Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA: Acord între republicani și democrați, pentru limitarea accesului la armele de foc

ap120227185069.jpg

Atacurile armate tot mai numeroase din SUA au întețit în ultimii ani discuțiile despre îngrădirea treptată a accesului la arme
Sursa imaginii: 
AP/Carolyn Kaster

Acord cu implicații istorice, în SUA. În Senatul american a fost parafată o înțelegere între republicani și democrați privind anumite măsuri de restricție împotriva armelor de foc. Au trecut aproape trei decenii de la ultima decizie asemănătoare, iar atacurile armate tot mai numeroase au întețit în ultimii ani discuțiile despre îngrădirea treptată a accesului la arme pentru diverse categorii de americani.

Negociatorii din Senatul american, senatorul democrat Chris Murphy din Connecticut şi senatorul republican John Cornyn din Texas, au ajuns la un acord asupra unui proiect de lege privind violenţa armelor de foc. Cei doi negociatori ai principalelor partide de peste ocean spun că taberele se pregătesc acum pentru votul din această săptămână asupra pachetului de măsuri.

Anunțul vine la aproape 30 de ani de când Congresul a adoptat ultima dată restricţii majore privind armele de foc. Legislaţia ar înăspri verificările de fond pentru cei mai tineri cumpărători de arme de foc, ar impune unui număr mai mare de vânzători să efectueze verificări de fond şi ar spori sancţiunile pentru traficanţii de arme. De asemenea, ar urma să distribuie bani către state şi comunităţi pentru a îmbunătăţi siguranţa în şcoli şi iniţiativele de sănătate mintală.

Totodată, le-ar oferi bani celor 19 state şi Districtului Columbia care au legi privind "steagul roşu", care facilitează preluarea temporară a armelor de foc de la persoanele declarate periculoase, precum şi altor state care au programe de prevenire a violenţei.

Legislaţiei îi lipsesc însă propuneri mult mai puternice pe care preşedintele Joe Biden le susţine şi pe care democraţii le promovează de ani de zile fără succes, deraiate de opoziţia Partidului Republican, notează AFP. Printre acestea se numără interzicerea armelor de asalt sau creşterea vârstei minime pentru cumpărarea acestora, interzicerea încărcătoarelor de mare capacitate şi impunerea verificării antecedentelor pentru aproape toate vânzările de arme.