Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE și anticamera uniunii politice pentru Kiev și Chișinău

p058435-217627.jpg

VdL Ucraina
Ursula von der Leyen imbrăcată adecvat pentru o veste bună
Sursa imaginii: 
European Union

Moldova și Ucraina pot deveni state candidate la aderarea europeană deja saptamâna viitoare, dar unele capitale UE au o idee mai bună. Franța propune o Uniune Politică care ar ține şi aproape şi departe de UE pe oricine își propune să intre în clubul european. 

Recomandarea Comisiei Europene de a acorda statut de țară candidată la aderare Ucrainei și Moldovei este de foarte bun augur pentru cele două. Fără îndoială că ele trec acum de o etapă importantă. 

Recomandarea este făcută „pe merit” și respectă întocmai regulile europene, subliniază Comisia Europeană. Dar este limpede că nici una și nici cealaltă nu ar fi ajuns atât de repede în acest punct dacă Rusia nu agresa Ucraina. 

Reuniți în summit european săptămâna viitoare, liderii UE ar putea da curs favorabil recomandării, dar fără niciun angajament de fapt. 

Comisia Europeană știe că cel puțin patru capitale (Paris, Berlin, Madrid și Lisabona) nu sunt foarte entuziaste. De aceea, acordarea statutului de candidată vine cu un set de condiții, mai ales pentru Ucraina, pe care aceasta nu are cum să le îndeplinească prea curând. 

I se cere Ucrainei să organizeze o combatere structurată a corupției, o reformă în profunzime a justiției și adoptarea legii minorităților naționale. Relativ la această cerință specifică se simte intervenția României.

Scepticismul vestului european crește și mai mult când vine vorba despre Moldova. 

Dar acordarea statutului râvnit de cele două nu înseamnă de fapt nimic concret atât timp cât UE nu decide să deschidă negocierile pre aderare. Această etapă cu adevărat decisivă nici nu este pomenită acum. 

Acestea fiind zise, Franța ține mult la ideea sa de Uniune Politică. Este acea structură inventată la Élysée de curând care ar fi un fel de Parteneriat Oriental (cooperare accelerată cu UE  a fostelor republici sovietice) dar extinsă și Balcanilor și în general oricui își pune în cap să devină stat membru UE. 

Uniunea Politică s-ar îngriji ca aderarea lor europeană să nu se petreacă de fapt niciodată.