
Politică
Maia Sandu, la RFI: ”Ne bucură recomandarea CE, dar așteptăm decizia finală a Consiliului European”
maia_ok.jpg

”Suntem conștienți că urmează un proces lung, complicat. Depinde de noi în mare parte cât de repede ne vom mișca. Clar că sunt și probleme de ordin extern care pot să împiedice acest parcurs al nostru și aici mă refer în primul rând la războiul din Ucraina. Dar vreau să fim optimiști, să cred că vom putea merge destul de repede pe acest drum și într-o bună zi să ajungem stat membru al Uniunii Europene”, continuă șefa statului.
”Înțeleg că sunt niște condiții, sunt niște lucruri pe care trebuie să le facem pentru confirmarea acestui statut. Dar nu pot spune că mă surprind aceste lucruri. Sunt angajamente pe care le avem și față de Uniunea Europeană, și angajamente față de cetățenii noștri. Această decizie oricum este o veste foarte bună. Sper să fie confirmată săptămâna viitoare la Bruxelles. Avem această speranță, acest obiectiv de mulți ani, și când zic noi nu mă refer doar la echipa de la guvernare, mă refer la foarte mulți cetățeni ai R.Moldova. Vorbim mult despre acest pas – obținerea statului de țară candidată la Uniunea Europeană”, mai afirmă Maia Sandu la RFI.
Referindu-se la necesitatea creării comunității politice europene unde ar intra state mai puțin avansate pe calea aderării, idee lansată de liderul francez, președinta Maia Sandu, consideră că este o structură utillă. ”E la nivel de idee, urmează a fi creată, dacă va fi sprijinită de țările membre ale Uniunii Europene, în primul rând. De ce zic că e utilă pentru că țări ca Ucraina, R.Moldova probabil nu vor ajunge state membre imediat și, în această perioadă, ca să avem nevoie ca să ne conformăm standardelor UE oricum e nevoie de dialog. Și această comunitate politică ne oferă șansa să stăm la aceeași masă cu conducerea statelor membre ale UE, să discutăm provocările cu care ne confruntăm și ne confruntăm cu multe provocări. Am avut exemplul Covid-ului, atunci când am vrut și noi să putem beneficia de vaccinuri pe care le-a cumpărat Uniunea Europeană”.
”Acesta este un lucru util și pentru noi și pentru țările din Balcanii de Vest. Acum vorbim de toate consecințele războiului, de problemele de securitate pe care trebuie să le discutăm împreună,. Vorbim despre problemele economice, cauzate de acest război, inclusiv să putem să asigurăm transportarea mai ușoară, inclusiv pe teritoriul statelor membre. Deci, această platformă eu o văd utilă, din această perspectivă, să putem să ne întrunim, o dată la câteva luni, și să discutăm subiectele importante care sunt pentru toată regiunea. Dnul Macron, care este autorul acestei inițiative, a spus clar nu este o alternativă, este un element complementar la procesul de integrare europeană”.
Dar cum comentează Maia Sandu declarația recentă a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov potrivit căreia Uniunea Europeană și-ar dori ”să transforme R.Moldova în a doua Ucraină”, iar Moldova, între timp încearcă să obțină cât mai multe avantaje de la ruși.”Uniunea Europeană nu a invadat nicio țară. UE a fost construită pentru a menține pacea pe continent și a reușit acest lucru. Pentru noi UE este familia de țări în care să ne simțim în siguranță. Inclusiv de asta am transmis cererea de aderare la Uniunea Europeană, într-un context dramatic, imediat după ce a început agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Contractul pe furnizarea de gaze este un lucru, deciziile noastre de politică internă și externă sunt alte lucruri. Și pe contractul de furnizare de gaze noi achităm și achităm un preț destul de mare Federației Ruse sau Gazpromului. Nu există nicio legătură între aceste două lucruri - planurile noastre de integrare în Uniunea Europeană și achiziția de gaze”, a conchis Maia Sandu la RFI.