
Politică
Iranul deconectează camere de supraveghere ale ONU de la centralele nucleare, pe fondul îngrijorărilor AIEA privind urmele de uraniu
Centrala nucleara de la Bushehr, Iran

Agenția atomică din Iran a luat această decizie înaintea adoptării rezoluției, elaborată după ce participanții din cadrul reuniunii AIEA organizate la Viena și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu descoperirea urmelor de uraniu în trei locuri din Teheran despre care nu se știa că au avut activități nucleare.
„Gardianul nuclear” al ONU a adoptat rezoluția în mod oficial, au declarat sursele diplomatice pentru AFP, după ce a fost prezentată reprezentanților din Marea Britanie, Franța, Germania și SUA.
Rezoluția – prima care critică Iranul din iunie 2020 – a fost aprobată de către 30 de membri ai consiliul de administrație ai AIEA, doar Rusia și China votând împotrivă, potrivit declarațiilor făcute de doi diplomați.
Mișcarea a fost bine primită de către iranieni, care au precizat că a fost „un prim pas necesar spre îndeplinirea obiectivului privind respectarea garanțiilor de securitate în Iran”.
După adoptarea rezoluției, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au îndemnat Iranul „să-și îndeplinească obligațiile legale, și să coopereze cu AIEA”.
Reprezentanții ministerelor de externe din cele patru state occidentale au emis o declarație comună salutând rezoluția AIEA, „ce răspunde cooperării insuficiente din partea Iranului cu AIEA privind problemele importante și nesoluționate legate de garanțiile de securitate”, din sectorul activităților nucleare.
„Votul Consiliului de Administrației al AIEA, exprimat cu o majoritate covârșitoare, trimite un mesaj clar Iranului că trebuie să-și îndeplinească obligațiile și să ofere clarificări credibile în privința chestiunilor nesoluționate”, se arată în declarație.
„Îi îndemnăm pe oficialii din Iran să asculte cererea comunității internaționale de a-și îndeplini obligațiile legale, și să coopereze cu AIEA pentru a clarifica în totalitate și a rezolva problemele fără întârzieri suplimentare”.
Se încheie „gestul de bunăvoință”
Camerele de supraveghere care au fost deconectate funcționau ca „un gest de bunăvoință”, în afara acordului privind garanțiile de securitate încheiat cu AIEA, potrivit declarațiilor făcute anterior de reprezentanții iranieni.
„Începând de astăzi, autoritățile competente au fost însărcinate cu întreruperea sistemului On-Line Enrichment Monitor și activității camerelor de supraveghere ale agenției”, au declarat reprezentanții Organizației Energiei Atomice din Iran.
De asemenea, au precizat faptul că acordul Iranului de a lăsa camerele de supraveghere să funcționeze nu a fost „apreciat” de agenția ONU, dar a fost considerat o „obligație”.
Nu au precizat numărul exact al camerelor care au fost oprite, dar au declarat că „peste 80% din camerele de supraveghere existente ale agenției funcționează în baza garanțiilor de securitate și vor continua să funcționeze normal”.
Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al agenției iraniene, „a urmărit oprirea a două camere de supraveghere aparținând AIEA din interiorul centralei nucleare”, se arăta în declarație.
„Alte măsuri sunt luate în considerare și sperăm că își vor veni în fire și vor răspunde cooperării Iranului cu aceeași monedă”, a declarat acesta pentru televiziunea de stat.
„Contraproductiv”
Departamentul de Stat al SUA a declarat că în cazul în care mișcarea Iranului va fi confirmată, este „foarte regretabilă” și „contraproductivă” pentru încercările de a relansa acordul nuclear din 2015.
Iranul a ajuns la un acord privind reducerea programului nuclear în schimbul renunțării la sancțiuni – dar acordul și-a pierdut din însemnătate după ce Statele Unite s-au retras în 2018 în timpul președinției lui Donald Trump.
Oficialii de la Teheran, care neagă faptul că își doresc să construiască o bombă nucleară, au dat înapoi de la unele angajamente luate în 2019.
Capitalele europene și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care Iranul a început să-și reia activitățile nucleare de când Statele Unite au început să impună din nou sancțiuni în 2018.
Iranul a strâns rezerve de uraniu îmbogățit, depășind nivelul necesar producerii de energie nucleară.
„Fără activități ascunse”
Mohammad Eslami, șeful organizației nucleare din Iran, a declarat la începutul săptămânii că „Iranul nu are activități nucleare ascunse sau nedocumentate sau amplasamente secrete”, a raportat agenția națională de știri IRNA.
„Aceste documente false sunt menite să mențină un nivel ridicat de presiune” asupra Iranului, a adăugat acesta, făcând referire la cele trei centrale care îi îngrijorează pe reprezentanții AIEA și la sancțiunile economice reimpuse de Washington sub președinția lui Trump.
„Rezoluția adoptată împotriva Iranului de către cele trei state europene și SUA este o mișcare politică”, a precizat Eslamin, adăugând că Iranul „a cooperat pe deplin” cu AIEA.
În urma întâlnirilor cu autoritățile iranieni, reprezentații ONU au declarat că nelămuririle legate de cele trei amplasamente nucleare „nu au fost clarificate”.
În aprilie 2021, au început discuțiile privind relansarea acordului nuclear din 2015 cu scopul de a determina SUA să se întoarcă, pentru a ridica sancțiunile și a convinge Iranul să revină la limitele cu care a fost de acord în privința activităților nucleare.
Dar negocierile au stagnat în ultimele luni, iar Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că posibilitatea de a reveni la acord este „din ce în ce mai mică”.
Rafael Grossi, șeful AIEA a declarat recent că va fi „o chestiune de doar câteva săptămâni” pentru ca Iranul să obțină materialele necesare pentru construirea unei arme nucleare dacă va continua să-și dezvolte programul.
Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24