Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Macron, la Chișinău:”Nu sunteți singuri, puteți conta pe susținerea Franței și a UE”

macron.jpg

Președintele Franței, Emmanuel Macron, în prima sa vizită în R.Moldova
Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

Aflat în prima sa vizită la Chișinău, președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că R.Moldova poate conta pe susținerea Franței și a Uniunii Europene. ”Vizita la Chișinău are ca obiectiv consolidarea relației R.Moldova cu Uniunea Europeană. Nu sunteți singuri, puteți conta pe susținerea Franței și a UE”. Declarația vine în contextul în care cererea de aderare a R.Moldova la UE urmează a fi discutată la summit-ul Consiliului European din 23-24 iunie. Totodată, liderul francez a menționat că trebuie ajutate țările care sunt afectate de războiul din Ucraina, R.Moldova fiind chiar în prima linie. Iar despre problema transnistreană spune că nu e un obstacol pentru integrarea R.Moldova în Uniunea Europeană.  

Președintele Franței a venit cu trei mesaje la Chișinău. Unul adresat cetățenilor moldoveni, autorităților, dar și organizațiilor care s-au implicat în gestionarea crizei refugiaților ucraineni. ”Este un mesaj de prietenie, admirație și generozitate pentru ceea ce a făcut Moldova, după 24 februarie. Solidaritatea si generozitatea pe care ați demonstrat-o ne obligă să avem o atitutdine de admiratie. Un alt mesaj important transmis de liderul francez este cel de susținere a neutralității, suveranității și integrității teritoriale a R.Moldova. Și cel de-al treilea mesaj e legat de solidaritate. Nu sunteți singuri, puteți conta pe susținerea Uniunii Europene”.

”Vizita mea se înscrie într-un context dublu: războiul din Ucraina și situația unei țări vecine, care își declară cu determinare dorința de a ajunge în familia europeană. Franța, în calitate de țară care deține președinția Consiliului UE, va transmite un mesaj pozitiv față de cererea depusă de Republica Moldova pentru obținerea statutului de țară candidată la aderare în UE”, a subliniat președintele francez.

Emmanuel Macron nu crede că Uniunea Europeană va propune un statut de tranziție pentru R.Moldova.”Moldova a depus cererea de aderare la UE, iar această dorință este perfect legitimă, iar Franța va juca un rol important în recunoașterea eforturilor țării de a se alătura familiei europene. Cererea Moldovei de aderare va discutată la summitul Consiliului European din 23-24 iunie, în baza opiniei Comisiei Europene, ce urmează a fi făcută publică până la sfârșitul acestei săptămâni”.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, Macron spune că următoarele luni vor fi o provocare. ”Rusia a incălcat drepturile noastre. Rusia a decis să violeze suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.Trebuie să oprimim războiul fără să intrăm noi înșine în război. Franța va ține să consolideze unanimitatea în Europa”. ”Vom continua să susținem Ucraina pentru ca Rusia să nu se gândească că poate să-și continue agresiunea. Iată de ce avem militari NATO in România”. 

”Trebuie să ajutăm țările care sunt afectate de acest război, iar Moldova se află chiar în prima linie”, a menționat Macron.

De partea sa, președinta Maia Sandu i-a mulțumit omologului francez pentru toată susținerea oferită, inclusiv în criza refugiaților. Referindu-se la cererea de aderare la Uniunea Europeană, Maia Sandu a afirmat că R.Moldova este gata să obțină statutul de țară candidată. ”Sperăm că cererea noastră va fi sprijinită de statele membre ale Uniunii Europene la summitul de la Bruxelles din 23-24 iunie. Contăm pe susținerea continuă a Franței pentru statutul de țară candidată a Republicii Moldova. În condițiile dificile în care ne aflăm, acest pas important ne va ajuta să continuăm reformele inițiate și consolidarea democrației noastre. Știm că integrarea europeană a Republicii Moldova va fi un proces lung și complex, care va cere eforturi susținute. Vreau să fie clar: noi nu căutăm scurtături în acest proces. Suntem pregătiți să ne facem temele – și vrem să fim apreciați după merit, după rezultatul muncii noastre. În acest context, salutăm inițiativa Dumneavoastră vis-a-vis de Comunitatea Politică Europeană, pe care o susținem și din care vrem să facem parte. Aceasta nu este o alternativă pentru parcursul nostru european, ci o inițiativă complementară, care ne va ajuta în procesul de integrare europeană”.

”Ne dorim consolidarea parteneriatului nostru cu Uniunea Europeană în domeniul politic și de securitate. Republica Moldova vrea să fie un contribuitor, o parte a soluțiilor pentru problemele europene. Nu dorim să fim doar un consumator de beneficii – vrem să fim un stat care contribuie la o Europă mai puternică, mai integrată, mai influentă pe plan global. Și continuăm să demonstrăm acest lucru, inclusiv prin aportul guvernului și al societății noastre la gestionarea crizei refugiaților și a efectelor războiului. Împreună, putem contribui la o Uniune Europeană care trebuie să devină un veritabil actor geopolitic în serviciul păcii, drepturilor omului, securității și stabilității, și să dispună de instrumentele necesare pentru a face față tuturor provocărilor”, a conchis șefa statului.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre declarațiile președintelui Franței, Emmanuel Macron, aflat în prima sa vizită în R.Moldova