Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Vizita lui Macron subliniază importanța strategică pe care România o are pentru Franța” (politolog)

foto_cristian_pirvulescu.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Președintele Emmanuel Macron ajunge în Romania în cadrul unui mini turneu european în contextul războiului din Ucraina. El este însoțit de ministrul francez al apărării si cel de externe si va vizita trupele franceze care se află la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu. Liderul de la Elysee va fi primit de premierul Nicolae Ciucă.

Aproximativ 800 de soldați francezi și belgieni au fost discolați în România la începutul lunii martie ca parte a misiunii „Forța de răspuns NATO” menită să protejeze flancul estic al Aliantei, în urma invaziei Moscovei.

Miercuri, lui Emmanuel Macron i se va alătura la Constanța, președintele Klaus Iohannis, urmând ca apoi să se deplaseze la Chișinău pentru a discuta cu președinta Maia Sandu despre cererea Moldovei de aderare la UE.  Presa franceza scrie si despre o posibila deplasare a presedintelui francez la Kiev, nimic nu este confirmat deocamdată.

Politologul Cristian Pîrvulescu spune că vizita lui Macron în România subliniază importanța strategică pe care o are Bucureștiul  pentru Franța.

 Pentru România este o semnificație cu totul specială. Este a doua vizită pe care Emmanuel Macron o face în străinătate după ce a fost reales. Așa cum se întâmplă de fiecare dată, prima vizită a fost la Berlin.

Acum este în România. Asta subliniază importanța strategică pe care România o are pentru Franța. Știm foarte bine că Emmanuel Macron va vizita soldații francezi aflați la baza de la Kogălniceanu. Dar, pe de altă parte, vorbește despre relațiile intense pe care cele două țări le au și care în ultimii ani au devenit mult mai puternice decât înainte, deși tradițional România a avut o relațiile foarte bună cu Franța.

Cred că trebuie să subliniem cu această ocazie și rolul pe care ambasadorul Luca Niculescu l-a avut și îl are în această direcție. Într-adevăr, semnificația e foarte importantă. Sigur că după președintele Macron va merge la Chișinău și apoi, foarte probabil, va merge la Kiev, însoțit poate de președintele Iohannis. Ăsta este iarăși un element esențial.

Pe de altă parte, nu trebuie să uităm contextul francez. Ne aflăm doar la câteva zile după primul tur de scrutin pentru alegerile legislative și la câteva zile înaintea celui de-al doilea tur. Multă lume în Franța îi reproșează Președintelui că nu a fost prezent în campanie. Iar această vizită cu siguranță va fi foarte comentată și va prezenta fațeta internațională a președintelui francez, un subiect care nu a contat foarte mult în primul tur al alegerilor parlamentare. “

Reporter: În ceea ce privește relațiile București – Paris, este această componentă militară foarte importantă. Dar cum stăm pe partea de construcție europeană? Cum vede Franța România în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene?

CP: România a fost până acum un partener cât se poate de corect al Franței în interiorul Uniunii Europene, respectându-și propriile sale angajamente și ținând cont de poziția strategică pe care o are în estul Europei. Nu trebuie uitat că, cel puțin până acum, România a rezistat valului iliberal. Există o serie de semnale că lucrurile nu ar fi pe aceeași linie.

De asta vizita Președintelui francez, a cărui deschidere față de democrația liberală este cunoscută de toată lumea, este importantă. E adevărat că în ceea ce privește propunerile Președintelui francez legate de modificarea Tratatului există o oarecare diferență, dar aceste diferențe sunt întotdeauna subiectul unor negocieri. Este firesc ca statele să aibă perspective diferite.

Însă, cred că relațiile între România și Franța în interiorul Uniunii Europene sunt cât se poate de strânse. Și am văzut asta inclusiv în timpul președinției franceze, care încă se desfășoară în acest moment până la sfârșitul lunii. România nu a creat în niciun fel probleme președinției franceze, încercând să sprijine toate propunerile interesante și importante pentru Europa.

