Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


6 ianuarie: Chipul hidos al disperării

jan6comfrance24.jpg

Comitetul 6 ianuarie: radiografia tentativei de răsturnare a ordinii constituționale americane
Comitetul 6 ianuarie: radiografia tentativei de răsturnare a ordinii constituționale americane
Sursa imaginii: 
France 24

Mâine are loc la Washington a patra întrunire publică a comitetului parlamentar de anchetare a evenimentelor de la 6 ianuarie 2021. Sesiunea se va concentra, cu martori în direct și înregistrări video, asupra tentativelor lui Donald Trump și acoliților săi de a decredibiliza, submina și în ultima instanță schimba rezultatele în 6-7 state disputate, asigurându-și astfel, prin metode posibil ilegale, victoria în alegeri. Presiunile trumpiene au atins nivelul maxim în Georgia. La 2 ianuarie, într-o convorbire telefonică de o ora, Trump l-a somat cu amenințări abia voalate pe șeful administrației statale, Brad Raffensperger, să-i "găsească" 11.780 de voturi, exact diferența plus un vot care-l despărțea de rivalul sau, Joe Biden. Raffensperger, care a înregistrat convorbirea, va apărea că martor.  A treia întrunire, care a avut loc joi, a zăbovit asupra tentativelor repetate ale lui Donald Trump de a-l convinge pe vice-președintele Mike Pence (care, în virtutea funcției, era președintele Senatului) să-și depășească atribuțiunile, să nesocotească legea și precedentul istoric,  anulând sau trimițând statelor disputate, pentru re-certificare, voturile din Colegiul Electoral.

Radu Tudor despre punctul culminant al tentativei lui Donald Trump de a împiedica, pentru prima oară în istoria Statelor Unite,  transferul pașnic al puterii:

În dimineața zilei de 6 ianuarie 2021,  câteva ore înaintea ceremoniei parlamentare de validare a rezultatului alegerilor, Donald Trump, disperat, mai avea doar două cărți de jucat: Pence și gloata.

Știa că devotatul său vice-președinte, Mike Pence, refuză să-l urmeze în prăpastie; știa, pentru că i se comunicase în repatate rânduri în zilele febrile dinaintea scadenței, că doleanța lui ultimă n-are temei juridic sau constituțional.

Și totuși a persistat, implacabil, trecând cu șenilele peste argumente și refuzuri.

La ora 1 în noaptea de 5 spre 6 îl soma încă o dată pe Pence, prin tweet, să se supună. Șapte ore mai târziu își ispitea vicele cu un tweet exaltat: "fă-o, Mike, e vremea curajului extrem". 

La prânz, în discursul de asmuțire a gloatei, o oră după ce primise din partea adjunctului său, telefonic, refuzul ultim și categoric, Donald Trump tot nu se dădea bătut.

"Sper ca Mike să facă ce trebuie, sper. Dacă o face, câștigăm alegerile. Tot ce are de făcut este să returneze listele de electori statelor pentru recertificare. Statele  fraudate  vor să recertifice. Tocmai i-am spus lui Mike: pentru asta n-ai nevoie de curaj;  de curaj ai nevoie ca să nu faci nimic, și ne alegem cu un președinte care a pierdut categoric și cu care trebuie să trăim patru ani. Nu vom permite așa ceva".

Ideea de a-l folosi pe Mike Pence pentru a anula pur și simplu sau returna listele de alegători pentru re-examinare statală fusese sădită, cu elan sedițios, de o spinare încovoiată, profesorul de drept John Eastman. Trecând peste obiecții, peste scepticismul unor figuri centrale din cercul puterii, peste propriile sale convingeri (cum au dezvăluit mărturii în fața comitetului investigativ parlamentar) John Eastman a propovăduit neabătut teoria că Mike Pence are autoritatea de a invalida verdictul urnelor sau amâna oficializarea rezultatului.

La 23:44,  mai bine de trei ore după ce șleahta fusese alungată din incinta Parlamentului și istoria Statelor Unite revenea pe făgașul normal, Eastman îl implora încă o dată pe Mike Pence să amâne validarea votului popular.

"Prima conversație pe care am avut-o cu vice-președintele despre Amendamentul al XII-lea și Legea Numărării Voturilor s-a petrecut la începutul lunii decembrie, pe 7 cred. Citise și auzise lucruri care sugerau că ar avea un rol semnificativ de jucat la 6 ianuarie. Instinctul îi spunea că părinții națiunii, care urau puterea centralizată și se eliberaseră de tirania coroanei britanice, în nici un chip n-ar fi distribuit un singur individ într-un rol cu impact decisiv asupra deznodământului alegerilor prezidențiale",

reamintea joi, în fața comitetului de anchetă, șeful consilierilor vice-prezidențiali, Greg Jacob.

Încet-încet, prin acumulare de sfaturi experte și argumente probante, instinctul a devenit certitudine.

"Nu există nici o bază în Constituție sau legile Statelor Unite pentru teoria propusă de Eastman", 

i-a explicat Michael Luttig, reputat jurist conservator, consilierul său informal.

Au fost,  în 1801, 1886, dar și 2000, 2004 și 2016, controverse, dispute, contestații punctuale; al XII-lea Amendament la Constituție, parafat în 1804, și Legea Numărării Voturilor, datând din 1887, au avut menirea de a corecta unele hibe și vulnerabilități sistemice. Dar, niciodată în secole de istorie un vice-președinte american nu și-a arogat dreptul de a nulifica rezultatul; niciodată, până la Trump, un președinte n-a cerut nesocotirea legilor și cutumelor electorale.

Donald Trump o cere în continuare.

Mike Pence, ultimul obstacol în  calea planului său de a-și permanentiza puterea, e un  leitmotiv obsedant, disperat al pronunțărilor sale publice. "Ar fi putut fi măreț, a ales să fie mălăieț ".

Vineri, la o conferință evanghelică, președintele realității alternative reformula mai elegant: "Mike Pence a avut o șansă de măreție, șansă, sincer să fiu, de a intra în istorie.  Dar, precum [ministrul Justiției] Bill Barr și alți oameni slabi ca el, domnul Pence n-a avut curajul de a acționa".

Mike Pence a acționat, în sensul dictat de istorie, lege și conștiință. A refuzat să părăsească Parlamentul. A stat ascuns în subterane, uneori la puțini metri distanță de gloata care--știm din mărturia unui informator FBI--l-ar fi omorât dacă punea mâna pe el. La 3:42 în noaptea de 6 spre 7 ianuarie, Mike Pence anunța, cu noblețe, înfrângerea categorică, incontestabilă a lui Donald Trump, 306 voturi la 232 în Colegiul Electoral.

"Democrația noastră a fost la un pas de catastrofă. După ce Pence a spus clar că nu va fi complice la uneltirea lui Trump, președintele a asmutit gloata asupra lui. O gloată care zbiera, "la ștreang, Mike Pence",  o gloată ce ridicase o spânzuratoare la poarta Capitoliului",

puncta președintele comitetului investigativ, Democratul de Mississippi Bennie Thompson.