Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rușii progresează în Donbas-Ucrainienii se vor retrage din Sievierodonetsk

ucraina.jpg

Rușii avansează în Donbas
Rușii avansează în Donbas
Sursa imaginii: 
Facebook/Ministerul Ucrainean al Apărării

Rușii fac progrese în autoproclamata republică Lugansk din Ucraina și se apropie de orașele Lisichansk și Sievierodonetsk, ultimul fiind localitatea în care guvernul ucrainian și-a mutat administrația. Responsabilii militari ucrainieni anunță că se vor retrage din orașul Sievierodonetsk, aflat la 110 km de Lugansk, capitala separatiștilor.

 

 

În regiune se dau lupte grêle  de câteva săptămâni. Rușii au avansat în ultimele 24 de ore, cucerind două sate la sud de orașele menționate.

„Grupul ucrainean, situat în cazemata Gorskoie-Zolotoie, a fost lichidat. Toate așezările se află sub controlul nostru", a declarat Andriy Marochko, un ofițer din cadrul autoproclamatei miliții LPR, pe Telegram.

Șeful ucrainean al administrației militare regionale din Luhansk, Serhiy Hayday spune că forțele sale se vor retrage din orașul Severodonetsk din cauza pierderilor uriașe, potrivit CNN. Acesta a acuzat  Rusia că a distrus cea mai mare parte a infrastructurii orașului.

„Nu are sens să rămânem pe poziții deoarece numărul morților în teritoriile nefortificate poate crește în fiecare zi", a declarat Hayday.

Liderul militar a mai spus că situația din Severodonetsk este „nesustenabilă” după bombardamentele non-stop efectuate de forțele rusești timp de mai multe luni.

„Toată infrastructura orașului este distrusă. Mai mult de 90% dintre case au fost atacate cu focuri de armă, aproximativ 80% dintre case au fost distruse. Acestea nu mai pot fi restaurate, trebuie demolate”, a explicat șeful militar regional.

Între timp, partizanii ucraineni au ucis un politician pro-rus în Herson, centru economic major, port important la Marea Neagră și pe râul Nipru și sediul unei mari industrii de construcții navale. Orașul a fost ocupat de forțele rusești în luna martie, iar autoritățile ucrainiene estimează că jumătate din cei 283.000 de locuitori au fugit.

Dmitri Savluchenko, șeful Departamentului de Tineret și Sport din regiune, a fost ucis „ca urmare a unui atac terorist", susține agenția de stat rusească, RIA Novosti.

Oficialii ucraineni au revendicat responsabilitatea pentru moartea lui Savluchenko.

„Un activist pro-rus și trădător a fost aruncat în aer într-o mașină într-o curte din Herson ", a anunțat vineri, pe Facebook, Serhii Khlan, consilierul șefului administrației din Herson.

De la Bruxelles, Uniunea Europeană afirmă că va "lucra rapid la o nouă creştere a sprijinului militar" pentru Ucraina şi că va oferi asistenţă financiară suplimentară. Un comunicat în acest sens a fost emis de Consiliul European.

"Rusia, prin faptul că a transformat alimentele în arme în războiul său împotriva Ucrainei, este singura responsabilă pentru criza globală de securitate alimentară pe care a provocat-o", a transmis Consiliul.

Consiliul European a condamnat, de asemenea, "atacurile nediscriminatorii ale Rusiei împotriva civililor şi a infrastructurii civile", adăugând că "dreptul umanitar internaţional, inclusiv în ceea ce priveşte tratamentul prizonierilor de război, trebuie respectat".