Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


6 ianuarie: Circul ambulant al falsităților sedițioase

jan6comfrance24.jpg

Comitetul 6 ianuarie: radiografia tentativei de răsturnare a ordinii constituționale americane
Comitetul 6 ianuarie: radiografia tentativei de răsturnare a ordinii constituționale americane
Sursa imaginii: 
France 24

Astăzi are loc la Washington a cincea rundă de audieri publice ale comitetului parlamentar de anchetare a evenimentelor de la 6 ianuarie. Întrunirea se va concentra asupra unui moment dramatic al campaniei trumpiene de subminare și nulificare a rezultatului alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, tentativa de a implica ministerul Justiției în deturnarea verdictului urnelor. Când ministrul interimar, Jeffrey Rosen, și adjunctul acestuia au refuzat să devină complici, Donald Trump a încercat să instaleze la conducerea ministerului un individ dispus să-i facă voia. Criza constituțională a fost evitată doar prin  Intervenția in extremis  a unor oficialități oneste. Acum două zile audierile au descris în detaliu o altă componentă a planului sedițios, presiunile aplicate de Donald Trump la nivel statal pentru declanșarea de anchete  și decertificarea listelor de electori. Când și acest plan a eșuat, președintele și complicii săi--toți fără autoritate formală--au recurs la întocmirea unor liste false de electori care au fost înaintate Parlamentului federal pentru a servi ca pretext, la 6 ianuarie, pentru amânarea oficializării votului și obstrucționarea tranziției.

Corespondentul RFI  în Statele Unite despre un alt element al complotului de răsturnare a rezultatului prezidențialelor din 2020:

La 2 ianuarie 2021, patru zile înaintea ceremoniei washingtoniene de omologare a rezultatului alegerilor, Donald Trump, anturat de consilieri formali și informali, l-a sunat pe șeful Administrației statului Georgia, Brad Raffensperger.

"Am câștigat în Georgia. Dacă le aduni, sunt mult peste 11.779 de voturi--diferența în favoarea mea este de sute de mii de voturi. Nu-i cu putință să fi pierdut, nu-i posibil. Ești Republican, sunt convins că vrei o numărătoare corectă. Tot ce vreau eu este să găsesc 11.779, diferența plus unu. Ar fi  dovada că sunteți  în stare să vă recunoașteți greșeala, deși mulți cred că nu-i vorba de greșeală, e vorba de criminalitate".

Vreme de o oră, liderul lumii alternative a înșirat alegații și cifre mișcătoare, scoase din pălărie: 250 până la 300.000 de buletine introduse din exterior,  130.000 de semnături falsificate, 18.325 înregistrați la adrese fără locatar,  5.000 (în alte versiuni 10.315) morți prezenți la urne, 4.925 votanți domiciliați înafara statului, 1.500 kg. de buletine distruse, 18.000 de buletine "pe sub masă" doar în comitatul Fulton, toate pentru Biden,  aduse în valize (dovedite ulterior a fi  containere sigilate după tipic) și numărate în faptul nopții, departe de ochii vigilenți ai monitorilor partizani.

Raffensperger și consilierul său juridic au respins atunci elucubrațiile febrile ale șefului Casei Albe, conchizând,

"Domnule președinte, ne-ați intentat procese și ne-am aparat în instanțe. Alegerea din Georgia a fost corectă, și nu suntem de acord că ați câștigat".

 Marți, în mărturie parlamentară, Raffensperger a accentuat această convingere, după ce a adăugat la lista febrilelor fantasme trumpiene.

"Au spus că au fost peste 66.000 de alegători sub vârsta legală de vot, am găsit zero,  au totalizat 2.425 neî nscrisi pe liste, am numărat zero, au menționat 2.056 condamnați penal fără drept de vot, am identificat mai puțin de 74. Fiecare alegație a fost verificată. Am avut aproape 300 de investigatii legate de prezidențialele 2020. Nu era nici un singur vot de "găsit".

Presiuni de acest gen s-au repetat, cu lejere variațiuni, în Pennsylvania, Wisconsin, Michigan și Arizona, state cu majorități parlamentare Republicane și cu lideri pe care Trump i-a considerat pliabili.

S-a înșelat în toate cazurile.

"Aveți, printre alegători, 200.000 de imigranți ilegali și 5-6.000 de morți. L-am întrebat: nume aveți? Da. Pot să le văd și eu? Da. Dialogul s-a repetat de cel puțin două ori. Am considerat că dovezile--mai exact absența lor--nu merită audieri și n-am vrut să fiu folosit, "

a rememorat marți președintele Parlamentului arizonian, Rusty Bowers, referindu-se la o convorbire cu Rudy Giuliani, în prezența președintelui.

"Îmi cerereți, fără probe suficiente,  să fac ce nu s-a făcut niciodată în istorie,  istoria Statelor Unite.   Să-mi supun la așa ceva statul ale cărui legi și Constituție am jurat să le respect"?

Trump și comilitonii săi vroiau, într-un crescendo al disperării,  anchete statale, urmate de invalidarea și substituirea listelor Biden. Au fost convocați la Casa Albă  liderii celor două Camere ale Parlamentului din Michigan și o serie de deputați Republicani din Pennsylvania; au fost presați, telefonic și prin tweet, guvernatorii Georgiei și Arizonei. Rudy Giuliani și aghiotanta sa Jenna Ellis au plimbat circul distorsiunilor și falsităților prin Arizona, Georgia, Michigan și Pennsylvania în căutare de Republicani creduli care să le facă jocul.

Când au eșuat, au activat planul, clocit  la 5 noiembrie, două zile după alegeri, de a prepara, pentru statele disputate, liste false, ilegale, de mari electori care să fie înaintate parlamentarilor washingtonieni sedițiosi și vice-președintelui Pence ca muniție pentru nulificarea sau amânarea validării rezultatelor.

Cei care nu s-au supus ori s-au pus de-a curmezișul uneltirilor trumpiene, Brad Raffensperger, Rusty Bowers, Lee Chatfield (președintele Camerei din Michigan), omologul sau din Pennsylvania, Bryan Cutler, oficialități administrative,  legislative și electorale din Arizona și Michigan, dar și funcționari și voluntari electorali de rând prinși în malaxorul nascocirilor trumpiene, au fost insultați, defăimați, terorizați, expuși, prin scurgeri de date personale și familiale, hartuielilor, amenințărilor și violențelor gloatei.

"Firul conducător al acestei uneltiri a fost Marea Minciună că alegerile, marcate de fraudă endemică, au fost furate. Minciuna  presedntelui a fost și rămâne cancerul agresiv ce roade organismul politic american.  Dacă-i poți convinge pe americani că alegerile nu-s fiabile, că ori de câte ori pierzi rezultatu-i nelegitim, cine guvernează nu mai poate fi decis decât prin violență",

avertiza un membru al Comitetului parlamentar 6 ianuarie, Democratul de California Adam Schiff.