Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Algeria a suspendat tratatul de cooperare cu Spania privind conflictul din Sahara de Vest

Prim-ministrul Spaniei Pedro Sanchez și prim-ministrul din Maroc Aziz Akhannouch, în Rabat, pe 7 aprilie 2022.

Prim-ministrul Spaniei Pedro Sanchez și prim-ministrul din Maroc Aziz Akhannouch, în Rabat, pe 7 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
Mosa'ab Elshamy/AP via RFI

Algeria a suspendat tratatul de cooperare încheiat cu Spania în urmă cu 20 de ani după ce oficialii de la Madrid au renunțat la poziția de neutralitate în cazul conflictului din Sahara de Vest.

„Algeria a decis să suspende de îndată tratatul de prietenie, bună vecinătate și cooperare” semnat la Madrid în 2002, se arată într-o declarație a președinției publicată la începutul săptămânii.

În martie, pentru a încheia o ceartă diplomatică, oficialii spanioli au recunoscut în mod oficial planul privind autonomia Saharei de Vest prezentat de către Maroc, care controlează 80% din teritoriul disputat.

Restul se află sub controlul mișcării Frontul Polisario, ce se bucură de sprijinul Algeriei, care a dus un război de 15 ani cu Marocul după ce forțele spaniole s-au retras în 1975 și cere în prezent organizarea unui referendum privind independența.

Liderii marocani au oferit autonomie limitată, dar susțin faptul că teritoriile bogate în rezerve de fosfat și pește trebuie să rămână sub suveranitatea lor.

Reprezentanții algerieni au declarat la începutul săptămânii că recunoașterea planului de către Spania a reprezentat „o încălcare o obligațiilor legale, morale și politice” privind Sahara Occidentală.

Drept răspuns, au suspendat o înțelegere menită să încurajeze dialogul și cooperarea cu Spania în privința problemelor politice, economice, financiare, de educație și de apărare.

Deciziile luate recent scot la iveală provocarea complicată cu care se confruntă Spania, care trebuie să mențină relațiile cu statele rivale Maroc și Algeria și care în luna august a anului trecut a încheiat relațiile diplomatice cu capitala Rabat în contextul „actelor ostile”.

Conflict diplomatic

În martie, Spania a aprobat în mod oficial poziția Marocului privind situația din Sahara de Vest pentru a pune capăt unui conflict diplomatic ce începuse în urmă cu an după ce i-au permis lui Ibrahim Ait Ghali, liderul mișcării Polisario, să primească îngrijiri medicale împotriva infectării cu virusul Covid-19.


Trei moduri de a ilustra Sahara de Vest.
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons via RFI

La câteva săptămâni după spitalizarea lui Ghali, peste 10.000 de migranți au sosit în Ceuta, enclava nord-africană a Spaniei, la nord de Coasta Marocană, iar autoritățile de la granița marocană „au privit în altă parte” – o mișcare despre care s-a crezut că și-a dorit să pună presiune pe oficialii de la Madrid.

În aprilie, prim-ministrul Spaniei Pedro Sanchez a făcut o vizită oficială în Maroc pentru a restabili legăturile, după ce guvernul său a susținut planul de autonomie al Saharei Occidentale.

Algerienii au declarat la începutul săptămânii că liderii de la Madrid „și-au oferit astfel sprijinul unui formule ilegale și nelegitime ...susținută de puterea ocupantă”.

Spania se află într-o situație complicată, deoarece depinde parțial de Algeria pentru furnizarea gazelor naturale.

Această dependență s-a accentuat din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, dar și pentru că Algeria a încetat să mai livreze gaz în luna octombrie a anului trecut în Spania prin intermediul unei conducte care trecea prin Maroc.

Algeria și Maroc s-au confruntat timp de luni de zile cu tensiuni după ce Marocul a restabilit legăturile cu Israelul în decembrie 2020 în schimbul recunoașterii suveranității capitalei Rabat asupra Saharei Occidentale de către oficialii de la Washington.

S-a întâmplat la câteva săptămâni după ce mișcarea Polisario a declarat armistițiul din 1991 nul, și a intensificat atacurile asupra forțelor marocane.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI