Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CE recomandă ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate la UE

CE Ucraina Republica Moldova candidate UE.jpg

Ursula von der Leyen, anunț important pentru Ucraina și Republica Moldova
Ursula von der Leyen, anunț important pentru Ucraina și Republica Moldova
Sursa imaginii: 
Associated Press/Jean-Francois Badias (arhivă)

Comisia Europeană a recomandat vineri ca Ucraina și Republica Moldova să fie desemnate state candidate la aderarea la UE. Georgia mai așteaptă.

Preşedinta CE, Ursula von der Leyen, a anunțat recomandarea ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate la UE.

”Avem un mesaj clar, iar acesta este da, Ucraina merită perspective europene, da, Ucraina trebuie să fie primită ca stat candidat. Asta înseamnă că s-a făcut treabă bună, dar că rămân lucruri importante de făcut”, spune şefa CE.

”Întregul proces este bazat pe merit, aşadar are loc conform reglementărilor, iar progresul depinde în întregime de Ucraina. Aşadar, Ucraina este cea care îl are în mâinile sale”, precizează Ursula von der Leyen.

Recomandarea CE arată că ”Ucraina este un stat european care a dovedit din plin că aderă la valorile pe care se bazează Uniunea Europeană. Prin urmare, Comisia recomandă ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care aceasta va lua o serie de măsuri specifice”.

Recomandările Comisiei Europene trebuie aprobate de Consiliul Uniunii Europene.

 

Republica Moldova, mai aproape de UE?

 

Ce spune șefa CE despre Republica Moldova: ”Recomandăm Consiliului să îi acorde statutul de candidată și perspectiva europeană, pe baza reformelor pe care trebuie să le facă. Moldova a făcut pași decisivi spre reformă. Economia și administrația sa au nevoie de îmbunătățiri clare. Cu condiţia ca liderii ţării să menţină cursul în ceea ce priveşte reformele economice şi lupta împotriva corupţiei, credem că ţara are potenţialul de a se ridica la înălţimea cerinţelor unei candidaturi”.

 

Georgia mai așteaptă

 

Ursula von der Leyen spune în schimb despre Georgia că ”are aspirații și potențial, ca Ucraina și Moldova. Țara trebuie să decidă politic că merge spre reforme și aderarea europeană. Recomandăm Consiliului să acorde Georgiei perspectivă europeană și să revină cu o analiză a reformelor, înainte de a acorda Georgiei statutul de țară candidată”.