Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A început summitul G7 din Germania

g7-familienfoto-3-data.jpg

Foto de familie la Summitul G7 din Germania
Foto de familie la Summitul G7 din Germania
Sursa imaginii: 
www.g7germany.de

Cancelarul german Olaf Scholz i-a întâmpinat astăzi pe liderii țărilor din grupul G7, cele mai bogate șapte democrații ale lumii, la un summit de trei zile în Alpii Bavarezi, umbrit de războiul din Ucraina și de consecințele sale de amploare, de la penuria de energie la o criză alimentară.

Summitul are loc pe un fundal mai întunecat decât anul trecut, când liderii britanici, canadieni, francezi, germani, italieni, japonezi și americani s-au întâlnit pentru prima dată de înainte de pandemia COVID-19 și au promis că vor reconstrui lumea mai bine, scrie France24.

Creșterea globală a prețurilor la energie și la alimente afectează creșterea economică ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. ONU a avertizat vineri cu privire la o „foamete globală fără precedent”. Schimbările climatice, o China tot mai agresivă și ascensiunea autoritarismului vor fi, de asemenea, pe ordinea de zi.

Se așteaptă ca liderii G7 să arate un front unit în sprijinirea Ucrainei atât timp cât este necesar și precum și creșterea presiunii asupra Kremlinului - deși vor dori să evite sancțiunile care ar putea alimenta inflația și ar exacerba criza economică în propriile țări.

 Partenerii G7 urmează să convină să interzică importurile de aur din Rusia, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu chestiunea.

O sursă guvernamentală germană a spus mai că liderii poartă conversații „cu adevărat constructive” cu privire la un posibil plafon de preț pentru importurile de petrol rusesc.

Summit-ul are loc în stațiunea Schloss Elmau, la poalele celui mai înalt munte din Germania, Zugspitze – tot aici a avut loc Summitul G7 din 2015. Și atunci, agresiunea rusă împotriva Ucrainei a dominat agenda. la un an după invazia Crimeei.

Summit-ul este, de asemenea, o șansă pentru Scholz să capitalizeze faptul că este gazda, și să afișeze o conducere mai fermă în actiunile privind criza din Ucraina. Cancelarul a promis o revoluție în politica externă și de apărare a Germaniei după invazia Rusiei din februarie, spunând că va întări armata investind 100 de miliarde de euro și că va trimite arme în Ucraina.

Criticii l-au acuzat de atunci că bate pasul pe loc și că a trimis mesaje amestecate, avertizând că Rusia ar putea percepe NATO ca un participant la război și evidențiind riscul unui război nuclear.

G7 a fost fondat în 1975 ca un forum pentru cele mai bogate națiuni pentru a discuta despre crize internaționale. A devenit G8 după ce Rusia a fost admisă la șase ani după căderea Uniunii Sovietice. Dar Moscova a fost suspendată în 2014, după ce a anexat Crimeea de la Ucraina.