Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mărturii despre interogatoriile și perchezițiile din lagărele de „filtrare” rusești din Ucraina (analiză France 24)

Forțele militare ruse și forțele separatiste pro-ruse păzesc un „lagăr de filtrare” înființat pentru civilii ucraineni evacuați în Bezimenne, estul Ucrainei, pe 6 mai 2022.

Forțele militare ruse și forțele separatiste pro-ruse păzesc un „lagăr de filtrare” înființat pentru civilii ucraineni evacuați în Bezimenne, estul Ucrainei, pe 6 mai 2022.
Sursa imaginii: 
Alexei Alexandrov/AP via France 24

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, au început să iasă la iveală informații despre așa-numitele „lagăre de filtrare” din estul țării. De atunci, mii de ucraineni au trecut prin aceste centre, unde forțele ruse îi caută pe „naționaliștii” ucraineni. Mulți dintre aceștia ajung să fie supuși la interogatorii, percheziții sau chiar mai rău, relatează France 24.

La începutul lunii aprilie, Vitali, soția și fiica sa de doar un an au primit garanția că vor putea ieși în siguranță din Mariupol. Rușii urmau să-i evacueze pe ei și alți civili cu un autobuz în Nikolske, un mic oraș industrial controlat de forțele pro-ruse, aflat la aproximativ 20 de kilometri distanță la nord-vest de orașul asediat.

Odată ce au ajuns, bărbății și femeile au fost separați, și trimiși spre un camion unde li s-a spus că vor fi percheziționați. Sau „filtrați”, așa cum au menționat soldații care îi păzeau.

„Am intrat pe rând în camion, acolo unde doi soldați au verificat totul: telefoane, tatuaje, bunuri personale”, se preciza într-un interviu din data de 12 mai publicat pe pagina de internet independentă în limba rusă Meduza. În momentul în care Vitali a intrat în camion, a văzut doi bărbați în lenjerie intimă – unul dintre ei având mâinile lipite de peretele din fața sa, iar celălalt stând într-un colț pe podea.

„Din câte am înțeles, și-au dat seama că participaseră la niște manifestații anti-rusești”.

Vitali, care a fost la rândul său percheziționat, a fost mai norocos, dar doar după ce a reușit să explice de ce avea un tatuaj cu un vultur american pe corp, și de ce în telefonul său nu existau aplicații de mesagerie. „A trebuit să demonstrez că nu aveam nicio legătură cu [armată ucraineană],” a declarat acesta. „Într-un final, m-au lăsat să plec”.

„Oamenii sunt capturați și trimiși în lagărele de filtrare”

Povestea lui Vitali este una dintre multele mărturii care au ieșit la iveală din „lagărele de filtrare” aflate în principal în Donbas, regiunea din estul Ucrainei, acolo unde acționează forțele ruse și forțele separatiste pro-ruse.

În timp ce unii ucraineni sunt aduși cu forța în „lagăre”, alții nu au altă variantă decât să vină de bună voie, din moment ce fac adesea partea din procesul rus de evacuare a zonelor asediate.

Potrivit organizației Human Rights Watch, sunt cel puțin 13 astfel de centre care funcționează în prezent.

„Bărbații, mai ales în locuri precum Mariupol, sunt pur și simplu capturați și trimiși în „lagărele de filtrare”, a declarat Tanya Lokshina, directorul adjunct al organizației Human Rights Watch în Europa și Asia Centrală, pentru France 24. „Sunt organizate de RPD [„Republica Populară Donețk” autoproclamată] cu sprijin din partea Rusiei”, a precizat aceasta, enumerând câteva dintre cele mai cunoscute locații precum Novoazovsk, Dokuchaevo, Staribesheve, Bezimenne și Kazatske.

Dar „tacticile dure de filtrare” nu sunt rezervate doar bărbaților. Anna Zaytseva, o profesoară de franceză al cărui soț a fost luat prizonier de război în timp ce lupta alături de batalionul Azov – un regiment voluntar de dreapta din Ucraina – a povestit pentru echipa France 24 cum a fost interogată și percheziționată în timpul evacuării.

„Ne-au pus să ne dezbrăcăm. Am un tatuaj care semnifică „viața e frumoasă” în franceză. Ei [soldații] au crezut că poate nu e franceză, că poate e germană, și au crezut că s-ar putea să fie o dovadă a faptului că am legătură cu naziștii”, a precizat aceasta

„Satele se transformă în lagăre”

Lokshina a descris perioada petrecută în „lagăr” ca fiind „foarte deranjantă și dureroasă”, subliniind faptul că uneori procesul poate dura câteva zile, sau chiar săptămâni.