Rep: Spuneați că e posibil ca Președintele francez să ajungă și la Kiev. Pe de altă parte, a fost acea declarație care a stârnit foarte multă vâlvă pe plan internațional. Știți la ce declarație mă refer, la cea cu „nu trebuie să umilim Rusia”. E de așteptat ca Președintele francez să își nuanțeze declarație sau pur și simplu va trece peste? Nu cred că va scăpa, totuși, de întrebările jurnaliștilor.

CP: În măsura în care va exista o conferință de presă, dar întrebările au existat. Este vorba despre o neînțelegere flagrantă a declarației Președintelui francez făcută pe 9 mai la Strasbourg, în momentul în care Conferința pentru Viitorul Europei se încheia. Este scoasă din context și total neînțeleasă. Sigur că a reiterat această declarație, dar ea este mereu prezentată împotriva Franței, ca și cum Franța ar avea o poziție pro rusă, ceea ce este absolut neadevărat.

Președintele Franței voia să sublinieze faptul că atâta vreme cât Rusia nu va fi înfrântă și va fi vorba despre o conferință internațională pentru soluționarea problemei Ucrainei, trebuie găsită o soluție rațională și inteligentă. Era vorba despre ce va fi după ce războiul se va fi încheiat. Nu cred că există cineva care să aibă dubii că Franța a fost permanent favorabilă Ucrainei, de la ajutorul militar pe care l-a oferit, care a fost consistent dacă ne gândim numai la obuzierele Caesar trimise pe frontul ucrainean și la alte tipuri de armament, până la susținerea sancțiunilor. Franța a fost un pionier al susținerii sancțiunilor. A fost în prima linie a susținerii acestora.

Fără susținerea franceză probabil că majoritatea acestor sancțiuni nu ar fi fost niciodată adoptată. Președintele francez poate va face completări, dar modul în care a fost interpretată declarația a fost total neavenit...Emmanuel Macron s-a gândit la soluții durabile și în conferința de la Strasbourg nu a dezvoltat această idee. Dar problema rămâne în continuare. Modul în care vom soluționa războiul din Ucraina este o problemă care ne interesează pe toți, astfel încât acest război să rămână doar un episod și să nu se transforme în începutul unei serii de conflicte care nu mai au sfârșit.

Rep: Spuneați și dumneavoastră mai devreme că un alt punct al vizitei e Republica Moldova. Ce înseamnă pentru Chișinău faptul că vine Președintele francez și se întâlnește cu Maia Sandu?

CP: Iarăși nu trebuie să uităm de context. Vă spuneam mai devreme că e vorba despre președinția franceză. În cadrul acestei președinții franceze se va discuta în Consiliu la Bruxelles despre cererile Moldovei și Ucrainei. Cred că cele două vizite sunt în acest context și la Chișinău și foarte probabila, dar încă nesigura sau în orice caz, neanunțata oficial vizită la Kiev.

Ele vor încerca să dea unele asigurări în ceea ce privește începutul negocierilor, dar știți foarte bine că dosarul este foarte complicat. Președintele francez a încercat să ofere o soluție alternativă la aderarea rapidă, care, din punctul meu de vedere, este nu improbabilă, ci imposibilă în acest moment.

Rep: Și în ceea ce privește Republica Moldova?

CP: Și în ceea ce privește Republica Moldova. Maia Sandu fiind mult mai diplomată decât Președintele Zelensky, e adevărat că Moldova nu este în război cu Rusia, a spus că este cât se poate de deschisă la soluții. Maia Sandu a avut deja o întâlnire cu Președintele Macron la Paris. Probabil că în ceea ce privește Moldova lucrurile vor fi puțin mai simple decât în ceea ce privește Ucraina, dar nu trebuie să uităm că sunt, de fapt, împreună.