Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O vedetă locală a dat foc unui centru cultural bulgar din Macedonia de Nord

download.jpg

Lambe Alabakovski
Lambe Alabakovski, autorul incendiului de la Bitola
Sursa imaginii: 
Facebook/Lambe Alabakovski

Un cântăreț renumit din Macedonia de Nord a cauzat puternice tensiuni între țara sa și Bulgaria, după ce a dat foc unui centru cultural care poartă numele unui luptător considerat erou în Bulgaria și trădător în Macedonia de Nord. Presa ungară scrie despre numărul mare de posturi vacante în învățământ, anunțate înainte de încheierea anului școlar, și numărul foarte mic de persoane interesate din cauza salariilor mici.

www.dnevnik.bg comentează eliberarea lui Lambe Alabakovski, cântăreț foarte cunoscut și iubit de publicul nord-macedonean, reținut pe 7 iunie pentru incendierea Centrului Cultural Ivan Mihailov din Bitola, oraș din Macedonia de Nord. 

Centrul poartă numele lui Ivan Mihailov, un revoluționar bulgar din Macedonia interbelică și ultimul lider al Organizației Revoluționare Interne Macedonene.

În Bulgaria, Mihailov este privit ca un revoluționar care a luptat pentru autonomie politică în părțile populate de bulgari după împărțirea Macedoniei între Serbia și Grecia, după Primul Război Mondial. În Macedonia de Nord, Ivan Mihailov a fost considerat un trădător al poporului macedonean.

Inițial, cântărețul care a incendiat centrul, a fost plasat în arest preventiv pentru 8 zile, dar acesta a fost înlocuit cu arest la domiciliu, iar pașaportul i-a fost confiscat.

Incidentul a stârnit reacții puternice din partea politicienilor bulgari, care l-au un act barbar și o provocare. În fața tribunalului, avocatul lui Alabakovski spune că actul a fost îndreptat împotriva numelui căminului cultural și nu împotriva Bulgariei.

Ungaria promovează deja posturile vacante din școli, dar candidații nu se înghesuie

Anul școlar 2021/2022 nici măcar nu se încheiase încă, iar mii de oferte de muncă în școli și grădinițe erau publicate pe site-ul Közigállás.gov.hu ​​​​( portal cu oferte de locuri de muncă în sectorul public n.r.), relatează telex.hu.

„Căutând cuvântul profesor, ziarul nostru a găsit peste 2.100 de locuri de muncă vacante (...) în penultima zi  a anului școlar 2021/2022 (14 iunie, n.r.)”

Aproape o mie - mai exact 967 de posturi vacante erau destinate profesorilor, iar căutarea după expresia educator (pentru grădiniță, n.r.) a dat  853 de rezultate.

„Unele anunțuri sunt destinate profesorilor de la disciplini științifice, cum ar fi biologia și chimia. Multe școli caută să recruteze profesori de informatică și matematică, iar altele  caută deja un director sau director adjunct.”

„Un număr mare de posturi vacante nu este neobișnuit în această perioadă a anului,” comentează telex.hu. Dar școlile se confruntă anul acesta cu mai multe posturi libere, deoarece„ mulți profesori ies la pensie, în timp ce alții își dau demisia din cauza suprasolicitarii și a salariilor mici.”

„Tinerii sunt, de asemenea, mai puțin atrași de profesie: un total de 11.978 de persoane au aplicat pentru formarea profesorilor în acest an, cu aproximativ 1.000 mai puțin decât în ​​2021.”

Noi proiecte pentru îmbunătățirea turismului nautic în Muntenegru

Organizația Turistică a Municipiului Kotor participă la proiectul Nautica în cadrul programului de cooperare transfrontalieră între Croația, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru, scrie jadrannovi.me care citează Radio Kotor. Scopul acestui proiect este consolidarea, diversificarea și integrarea ofertei turistice transfrontaliere. Cele trei țări își doresc noi produse turistice comune, noi facilități de infrastructură, și creșterea numărului de persoane instruite în turismul nautic.

„Unele dintre inovațiile planificate, de către Organizația Turistică a Municipiului Kotor în calitate de participant la proiect, sunt introducerea de panouri interactive, bănci cu panouri solare, stații inteligente de autobuz și biciclete electrice.”

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Neli Atanasova, Bulgaria

Kristina Durovic, Muntenegru

Nora Kepnyak, Ungaria