Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul adoptă compensarea de 50 de bani pe litrul de carburanți. PSD se delimitează

guvern_compensare_carburanti.jpg

Nicolae Ciucă anunță soluția Guvernului la scumpirea carburanților
Nicolae Ciucă anunță soluția Guvernului la scumpirea carburanților
Sursa imaginii: 
gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat după ședința de Guvern de joi, în contextul scumpirii carburanților, că Executivul a decis o compensare în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă.

ACTUALIZARE: PSD a reacționat pe Facebook, după anunțul premierului Nicolae Ciucă privind compensarea prețurilor la carburanți: ”Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună și ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de așteptările românilor. În plus, în multe alte țări europene, soluția compensării a funcționat doar câteva săptămâni, după care prețurile au revenit și au ajuns chiar la niveluri mai mari. De aceea, dacă operatorii din piață vor crește din nou prețurile peste ceva timp, atunci PSD va reveni în Coaliție cu propunerea unui preț maximal sau a limitării adaosului comercial”.

 

Premierul Nicolae Ciucă explică decizia Guvernului privind compensarea prețurilor carburanților: ”Am identificat împreună cu specialiștii o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă și Guvern, între Guvern și populație, precum și mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost de asemenea adoptată și de alte țări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră”.

Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la stațiile de alimentare cu combustibil.

Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori și ministerele de resort.

Mecanismul prin care se asigură stabilitatea prețurilor la carburanți va fi aplicat pentru o perioadă de trei luni.

Valoarea pachetului de compensare va fi de două miliarde de lei. Jumătate din bani vine de la bugetul de stat.