pe soldații obișnuiți", explică Nicolo Fasola, specialist în probleme de securitate în fosta Uniune Sovietică la Universitatea din Birmingham. Această dorință poate fi explicată și prin criza demografică din Rusia. Moscova nu vrea să sacrifice bărbați într-un moment în care autoritățile fac tot posibilul pentru a stopa un grav declin demografic .

Această abordare se adaptează perfect la conflictele fulgerătoare, cum a fost în Crimeea în 2014, și la bătăliile în care inamicul trebuie să fie zdrobit sub un potop de foc, ca în Siria. Însă pentru scenariul războiului din Ucraina, "unde forțele invadatoare caută să cucerească un teritoriu, ai nevoie de oameni care să îl poată ocupa apoi, ceea ce este călcâiul lui Ahile al armatei ruse", spune Nicolo Fasola.

O problemă critică

Succesele ucrainene de la Kiev și Herson, unde forțele de ocupație au fost respinse, ilustrează această slăbiciune rusă. "Modul în care s-a desfășurat conflictul a fost astfel mai mult sau mai puțin pregătit dinainte,  din cauza acestei probleme de resurse umane și de doctrină nepotrivită pentru obiectivele războiului", rezumă cercetătorul de la Universitatea din Birmingham.

Dar această lipsă de soldați "a devenit o problemă critică pentru Moscova după 100 de zile de lupte", spune Jeff Hawn. Rușii au pierdut mulți oameni de la începutul conflictului. Este dificil de obținut o cifră exactă, dar estimarea serviciilor secrete britanice este cea mai des folosită, potrivit căreia o treime din forțele de invazie au fost distruse.

Ca urmare, "rușii au acum o mulțime de artilerie și vehicule blindate pe linia frontului, dar puțini oameni care să le folosească", spune Thornton. Acest lucru este departe de celebra regulă de aur a oricărui conflict armat, în care raportul de forțe trebuie să fie de trei la unu în favoarea agresorului dacă acesta vrea să câștige. "În acest moment este mai degrabă de două la unu și chiar de unu la unu în unele locuri", spune Jeff Hawn.

Până la sosirea înlocuitorilor pe linia frontului, această "lipsă de soldați a devenit într-adevăr unul dintre principalele motive pentru încetinirea avansului rusesc în Donbass", consideră Jeff Hawn.

Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât ucrainenii au "mult mai puține dificultăți decât rușii în a motiva voluntarii să se înroleze în armată pentru a-și apăra țara", notează acest expert.

A se mobiliza sau a nu se mobiliza, aceasta este întrebarea

Toate inițiativele puse în aplicare de Moscova - aceste campanii de recrutare și promisiunea unor salarii uriașe pentru rușii obișnuiți - nu par să fi avut prea mult succes, spune Moscow Times. Trebuie menționat faptul că armata rusă suferă de un grav deficit de imagine. "Are reputația de a fi foarte dură și de a oferi foarte puține beneficii sociale", spune Nicolo Fasola.

Promisiunea unui salariu mare "va atrage oameni care sunt atrași de bani, ceea ce nu-i va face neapărat cei mai motivați recruți în fața soldaților ucraineni care luptă pentru a-și apăra țara", analizează Jeff Hawn.

Acesta este motivul pentru care Moscova a adus în ultimele săptămâni soldați din regiunile georgiene pro-ruse Osetia de Sud și Abhazia, din Siria și Cecenia. "Este un ajutor temporar, dar nu va fi suficient pentru a rezolva problemele pe termen lung", spune Nicolo Fasola. "Nu este nici pe departe suficient pentru a satisface nevoile, iar acestea sunt trupe care vor trebui să învețe să se integreze în lanțul de comandă care se pune în aplicare în Ucraina", adaugă Rod Thornton.

Vladimir Putin are o ultimă soluție: mobilizarea generală. Toți experții intervievați consideră că președintele rus va face acest lucru doar în ultimă instanță. Într-adevăr, el ar trebui să recunoască faptul că "operațiunea specială" din Ucraina este un război "pentru că altfel mobilizarea generală ar fi ilegală", subliniază Rod Thornton. Este un pas pe care Vladimir Putin nu vrea să îl facă pentru că "ar fi foarte costisitor din punct de vedere politic pentru el", spune Nicolo Fasola.

Prin urmare, timpul este de partea ucrainenilor, deoarece avantajul cantitativ al rușilor va continua să se diminueze atâta timp cât Moscova nu găsește o modalitate de a-și consolida frontul fără a declara o mobilizare generală. Dar acesta nu este neapărat un avantaj care va aduce Kievului  victoria finală. Scenariul cel mai probabil, potrivit lui Rod Thornton, este "ca forțele rusești să decidă să treacă în modul defensiv și să se mențină pe poziții".

Donbassul ar deveni atunci un fel de zonă de conflict fără sfârșit, deoarece "ucrainenii nu au mijloacele ofensive pentru a-i disloca pe ruși decât dacă primesc arme mai puternice din partea țărilor occidentale", spune cercetătorul de la King's College London.  Și aceasta este o opțiune care nu prea încântă NATO, care este îngrijorată să nu apară ca un cobeligerant în ceea ce ar semăna din ce în ce mai mult cu un al treilea război mondial.

Editor: Șerban Georgescu

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24