Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul lituanian: Rusia face cu ucrainienii ce a făcut cu noi acum 80 de ani

394927-260331-756x425.jpg

Deportați lituanieni în Siberia, 1949
Deportați lituanieni în Siberia, 1949
Sursa imaginii: 
lrt.lt/Arhivele Muzeului Ocupației și Luptei pentru Libertate

Legislativul lituanian a adoptat în unanimitate o rezoluție privind răpirea și deportarea ilegală a ucrainenilor de către Federația Rusă. În documentul semnat de parlamentarii de la Vilnius, aceștia atrag atenția că Rusia nu s-a schimbat cu nimic față de acum 80 de ani, când a început și deportarea în masă a cetățenilor lituanieni de către sovietici. 

Parlamentul Republicii Lituania a adoptat în unanimitate o rezoluție privind răpirea și deportarea ilegală a ucrainenilor de către Federația Rusă, relatează www.lrt.lt

„Acest document este important pentru că arată istoria de astăzi și că nu ne putem aștepta la nimic nou de la Rusia agresivă, ca acum 80 de ani. Aceleași crime împotriva umanității, deportări, politici și agresiuni militare care pot conduce conduc țări și poate regiuni întregi, la foamete și alte lucruri teribile.”

„Scopul acestei rezoluții este, de asemenea, de a reaminti începutul deportărilor noastre în masă (lituaniene, n.r.) din urmă cu 81 de ani și de a atrage atenția lumii, Uniunii Europene, organizațiilor și instituțiilor competente asupra a ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina. Nu doar războiul, uciderea civililor nevinovați, ci și deportările”, a declarat Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Republicii Lituania.

„Rezoluția condamnă expulzarea a peste un milion de civili ucraineni din casele lor de către Federația Rusă și deportarea forțată a acestora în Federația Rusă sau în teritoriile aflate sub controlul său temporar pentru a distruge identitatea ucraineană și a realiza asimilarea forțată a civililor. Se subliniază că printre civili, există 200.000 copii, ceea ce încalcă dreptul internațional și drepturile și libertățile copiilor garantate de Convenția Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, Convențiile de la Haga și Geneva.”

Profesori slovaci: Să vă fie rușine, nu vom tăcea!

Iată mesajul profesorilor slovaci către guvern, mesaj transmis în timpul unui protest recent la care au participat 15.000 de dascăli, aflăm din www.aktuality.sk.

„Mărire salarială cu 10% începând cu 1 iulie. Dacă nu reușim acest lucru, pregătim un scenariu de grevă din septembrie - și asta înseamnă închiderea școlilor,” a spus Pavel Ondek, Șeful Sindicatului Școlar în discursul de la protest.

Alte condiții ale sindicatului sunt reglarea salariilor personalului nedidactic și crearea de condiții mai bune pentru elevii din școli.

După ședința de guvern din ziua protestului, profesorilor li s-a garantat o creștere de doar 3% începând cu luna iulie.

Publicația a intervievat mai mulți dascăli care au declarat că își iau servicii cu jumătate de normă în plus pentru a putea duce un trai decent.

O super spioană poloneză. Prototipul iubitei lui Bond. Bărbații cădeau la picioarele ei.

Sub acest titlu,  www.pap.pl publică un articol despre Krystyna Skarbek, o poloneză care a lucrat pentru Special Operations Executive (SOE) adică serviciul de spionaj extern al Marii Britanii din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Whinston Churchill o numea „agentul său favorit de informații”. A fost iubita fostului spion și creator al lui James Bond, Ian Fleming și „probabil ea l-a inspirat pe Fleming pentru a crea personajul lui Vesper Lynd, în primul său roman devotat lui James Bond, Casino Royale”.

Polonezii au comemorat 60 de ani de la moartea Krystynei Skarbek care și-a găsit sfârșitul nu într-o misiune periculoasă, ci ucisă de un pretendent căruia îi refuzase cererea în căsătorie.

„Krystyna avea mai multe panglici și decorații decât un general. Avea un fel de magie extraordinară care o diferenția de alți oameni pe care îi întâlnisem,” scrie Madailene Masson, autoarea unei biografii a agentului SOE polonez.

„Krystyna Skarbeka fost fiica lui Jerzy Skarbek, un descendent sărac al unei familii aristocratice cunoscute în Polonia din 1002.”

Era considerată o femeie frumoasă - în 1929 a participat la concursul Miss Polonia și a câștigat primul loc. Se spune că bărbații au căzut la picioarele ei și era cunoscută ca o seducatoare.

În iulie 1944, Krystyna a fost parașutată pentru a se alătura partizanilor francezi din sudul Franței, unde a organizat, printre altele, recuperarea mai multor lideri ai rețelei de diversiune.

„Ea i-ar fi spus comandantului local Gestapo că este nepoata generalului britanic Montgomery și că, în schimbul eliberării celor arestați, va garanta viața ofițerului Gestapo după invazia aliaților. Germanul a crezut-o, i-a eliberat pe prizonieri și chiar i-a dat Krystynei o armă și o mașină care i-a dus pe toți către partea cealaltă a frontului, la Aliați.”

După război, fosta spioană s-a chinuit să-și găsească de lucru în Anglia în ciuda serviciilor aduse țării şi decoraţiilor sale. „A lucrat drept cameristă într-un hotel, operator de telefonie, vânzătoare în magazinul Harrods din Londra și în cele din urmă ca hostessă pe navele Rauhine.”

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Beatrice Danielaityte, Lituania

Julia Krolik, Polonia

Diana Kutliakova, Slovacia