Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


6 ianuarie: Fantasmele distructive ale unui însetat de putere

jan6comfrance24.jpg

Asaltul asupra Capitoliului de la Washington sub lupa unei anchete parlamentare
Asaltul asupra Capitoliului de la Washington sub lupa unei anchete parlamentare
Sursa imaginii: 
France 24

Are loc astăzi la Washington a treia sesiune publică a comitetului parlamentar ad-hoc de anchetare a evenimentelor de la 6 ianuarie 2021. Joi seară, la ora televizuală de vârf, membrii comitetului, șapte Democrați și doi Republicani, au început, cu mărturii în direct și fragmente din cele peste 1,000 de depoziții înregistrate acumulate în luni de investigații cu ușile închise, să contureze liniile unei posibile conspirații sedițioase avându-l în centru pe fostul președinte Donald Trump care a încercat, prin procese fără merit, presiuni și în cele din urmă violență, să anuleze victoria rivalului său și să rămână la putere. Pentru prima oară în istoria Americii un președinte a refuzat să transfere pașnic puterea. Luni, comitetul a zăbovit asupra unei etape esențiale a ceea ce vice-președinta comitetului, Republicana Liz Cheney, numea "planul sofisticat de împiedicare a transferului autorității prezidențiale": diseminarea alegației false că alegerile au fost fraudate. Astăzi sunt dezvăluite detalii ale campaniei de presiuni și intimidare la care a fost supus vice-președintele Mike Pence, care a avut, la 6 ianuarie, rolul ceremonial de a valida verdictul Colegiului Electoral și alegerea lui Joe Biden.

I-au spus, dar n-a ascultat.
A știut, dar n-a contat.
Consilierii săi de campanie, în frunte cu Bill Stepien, știau că numărătoarea voturilor--un mare număr prin corespondență--era în curs, rezultatele nu erau concludente în majoritatea statelor-cheie, și pe alocuri semnele erau îngrijorătoare. La orele 23:15, televiziunea Fox, portavoce a propagandei trumpiene, prognosticase victoria lui Joe Biden în Arizona. Vocile celor care consiliau prudență și răbdare erau însă bruiate de un Rudolf Giuliani cherchelit (conform mărturiei consilierului Jason Miller) care-l îndemna pe Trump să "meargă să spună că a câștigat".
La 2:21 în noaptea de 3 spre 4 noiembrie 2020, în plină ceață a repertorierii rezultatelor, iderul lumii libere i-a urmat sfatul, schimbând cursul istoriei.
"Publicul american a fost fraudat. E o rușine pentru țară. Ne pregăteam să câștigăm; sincer să fiu, am câștigat. Frauda este majoră. Vrem că numărătoarea să înceteze. Să nu mai găsească, la 4 dimineața, buletine de vot pe care să le adauge la listă ".
Cum au dezvăluit mărturii prezentate fragmentar în sesiunile de joi și luni ale comitetului parlamentar de anchetă, decizia impulsivă a lui Trump a creat două tabere în cercul puterii: "Normalii" și "trăznitii". Primii, oficiali ai campaniei, experți cu o impecabilă reputație profesională, au pierdut teren; unii, dezgustați, au abandonat corabia.
"Nu m-a deranjat că reporterii m-au inclus în ceea ce numeau grupul "normalilor". Ce se întâmpla nu era, în opinia mea, nici onest nici profesionist, așa că am decis să mă îndepărtez",
preciza Bill Stepien, directorul campaniei.
În zilele și lunile care au culminat cu asaltul asupra Capitoliului, rândurile "trăzniților"--spinări încovoiate, carieriști, oportuniști fără atribuțiuni oficiale--s-au îngroșat. Mulți, Giuliani, Sydney Powell, Jenna Ellis, Joe diGenova printre alții, s-au risipit prin țară, urmând fiecare moft, fiecare fantasmagorie post-electorală prezidențială. Alții, generalul Michael Flynn de exemplu, agitau spiritele pe rețelele de socializare evocând conspirații și clocind soluții drastice care ar fi ucis democrația americană. Unul dintre planuri, confiscarea tuturor mașinilor de vot și re-derularea alegerilor în state-cheie sub controlul armatei, a fost, la 18 decembrie 2020, la un pas de a deveni realitate. N-a devenit doar grație intervenției de ultim moment al lui Pat Cipollone, șeful Consiliului Juridic al Casei Albe, sprijinit de un mic grup de funcționari care și-au păstrat simțul datoriei și luciditatea.
Avalanșa de înfierbântate fantezii nu s-a oprit nici după 60 de procese pierdute, nici după renumărări și răs-renumărări statale, nici după ce, la 14 decembrie, Colegiul Electoral a validat rezultatele. Știa, Trump, că n-au fost nici furgoane care au adus la Detroit, în faptul nopții, buletine Biden, nici mașini de vot Dominion teleghidate din Venezuela care i-au subtilizat voturi, nici alegători-fantomă, nici valize strecurate pe sub mese în Georgia. Știa că a pierdut--pentru că i-au spus-o mulți, printre ei fiica Ivanka, ginerele Jared Kushner și--ar fi trebuit să conteze--devotatul său ministru al Justiției, Bill Barr.
"I-am spus că deversează mizerii. I-am spus că a pierdut o lună întreagă cu idioțenii despre mașinile de vot Dominion, alegații despre care am găsit zero dovezi. I-am spus că face un mare, mare deserviciu țării. Eram ușor demoralizat, zicâ ndu-mi, doamne, dacă poate să creadă toate astea, a luat-o razna".
La sfârșitul lunii decembrie 2020 Barr a demisionat, urmat de alți miniștri și funcționari de rang înalt.
Exodul n-a schimbat nimic.
Trump a persistat, a continuat să-și infierbinte suporterii fanatizati și să-și numere sutele de milioane adunate din donații pentru o cauză măsluită, o fantasmă distructivă.
"A pierdut, apoi a înșelat încrederea americanilor, a ignorat verdictul urnelor, a mințit în fața susținătorilor și țării, a încercat să se agațe de putere după ce electoratul l-a demis și tribunalele au reafirmat voința populară",
a rezumat președintele comitetului investigativ 6 ianuarie, Democratul de Mississippi Bennie Thompson.

 
Corespondență despre Marea Minciună care a zguduit din temelii edificiul democrației americane