MAE răspunde acuzațiilor lui Medvedev privind recrearea României Mari

0917medvedev_0.jpg

Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei și apropiat al lui Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
France 24

Ministerul Afacerilor de Externe (MAE) român reacționează după ce mâna dreaptă a lui Putin, Dmitri Medvedev, a sugerat că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană s-ar putea înfăptui mai repede prin crearea României Mari și a acuzat România de dansuri politice în jurul Moldovei. MAE transmite că declarațiile lui Medvedev fac parte „din retorica falsă cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului” și indică „un mare grad de frustrare.”

Iată mai întâi declarațiile lui Dmitri Medvedev:

"Republica Moldova a intrat în lunga coadă pentru aderarea la UE, întinsă pe parcursul a zeci de ani (...) Dar există o altă cale de a obţine aderarea la UE: crearea unei noi Românii Mari", a declarat fostul preşedinte rus, un apropiat al actualui preşedinte Vladimir Putin. El a acuzat politicienii români că "fac dansuri politice în jurul Moldovei".

"Prima şedinţă comună a parlamentelor moldovean şi român a fost finalizată prin faptul că legislatorii au dansat ţinându-se de mână. A părut destul de amuzant", spune Medvedev: "cu toate acestea, consecinţele pot fi mult mai puţin amuzante," adaugă politicianul rus.

Dmitri Medvedev a făcut referire la şedinţa comună a Parlamentelor României şi Moldovei ce a avut loc săptămâna trecută, la o zi după ce Moldovei i-a fost acceptat statutul de candidat la Uniunea Europeană. La final a fost adoptată o declaraţie comună a celor două Legislative, iar parlamentari de pe ambele maluri ale Prutului s-au prins într-o horă românească pe muzica interpretată de maestrul Gheorghe Zamfir şi Orchestra „Lăutarii” condusă de Nicolae Botgros.

La şedinţa comună, la care a participat şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şefii Senatului şi Camerei Deputaţilor de la Bucureşti, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, alături de alţi parlamentari români, şi-au exprimat susţinerea pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Dansul politicienilor români și moldoveni a fost taxat, așadar de ruși, iar România a fost din nou acuzată că încearcă recreerea României Mari.  

„Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei,” a transmis MAE printr-un comunicat.

 „Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi.

Acestă decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii”, adaugă Ministerul Român.