Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului spune că vizita în China nu reprezintă motivul pentru care s-a retras din funcție

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet.
Sursa imaginii: 
Denis Balibouse/Reuters via RFI

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet a declarat la începutul săptămânii că nu va candida la al doilea mandat, punând capăt speculațiilor referitoare la intențiile sale, pe fondul criticilor tot mai dure privind atitudinea sa permisivă în cazul încălcărilor drepturilor în China.

În cadrul unei conferințe de presă organizate după sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, Bachelet a confirmat faptul că se va retrage după ce își va încheia mandatul pe 31 august, dorindu-și să se întoarcă la familia și țara sa.

Bechelet, fostă președintă a Republicii Chile, și-a preluat mandatul în septembrie 2018, arătându-și imediat intenția de a vizita China și de a vedea de una singură care este situația drepturilor omului în Xinjiang.

Membrii biroului și echipei sale au declarat în repetate rânduri că încercau să creeze condițiile optime pentru vizită, care a avut loc până la urmă luna trecută.

Dar criticii au fost de părere că nu a vorbit îndeajuns și că nu a pus suficientă presiune pe organele de presă locale în timpul vizitei sale.

Bachelet a insistat că vizita sa nu a fost o „investigație” și a subliniat faptul că a deschis o cale de comunicare cu înaltele autorități din China.

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor la începutul săptămânii, femeia în vârstă de 70 de ani a precizat că decizia sa nu e legată de vizita în China sau de criticile pe care le-a primit.

„Vă imaginați că fiind președintă de două ori, am fost aspru criticată de-a lungul vieții. Deci nu asta te face să iei astfel de decizii”, a declarat aceasta.

„Aceasta e decizia și motivul real este acela că familia mea are nevoie de mine și la fel și țara mea”.

O politiciană experimentată care s-a întâlnit cu mulți lideri mondiali cât timp a fost președinta Republicii Chile, și fiica unui om care a fost torturat în perioada regimului de dreapta din țară, Bachelet a fost des văzută ca o alegere politică înțeleaptă care ar avea o abordare mai puțin vocală și mai cooperantă decât cea a predecesorului său Zeid Ra’ad al-Hussein, un prinț iordanian.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI