Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opozantul rus Navalnîi confirmă transferul „într-una dintre cele mai înspăimântătoare închisori din Rusia”

navalny-navalnîi-ap22017351665490.jpg

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi în timp ce vorbește dintr-o închisoare printr-un link video, furnizat de Serviciul Penitenciar Federal Rus, în timpul unei ședințe de judecată în Petushki, regiunea Vladimir, la aproximativ 120 de kilometri est de Moscova, Rusia, 17 ianuarie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Denis Kaminev

Opozantul regimului Putin, Aleksei Navalnîi, a declarat miercuri că a fost transferat într-o colonie penitenciară cu regim strict, descrisă de aliații săi ca fiind „una dintre cele mai înspăimântătoare închisori din Rusia”, potrivit AFP, citată de France 24.

Luna trecută, principalul opozant al președintelui Vladimir Putin, citând niște deținuți, a declarat că autoritățile ruse i-au pregătit o „închisoare în interiorul unei închisori”.

Navalnîi a fost închis timp de doi ani și jumătate într-un penitenciar din orașul Pokrov, la 100 km (60 mile) la Est de Moscova, pentru încălcarea eliberării condiționate în urma unor acuzații de fraudă despre care aliații săi spun că reprezintă o pedeapsă pentru contestarea Kremlinului.

În luna martie, bărbatul în vârstă de 46 de ani a primit încă 9 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat pentru deturnarea donațiilor în organizațile sale politice și sfidarea curții.

„Vă salut pe toți din zona cu regim strict”, a scris Navalnîi într-o postare pe Instagram, miercuri.

„Ieri am fost transferat în IK-6 Melekovo”, a spus Navalnîi, adăugând că se afla în carantină și că „nu avea prea multe de spus”.

Colonia penitenciară din apropierea orașului Vladimir, aflată la 250 km la est de Moscova, a reprezentat subiectul multor anchete de presă privind abuzul deținuților.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmysh, a declarat în luna mai că „locul unde urmează să fie transferat a devenit notoriu pentru torturarea și uciderea prizonierilor.”

Ea a descris colonia penitenciară Melekovo ca „una dintre cele mai înspăimântătoare închisori din Rusia.”

Navalnîi a ieșit în evidență ca un blogger împotriva corupției și, înainte să fie încarcerat, a mobilizat proteste antiguvernamentale în toată Rusia.

În 2010, el abia a supraviețuit în urma unui atac de tip intoxicare cu Novichok, o neurotoxină de grad militar creată de sovietici. Navalnîi a acuzat autoritățile ruse, însă Kremlinul a negat orice fel de implicare.

El a fost arestat anul trecut când se întoarcea de la terminarea tratamentului din Germania, ceea ce a stârnit o condamnare generală peste hotare și sancțiuni din partea capitalelor occidentale.

Traducere și adaptare de Ștefania Rotaru de pe pagina din limba engleză a France24