Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deportările sovietice din Basarabia, deportările rusești din Ucraina: când istoria se repetă

soviet_occupation_of_bessarabia_and_northern_bukovina_11.jpg

Refugiați români după ocuparea sovietică a Basarabiei și Bucovinei de Nord. Cadru din filmul "Războiul nostru sfânt"
Sursa imaginii: 
Arhivele Naționale ale României / Wikipedia

Mediile de informare din România au scris și vorbit mult în aceste zile despre deportările săvârșite de sovietici în Basarabia, începute în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941.

Peste 20.000 de locuitori ai Basarabiei, români dar și de alte naționalități, au fost ridicați în acea noapte de la casele lor, de către agenții NKVD ( poliția secretă sovietică), urmând a fi transportați în Siberia.

Mulți nu au mai ajuns în acel loc neprimitor. Unii, care au încercat să se opună deportărilor, au fost împușcați pe loc, pe marginea drumului. Și mai mulți nu au mai ajuns la punctul terminus pentru că nu au rezistat epuizantei călătorii în vagoanele pentru vite.

Astăzi, în condițiile războiului din Ucraina, acest episod trist al istoriei noastre are semnificații puternice.

O lume întreagă poate vedea că, la peste opt decenii, istoria se repetă în Ucraina, însă la o scară cu mult mai mare. Potrivit autorităților de la Kiev dar și relatărilor presei occidentale, în aceste trei luni de război, în jur de un milion de ucraineni au fost deportați forțat în Rusia, dintre care aproximativ 200.000 de copii.

Obiceiurile, așadar, nu s-au schimbat. Rusia urmează modelul URSS în ce privește deportările forțate.

Și mai este ceva: Kremlinul, fie că adăposteşte puterea bolșevică, fie conducerea Rusiei de după războiul rece, nu și-a schimbat modul de acțiune. Aviz naivilor care încă mai cred că s-ar putea duce o viață normală și cu rușii aici.

Partea cea mai rea a poveștii este că, în acești 80 de ani, omenirea a construit organizații și formate de cooperare între țări, ba chiar și un sistem de justiție internațională. Toate acestea se arată astăzi incapabile de a opri atrocitățile. Kremlinul își trăiește impunitatea cu o voluptate sângeroasă.

Și ar mai fi ceva de spus: când vine vorba despre deportări și Basarabia, unii vor spune că nici România nu a fost chiar ușă de biserică. Și e adevărat: regimul Antonescu a conceput și aplicat un plan diabolic de exterminare și deportare a evreilor.

Diferența este că statul român democratic a recunoscut participarea la holocaust și acționează astfel încât asemenea atrocități să nu se mai repete. Ceea ce nu este nici pe departe valabil în cazul Rusiei. 

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 14 iunie 2022