Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a ajuns la Baza militară "Mihail Kogălniceanu"

presedintele_francez_emmanuel_macron.jpg

Emmanuel Macron, președintele Franței, susține o conferință de presă la finalul summit-ului G7 care a avut loc la sediul NATO din Bruxelles, joi 24 martie 2022.
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

Emmanuel Macron a ajuns în seara zilei de marţi, 14 iunie, în România, la Baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Preşedintele Franţei a fost întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă.  Emmanuel Macron este însoţit de ministrul Afacerilor Externe, Catherine Colonna, şi ministrul Apărării, Sébastien Lecornu. 

Aeronava care-l transportă pe preşedintele Franţei a aterizat pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu în jurul orei 19.35. După discuţiile cu premierul Nicolae Ciucă, Emmanuel Macron va avea o întâlnire privată cu trupele franceze dislocate în România, iar miercuri dimineaţa, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis vor inspecta trupele NATO aflate la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. 

Înainte de a pleca spre România, Emmanuel Macron s-a adresat poporului francez. „Voi fi în România în această seară pentru a sprijini în numele dumneavoastră soldaţii noştri care sunt dislocaţi acolo de câteva luni. Acesta a fost angajamentul pe care l-am luat faţă de ei. Franţa este într-adevăr mobilizată de câteva luni, în cadrul NATO, pentru a ne proteja graniţa din estul Uniunii Europene şi a evita extinderea războiului din Ucraina”, a spus Emmanuel Macron.

Administraţia Prezidenţială de la Cotroceni a transmis că cei doi preşedinţi „vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei Politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020. Aderarea României la spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene va fi, totodată, abordată în cadrul discuţiilor”, transmite Administraţia Prezidenţială.    Un alt subiect prioritar de discuţie între cei doi preşedinţi va viza evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susţinerea acordată Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi propunerile legate de reconstrucţia acestei ţări. Cei doi şefi de stat vor discuta despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova.