Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sandu și Zelenski au discutat înainte de summitul de la Bruxelles

20190711-_m3_8123.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, a avut o discuție telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu doar o zi înainte de mult așteptatul summit al Consiliului European. Ucraina și R.Moldova ar urma să obțină statutul de țări candidate la Uniunea Europeană. 

Șefa statului, Maia Sandu, a anunțat pe Twitter despre discuția lor telefonică. R.Moldova și Ucraina se angajează să-și consolideze cooperarea în ceea ce privește integrarea în Uniunea Europeană. ”Am avut o discuție telefonică bună cu președintele ucrainean Zelenski înainte de importanta întâlnire a Consiliului European. Am discutat despre recomandarea Comisiei Europene privind acordarea statutului de țară candidată pentru Moldova și Ucraina. Ne angajăm să ne consolidăm cooperarea în ceea ce privește integrarea noastră în Uniunea Europeană”, afirmă șefa statului. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a scris pe Instagram că a discutat cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, despre asistența reciprocă pe drumul către Uniunea Europeană.”S-a convenit cu Maia Sandu privind asistența reciprocă pe drumul către Uniunea Europeană. S-a discutat reuniunea Consiliului European. Așteptăm decizia UE de a acorda statutul de candidat țărilor noastre”, spune președintele ucrainean. 

Pe 17 iunie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European acordarea statutului de țară candidată pentru R.Moldova la Uniunea Europeană. Președinta Maia Sandu a declarat la RFI că ”ne bucură decizia Comisiei, dar așteptăm decizia finală a Consiliului”. ”Este important să facem acest prim pas înainte de a vorbi despre negocieri. Este nevoie să vedem decizia finală a Consiliului European. Ne bucură mult decizia Comisiei Europene, recomandarea pe care o face Consiliului privind acordarea statutului de candidat la UE pentru R.Moldova, dar vom afla decizia finală după ședința de săptămâna viitoare. Sperăm această recomandare să fie acceptată. Suntem conștienți că urmează un proces lung, complicat. Depinde de noi în mare parte cât de repede ne vom mișca. Clar că sunt și probleme de ordin extern care pot să împiedice acest parcurs al nostru și aici mă refer în primul rând la războiul din Ucraina. Dar vreau să fim optimiști, să cred că vom putea merge destul de repede pe acest drum și într-o bună zi să ajungem stat membru al Uniunii Europene”, continuă șefa statului.

”Înțeleg că sunt niște condiții, sunt niște lucruri pe care trebuie să le facem pentru confirmarea acestui statut. Dar nu pot spune că mă surprind aceste lucruri. Sunt angajamente pe care le avem și față de Uniunea Europeană, și angajamente față de cetățenii noștri. Această decizie oricum este o veste foarte bună. Sper să fie confirmată săptămâna viitoare la Bruxelles. Avem această speranță, acest obiectiv de mulți ani, și când zic noi nu mă refer doar la echipa de la guvernare, mă refer la foarte mulți cetățeni ai R.Moldova. Vorbim mult despre acest pas – obținerea statului de țară candidată la Uniunea Europeană”, a conchis la RFI, Maia Sandu. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre discuția purtată de Maia Sandu și Volodimir Zelenski, înainte de summitul UE