Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un proiect de lege rusesc vrea retragerea recunoașterii independenței Lituaniei

1270648-621708-756x425.jpg

Ministerul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis
Ministerul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis
Sursa imaginii: 
J. Stacevičiaus/LRT nuotr.

Ministrul de externe al Lituaniei îndeamnă la calm în reacții după ce Duma de Stat a Rusiei a înregistrat un proiect care prevede retragerea recunoașterii independenței Lituaniei, declarată în 1991. „Așa este regimul, așa se poartă, așa vorbesc, intimidează, fac război. Trebuie să înțelegem cu cine avem de-a face,” a declarat oficialul. Între timp, un inculpat într-un proces legat de asasinarea jurnalistului slovac Ján Kuciak a decarat că milionul de euro promis de premierul de la vremea respectivă pentru informații privind asasinarea, a fost dat chiar de șeful mafiei din poliție.

Ministerul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, îndeamnă ca reacțiile privind proiectul de lege înregistrat în Duma Rusă care propune retragerea recunoașterii independenței Lituaniei în 1991, să nu fie amplificate

„Potrivit acestuia, trebuie să înțelegem cu cine avem a face. Așadar, nu trebuie ca lumea să fie prea surprinsă de astfel de afirmații fără sens,” aflam din www.lrt.lt.

„Este posibil să existe mai mult decât o astfel de declarație în viitor. (Rușii, n.r.) nu sunt surprinzători. Așa este regimul, așa se poartă, așa vorbesc, intimidează, fac război. Trebuie să înțelegem cu cine avem de-a face”, a spus Landsbergis reporterilor.

„Proiectul de lege a fost înregistrat (la Duma din Rusia) de Evgheni Fiodorov, membru al partidului Rusia Unită.”

Recompensa de 1 ml. Euro pentru informații despre asasinarea lui Ján Kuciak ar fi venit de la șeful mafiei din poliție

Milionul de euro pe care autoritățile l-au promis ca recompensă pentru informații privind uciderea jurnalistului Ján Kuciak, ar fi fost pus la dispoziție chiar de Norbert Bödör, un oligarh slovac cu afaceri la Nitra, în vestul țării, acuzat că ar fi fost șeful mafiei din poliția slovacă.

aktuality.sk analizează acestă mărturisire făcută de Bernard Slobodník, fost funcționar de rang înalt în poliția slovacă, în cadrul unor depoziții în dosarul mafiei din poliție, în care Slobodník  este inculpat alături Robert Fico, prim-ministru la vremea respectivă și de ministrul de interne de atunci, Robert Kaliňák. Bernard Slobodník este acuzat în acest dosar, dar a început să colaboreze cu autoritățile înainte de a fi arestat.

Slobodník a vorbit despre „o întâlnire la etajul șase al clădirii Transpetrol (din Bratislava n.r.), unde Norbert Bödör s-ar fi întâlnit cu cei mai înalți oficiali ai poliției.”

„De asemenea, l-am întrebat direct pe oligarhul Nitra despre presupusul incident, dar acesta a refuzat să comenteze,” precizează aktuality.sk. „El a răspuns totuși pe scurt că este o prostie despre care nici măcar nu se poate comenta”.

„Ministerul de interne a declarat anterior (...) că milionul de euro în cauză a fost furnizat de Všeobecná úverová banka (VÚB) în urma unei solicitări din partea biroului ministrului de interne - Robert Kaliňák la acea vreme și că poliția era însărcinată cu transportul banilor.”

 

Taxa suplimentară impusă operatorilor aerieni în Ungaria „este mai mult decât o prostie”

Iată ce spune compania Ryanair care cere guvernului ungar să elimine taxa excepțională, potrivit telex.hu. Publicația citează un comunicat al Ryanair și declarații ale directorului comercial, Jason McGuinness.

„Această taxă nejustificată va avea un efect negativ asupra transportului aerian (care a suferit deja pierderi uriașe în ultimii doi ani), asupra turismului maghiar și asupra economiei (maghiare, n.r.,)” a spus compania aeriană irlandeză low cost, într-un comunicat.

 „Guvernul ungar vrea să impună o taxă pe profiturile suplimentare care nu există în industria aeriană din cauza pandemiei de coronavirus și a războiului dintre Rusia și Ucraina”, spune Jason McGuinness. 

Taxele suplimentare vor fi plătite în funcție de numărul de pasageri care pleacă din Ungaria și nu se aplică pasagerilor aflați în tranzit.

„Taxa este de 3.900 de forinți (9,8 euro per pasager dacă acesta călătorește în Uniunea Europeană, Albania, Andorra, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Islanda, Kosovo, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Muntenegru, Regatul Unit, Norvegia, San Marino, Elveția, Serbia sau Ucraina. Cota de impozitare este de 9750 forinți (24,6 euro per pasager care călătorește în alte țări decât acestea.”

Tenismena Iga Świątek lucrează la bunăstarea sa mentală cu o pisholoagă

dziennikzachodni.pl, adică Jurnalul Occidental, publică răspunsuri date la o conferință recentă de jucătoarea de tenis Iga Świątek, numărul 1 mondial și proasptătă câștigătoare a turneului de la Roland Garos.

Iată ce crede Iga despre presiunea psihologică și popularitate: „sinceră să fiu, mă descurc surprinzător de bine. Recunosc că am fost mereu conștientă că dacă voi reuși în tenis, va trebui să mă confrunt cu probleme de genul acesta. Îmi place să simt că oamenii mă susțin și mă încurajează, le sunt foarte recunoscătoare. Și când vine vorba de presiune, aș spune că există mai multe tipuri de presiuni. Dar pe teren, singura presiune pe care o simt este cea pe care o pun pe mine, așa că lucrez și la asta - ca să pot juca mai liberă.”

De altfel, Iga Świątek are mare grijă de sănătatea sa emoțională și lucrează îndeaproape cu o psiholoagă. „Este bine ca oamenii să aibă acces la acest tip de suport și să decidă cu adevărat dacă au nevoie de el. Și, în general, Daria (psiholoaga, n.r.) este unul din oamenii esențiali pentru mine, alături de instructorul pentru pregătirea fizică sau antrenorul de tenis. Este grozav să ai pe cineva cu care poți vorbi sincer. Și, când am îndoieli sau nu mă simt foarte încrezătoare, discuțiile cu ea mă ajută să scap de unele gânduri și să mă simt puțin mai liniștită pe terenul de tenis,” spune numărul 1 mondial din tenisul feminin.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Nora Kepnyak, Ungaria

Beatrice Danielaityte, Lituania

Julia Krolik, Polonia

Diana Kutliakova, Slovacia