Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președintele Franței, Emmanuel Macron, vine în prima sa vizită în R.Moldova

maia_macron.jpg

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, și președintele Franței, Emmanuel Macron, Paris, mai, 2022
Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

Președintele Franței, Emmanuel Macron, este așteptat miercuri la Chișinău. Este prima vizită a lui Macron în R.Moldova și a doua vizită a unui lider francez de la independența încoace. Din 2020, când a devenit președinte al R.Moldova, Maia Sandu, dar și Emmanuel Macron au avut trei întrevederi. La Chișinău, președintele francez urmează să exprime ”sprijinul țării sale în cel mai direct mod posibil” pentru R.Moldova, afectată de războiul din Ucraina.

Potrivit agendei anunțate de Președinția de la Chișinău, liderul francez, Emmanuel Macron, va fi întâmpinat de șefa statului, Maia Sandu, la ora 13.30, la Reședința de Stat. Tot acolo vor avea loc discuțiile dintre cei doi șefi de stat. După întrevedere, aproape de ora 16.00, Maia Sandu și Emmanuel Macron vor susține o conferință de presă comună. Din programul celor doi președinți mai face parte o vizită la Alianța Franceză din Moldova, dar și o discuție cu câțiva reprezentanți ai societății civile din R.Moldova. 

Vizita lui Emmanul Macron vine într-un context regional complicat legat de războiul din Ucraina, dar și într-o perioadă în care R.Moldova urmează să afle dacă i se acceptă cererea de aderare la Uniunea Europeană, depusă în martie 2022. Pe 17 iunie, Comisia Europeană va face publice recomandările și viziunea sa privind modul în care urmează să evolueze relațiile cu Republica Moldova, iar la summit-ul din 23-24 iunie, urmează a fi analizată cererea Moldovei pentru aderarea la Uniunea Europeană. 

Unul dintre subiectele abordate de Sandu și Macron, pe lângă criza refugiaților, ar putea fi necesitatea fortificării capacităților militare, chiar dacă R.Moldova este o țară neutră. În ultima perioadă, atât președintele Parlamentului, cât și șefa Executivului de la Chișinău au menționat că neutralitatea R.Moldova trebuie apărată și e nevoie de modernizarea și dotarea Armatei Naționale.

Recent, la Paris, șefa statului, Maia Sandu a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron despre situația de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina, dialogul bilateral și agenda europeană a Republicii Moldova. Maia Sandu i-a mulțumit atunci liderului de la Élysée pentru susținerea oferită de Franța în gestionarea fluxului de refugiați și pentru crearea Platformei de sprijin pentru Moldova, care să ajute țara noastră să depășească urmările războiului din Ucraina, ale inflației și ale crizei energetice, dar și să continue reformele inițiate. R.Moldova contează pe sprijinul Parisului pentru ca să primească statutul de țară candidată la UE. 

Trebuie spus că, Emmanuel Macron se află în primul turneu pe care îl efectuează în sud-estul Europei, direct afectat de invazia Rusiei în Ucraina. Înainte de a veni la Chișinău, Emmanuel Macron, aflat la baza NATO din România, va exprima ”un mesaj foarte clar al angajamentului faţă de aliaţii din NATO şi partenerii europeni”.  Joi, Emmanuel Macron va merge la Kiev. Președintele Klaus Iohannis s-ar putea alătura omologului francez, cancelarului german și premierului italian, dar detalii despre o eventuală vizită vor fi făcute după ce aceasta se va încheia, a precizat ministrul român de Extene.

Amintim că, șefa statului, Maia Sandu a fost primită la Paris de trei ori până acum, iar prima vizita a Maiei Sandu în calitate de șef de stat, în străinătate, a fost în Franța, în februarie 2021.

Ultima dată un președinte francez a vizitat R.Moldova în 1998. Atunci la Chișinău a venit Jacques Chirac.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita președintelui Franței în R.Moldova