Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a explicat președintele Macron, în România, faptul că Rusia "nu trebuie umilită"

id197421_inquam_photos_octav_ganea.jpg

Emanuel Macron în vizită la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanţa
Emanuel Macron în vizită la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, în judeţul Constanţa, 15 iunie 2022
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

"Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem un război cu poporul rus. Pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia". Este declarația pe care președintele francez, aflat pentru mai puțin de 24 de ore în România, la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, a făcut-o când a inspectat trupele franceze din cadrul misiunii NATO. 

Emanuel Macron a asigurat pe mai departe Kievul de sprijin militar, financiar și umanitar.  

Vizita lui Emmanuel Macron în România și consultările substanțiale reprezintă o nouă dovadă a relației bilaterale excelente de parteneriat strategic autentic între Franța și România, a completat și Klaus Iohannis care i s-a alăturat omologului său la Constanța. Chestiunea aderării României la Schengen – dosar pe care Franța îl sprijină - a fost și ea atinsă în conferința comună a celor doi președinți.

 

Care ar fi principalele concluzii ale vizitei președintelui Macron la baza militară de la Mihail Kogălniceanu?

Desigur că, fiind vorba despre prima vizită pe flancul estic de la realegerea în funcția prezidențială, un moment mult aşteptat a fost acela al clarificărilor legate de declarațiile privind Rusia. Și aici, fără a ne lansa în comentarii, să consemnăm răspunsul președintelui francez la întrebarea pe care i-am adresat-o cu privire la modul în care el vede viitorul relației Occident – Rusia și locul Rusiei pe scena internațională, după declanșarea războiului.

Președintele francez a amintit că a condamnat ferm acest război în toate structurile internaţionale şi au fost decise sancțiuni fără precedent.

Însă, așa cum a spus președintele francez, "geografia este încăpățânată și Rusia va rămâne acolo unde este. Este o putere de temut și noi nu dorim un război cu poporul rus și nu dorim să-l nimicim mâine.

Pentru ca Ucraina să câștige și pentru ca războiul să înceteze trebuie să negociem. Zelenski trebuie să negocieze cu Rusia. Și noi, europenii, vom fi prezenți la această masă aducând garanții de securitate", a afirmat Emmanuel Macron, care răspunzând unei alte întrebări venite tot din presa română, cu privire la aceeași chestiune a umilirii Rusiei, s-a declarat "frapat" să vadă că există "o formă de escaladare verbală, fără să se tragă consecinţele acestor declaraţii".

"Eu încerc să fiu coerent în ceea ce spun şi cu situaţia de pe teren", a spus preşedintele francez, potrivit Agerpres.

Cum am putea comenta aceste declarații?

În primul rând, putem înțelege că președintele Macron vede încetarea războiului într-un moment în care Ucraina să se afle într-o bună poziție de negociere - el a spus că Ucraina trebuie să câștige și Franța nu încetează să ajute militar Ucraina. Apoi, a invocat nu doar o negociere ci și garanții de securitate din partea Occidentului, ceea ce denotă o înțelegere faptului că Rusia nu cunoaște decât soluțiile de forță, date de garanții de securitate. Rusia a încălcat o multitudine de tratate bilaterale și internaționale odată cu această agresiune, iar acum mesajul este clar: vor fi garanții de securitate pentru Ucraina, cea ce înseamnă că Rusia va ști la ce să se aștepte în cazul în care va încălca înțelegerile. Pe de altă parte, președintele Macron se ferește de retorica de natură a enerva Kremlinul.

 

O altă parte a conferinței celor doi președinți a fost consacrată perspectivelor de aderare ale Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Avem noutăți în această direcție?

Da și nu. Președintele Iohannis a reafirmat poziția României potrivit cărei Republica Moldova și Ucraina trebuie să primească în cel mai scurt timp statutul de țări candidate la aderare. De partea sa, președintele Macron a spus că împărtășește o poziție comună privind Ucraina cu omologul său român. La fel și în chestiunea Balcanilor de Vest.

 

De asemenea, președintele român a spus că între partenerii din Consiliul European se discută intens problema aspirațiilor europene ale Moldovei și Ucrainei și că speră într-o concluzie până la reuniunea liderilor europeni de la sfârșitul acestei luni. Însă nu știm care ar putea fi nivelul de consens: vor primi țările din vecinătatea estică statutul de candidați sau doar încurajări pentru continuarea reformelor pro-europene.

 

În sfârșit, să vorbim puțin despre semnificația prezenței președintelui francez la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Așa cum a spus președintele francez, participarea militarilor francezi la reasigurarea României, e mărturie a deplinei solidarități a Franței cu aliații săi

România poate să conteze pe fraternitatea Franței, a spus președintele Macron – România, care nu este orice țară, așa cum a spus-o chiar președintele francez.

Preluarea de către Franța a comenzii grupului de luptă al NATO din România, cei 500 de soldați francezi dislocați aici ca și vizita pe care președintele Macron o efectuează în Republica Moldova confirm o creștere a interesului Parisului pentru flancul sudic al Alianței Atlantice și zona Mării Negre. Și putem fi convinși că implicarea Franței în regiune va crește în viitorul imediat.  

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica