Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legislative Franța, Cristian Preda : Scenariul Dizolvării Adunării Naționale este riscant

cristian_preda.jpg

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

În urma rezultatelor obținute de partidul lui Emmanuel Macron tot mai multe voci din tabăra președintelui francez invocă scenariul „dizolvării Adunării Naționale într-un an”. La RFI decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București explică de ce un astfel de scenariu este foarte riscant.

Spațiul politic francez s-a configurat într-un mod foarte special. Nu mai avem o clasică opoziție stânga – dreapta ci avem centriștii, Macron este la centru, este partidul care întruchipează azi liberalismul european și în fața lui se află nu un partid de dreapta și unul de stânga ca principali opozanți ci, în primul rând extrema stângă și apoi cea dreaptă”, observă decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București.

“E surprinzător să se vorbească deja despre o posibilă dizolvare. Asta ne arată că înfrângerea e foarte amară pentru tabăra Macron. Sondajele arătau aproape o majoritate sigură pentru Macron după primul tur al alegerilor legislative. Dizolvarea Camerei a fost o soluție la care au recurs alți președinți. Jacques Chirac a făcut-o cu gândul de a avea o majoritate mai puternică și ce a obținut a fost o coabitare. A fost o victoriei a a adversarilor săi. E foarte riscant un scenariu al disoluției. Cred că mai degrabă vom asista la o lungă negociere proiect cu proiect în Cameră pentru a putea trece unele sau altele dintre măsurile pe care le vizează Macron”, spune Cristian Preda.

Arbitrul majorității în viitoarea Adunare Națională va fi Partidul Republicanilor

Cristian Preda spune că după rezultatele turului II, Emmanuel Macron va fi obligat să negocieze de fiecare dată atât cu Partidul Republicanilor dar și cu micile partide care compun această alianță de Extremă Stângă (verzii, foștii socialiști, comuniștii).

Decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București subliniază faptul că atât Marine Le Pen cât și Jean-Luc Mélenchon, ambii prieteni ai Rusiei vor pune „mari piedici lui Emmanuel Macron în acțiunea lui ca președinte al singurei puteri nucleare din UE care este membră NATO.  Extrema stângă și cea dreaptă vor fi locvace și ofensive și vor duce această undă de șoc în Parlamentul European iar acest lucru ar putea modifica agenda dezbaterilor și retoricele politice”, mai spune Cristian Preda.

 
Alegeri Franța, Cristian Preda : Scenariul Dizolvării Adunării Naționale este riscant