
Politică
OMC avertizează: „urmează un drum anevoios”. Criza alimentară și vaccinurile anti-Covid, discutate la Geneva
Directoarea generală Organizației Mondiale a Comerțului, Ngozi Okonjo-Iweala

Directoarea OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, a deschis întâlnirea ce va dura patru zile, duminică, prin avertismentul „ne așteaptă un drum pietros, accidentat, cu câteva mine de-a lungul său”.
Însă le-a spus ziariștilor că este „optimistă, dar prudentă” că cei peste 100 de miniștrii prezenți vor reuși să cadă de acord cel puțin asupra uneia sau două din lunga înșiruire de probleme urgente, caz în care acest lucru ar fi „un succes”.
OMC se află sub presiune pentru a ajunge la acorduri comerciale îndelung căutate pe o serie de probleme și pentru a da dovadă de unitate în contextul pandemiei Covid-19 și al iminentei crize mondiale a hranei.
Dar din moment ce organismul comercial mondial ia decizii numai prin consens, încheierea unui
În capul de listă al agendei de la reuniunea din Geneva se află taxa pe care războiul dintre Rusia și Ucraina – în mod obișnuit, grânarul ce hrănește sute de milioane de oameni – a impus-o asupra securității alimentare.
Părăsirea ședinței
Tensiunea a fost mare în timpul unei ședințe cu ușile închise, în care un număr de delegați încep să condamne războiul dintre Rusia și Ucraina și inclusiv pe emisarul Kievului, despre care se spune că a fost întâmpinat cu aplauze furtunoase.
Totuși, înainte ca Ministrul rus al Dezvoltării Ecomonice, Maxim Reshetnikov, să preia cuvântul, în jur de treizeci de delegați „au părăsit ședința”.
Chiar înainte de începutul conferinței, Uniunea Europeană a reunit reprezentanți din 57 de țări pentru a da dovadă de solidaritate față de Ucraina, împreună cu comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, dând de pământ cu „agresiunea ilegală și barbară” a Rusiei.
În ciuda atmosferei controversate, se așteaptă ca miniștrii să cadă de acord asupra unei declarații comune pe fondul consolidării securității alimentare, în care „își vor lua angajamentul să ia măsuri concrete pentru facilitarea comerțului și îmbunătățirea funcționării și flexibilității pe termen lung a piețelor mondiale pentru alimente și agricultură.”
Potrivit proiectului, țările vor depune jurământ că „se va oferi o atenție deosebită nevoilor și circumstanțelor specifice țărilor membre în curs de dezvoltare.”
„Sper că veți face împreună ceea ce trebuie”, le-a spus Ngozi delegaților.
Se întrevede o înțelegere privind pescuitul?
OMC speră mai întâi să pună stop criticilor asupra războiului dintre Rusia și Ucraina, permițându-le miniștrilor să se concentreze în zilele următoare să stabilească acorduri comerciale, după aproape un deceniu în care nu s-au încheiat acorduri majore.
Există o urmă de optimism că țările ar putea cădea într-un final de acord cu privire la interzicerea subvențiilor care contribuie la pescuitul ilegal, nereglementat, după mai bine de două decenii de negocieri.
Cu toate acestea, India a cerut o scutire a taxelor pe o durată de 25 de ani și nu vrea să cedeze nici până acum.
Indignată de lipsa îndeplinirii promisiunilor privind măsuri în politica alimentară, făcute la o reuniune ministerială a OMC în urmă cu aproximativ un deceniu, India dă dovadă de intransigență și față de alte probleme, periclitând șansele de încheiere a acordurilor.
Probleme cu brevetul de vaccinare împotriva Covid
De asemenea, India a dat un ton dur cu privire la altă problemă cheie expusă: răspunsul OMC la criza Covid-19.
În octombrie 2022, India și Africa de Sud au început să facă presiuni asupa OMC să anuleze temporar drepturile de proprietate intelectuală pentru instrumente medicale Covid-19, precum vaccinurile, pentru a asigura un acces mai echitabil în țările cu un nivel financiar mai scăzut.
După multiple runde de negocieri, UE, Statele Unite, India și Africa de Sud au ajuns la un compromis.
Textul, ce permite ca majoritatea țărilor în dezvoltare, exceptând China, să producă vaccinuri împotriva Covid fără autorizație de la titularii de brevete, nu este acceptat de toată lumea.
Industria farmaceutică insistă asupra faptului că renunțarea la brevet va compromite investițiile în inovații, în timp ce grupurile de interes public acuză că textul este departe de ceea ce este nevoie, limitând și complicând renunțarea la brevetele de vaccinare, nereușind să acopere tratamentele împotriva Covid și diagnosticele.
Traducere şi adaptare de Ştefania Rotaru de pe pagina în limba engleză a RFI.