Aceasta a relatat mărturia unui bărbat care fusese „capturat” alături de alți 200 de bărbați din Mariupol la sfârșitul lunii aprilie și trimiși într-un „lagăr de filtrare” din Kazatske. „Le-au fost luate pașapoartele și li s-a spus că procesul va dura doar câteva zile”.

Chiar dacă verificarea a durat doar câteva zile, oamenii nu și-au mai primit înapoi pașapoartele, ceea înseamnă că nu puteau pleca. „Întreaga zonă era împânzită de soldați, iar încercarea de a părăsi satele fără un pașaport ar fi fost sinucidere curată. Chiar dacă nu sunt ținuți închiși, satele se transformă în lagăre de concentrare”.

„S-a întors complet împietrit”

Între timp, bărbații au fost duși într-o școală din zonă, în condiții asemănătoare cu cele din închisoare, primind de mâncare doar orez, pâine și paste. „Au dormit pe bănci și pe coridoare. Mulți dintre ei s-au îmbolnăvit, au dezvoltat afecțiuni respiratorii, posibil covid, gripă și gastroenterită, din cauza calității apei care nu era bună de băut. Oamenii aveau vărsături și diaree. A fost îngrozitor”.

În timpul șederii lor, care a durat 40 de zile, un bărbat s-a înfuriat și a continuat să întrebe forțele pro-ruse care era motivul pentru care îi țineau captivi.

„Apoi, la un moment dat, interlocutorul meu mi-a spus că reprezentanții forțelor separatiste au venit la el și l-au întrebat: „Deci, ai câteva întrebări în legătură cu motivul pentru care sunteți aici? O să îți răspundem la aceste întrebări”. Și apoi l-au luat. După patru zile, l-au adus înapoi. Când s-a întors, era complet împietrit. Nu a spus nimic despre ce i se întâmplase. Chiar dacă nu erau urme vizibile de tortură, cred că e evident că avusese parte de o experiență dură și chinuitoare”.

Dintr-o dată, oamenii din Kazatske și-au primit înapoi pașapoartele și au fost lăsați să plece. Dar nu le-a fost oferit motivul sau o explicație privind șederea lor îndelungată.

Cei care trec cu bine de filtre și cei care nu reușesc

Lokshina a explicat că cei care trec „testele de filtrare” primesc un document cu literele PF – Punct de Filtrare – scrise pe el, însemnând că se pot deplasa „liber” în interiorul și în jurul Republicii Populare Donețk.

Și mai sunt cei care nu trec de „filtrare”, dar nu se știu prea multe despre soarta lor reală.

Lokshina a făcut referire la un caz din Bezimenne, acolo unde un grup de bărbați ucraineni a filmat condițiile în care erau ținuți în „lagărele de filtrare”, și le-a publicat pe internet.

Odată ce videoclipul a ajuns pe rețelele de socializare, răpitorii lor i-au prins și i-au ascuns. „Potrivit unor informații de încredere, dar care nu sunt oficiale, se pare că ar fi în teritoriul controlat de RPD, într-o închisoare. Sunt acuzați că au filmat într-un loc așa-zis interzis, și că au răspândit informații false”.

Oficialii de la Kremlin au negat orice implicare în „lagărele de concentrare”, numindu-le „minciuni”, în timp ce reprezentanții Republicii Populare Donețk au respins acuzațiile ucrainenilor privind reținerea ilegală, filtrarea și relele tratamente aplicate civililor ucraineni în ceea ce ei declară în mod oficial că sunt „centre de primire”.

Cu toate acestea, pe plan internațional, „lagărele” au fost puternic criticate, și chiar au fost comparate cu lagărele de concentrare din Germania Nazistă.

„Rapoartele indică faptul că agenții Serviciului Federal de Securitate al Rusiei confiscă pașapoarte și acte de identitare, iau telefoanele, și separă membrii familiilor”, a precizat acesta.

„Nu trebuie să spun de ce ne amintesc aceste așa-numite lagăre de filtrare. E înfiorător și nu putem întoarce spatele”, a declarat Linda Thomas-Greenfiel, ambasadorul SUA la ONU, în cadrul unei reuniuni a Consiliul de Securitate al ONU de pe 5 aprilie.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24