Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Glumă albaneză provoacă indignare în Macedonia de Nord

0f500000-0aff-0242-6ea0-08da49294b38_w1023_r1_st_s.jpg

Premierul Nord-Macedonean și Dimitar Kovacevski și premierul albanez Edi Rama
Premierul Nord-Macedonean și Dimitar Kovacevski și premierul albanez Edi Rama
Sursa imaginii: 
www.slobodnaevropa.mk

O glumă făcută de premierul albanez, Edi Rama când l-a prezentat pe premierul nord-macedonanean, cancelarului german Olaf Scholz, în timpul recentului Summit Balkan Open de la Salonic, a stârnit indignare în Macedonia de Nord. Edi Rama l-a prezentat pe Dimitar Kovacevski, drept prim ministrul viitoarei Bulgarii Occidentale. Ce a vrut, de fapt, să spună premierul Edi Rama?

În timp ce premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, îl prezenta pe Dimitar Kovacevski cancelarului german, Olaf Scholz, drept premier al  Macedoniei de Nord, Edi Rama, a spus adăugat în glumă că diplomatul este prim-ministrul „viitoarei Bulgarii Occidentale,” aflăm din www.slobodnaevropa.mk.

„Acest lucru a provocat o furtună de reacții pe pagina noastră de Facebook, cu o parte din vocabularul obișnuit al vizitatorilor noștri, incuzând și cuvinte nepotrivite,” constată slobodnaevropa.mk.

Prim-ministrul Rama a scris pe Twitter că de fapt a luat în râs „blocada îngrozitoare pe care Bulgaria o face Macedoniei de Nord,” în drumul către integrarea în UE. Opoziția nord-macedoneană i-a cerut, însă, prim ministrului demisia și scuze că a râs la vorbele lui Edi Rama.

Unii nord macedoneni consideră că Edi Rama vorbește „adevărul” despre o împărțire a Macedoniei de Nord între Albania și Bulgaria, în timp ce alții consideră că „Rama este un geniu! Cine înțelege, înțelege.”

Premiul I la EURobot pentru studenții Uniersității Tehnice din Novi Sad

Studenții Facultății de Științe Tehnice din Novi Sad sunt din nou cea mai bună echipă europeană de robotică, citim în www.politika.rs. Echipa cu numele „Noi” s-a întors recent de la competiția internațională, „Eurobot”, care a avut loc în Franța, și unde studenții sârbi au câștigat locul I.

„Studenta Aleksa Stevanovic, de la echipa câștigătoare, spune că în spatele acestui succes se află 8 luni de muncă grea. Studenții s-au pregătit din octombrie până în mai, iar acum primesc felicitări de la colegi, profesori, decanul Srdjan Kolakovic...”

Aceasta este a doua astfel de medalie de aur pe care o echipă de studenți ai uniersității o aduce la Novi Sad. Ultima dată, în 2019, echipa „PMG robotics” a câștigat și ea medalia de aur. Între timp, pandemia a impus o pauză de la competiție.

Cine a scos doi istorici croați dintr-o comisie internațională pentru comemorarea Holocaustului?

„Grupul de lucru academic al Alianței Internaționale pentru Comemorarea Holocaustului (IHRA) va continua fără membrii săi proeminenți croați, după ce conservatorul și fostul președinte al Consiliului Memorial Jasenovac, Nataša Mataušić, și istoricul Ivo Goldstein au fost scoși din grup,” scrie www.portalnovosti.com.

„Acest lucru reiese din datele de pe site-ul Alianței, formată din 35 de state membre, unde a fost publicată o listă a contributorilor, din care lipsesc numele celor menționați mai sus din delegația croată.”

Ivo Goldstein „este cu siguranță unul dintre cei mai mari experți din Croația pe toate subiectele acoperite de IHRA,” spune Nataša Mataušić. Ivo Glostein este profesor la Universitatea de Studii sociale și umaniste din Zagreb. A fost ambasadorul Croației în Franța și la UNESCO între 2012 și 2017.

„Membrii organismului amintit sunt numiți de Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Culturii și Mass-media.”

Nataša Mataušić a fost numită de fostul ministru croat al Culturii, Andrea Zlatar Violić. Prin urmare, nu vrea să speculeze cu privire la ce se află în spatele poveștii, dar subliniază că demiterea lui Ivo Goldstein este nedreaptă și inutilă.