Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”O taxă idioată” – protest dur al companiei Ryanair împotriva guvernului Ungariei

ryanair.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Ryanair

Compania aeriană low cost Ryanair a trimis o scrisoare deschisă tuturor clienților săi în care îi îndeamnă pe aceștia să trimită reclamații direct la ministerul dezvoltării economice, pentru a protesta împotriva ”taxei idioate impuse pe serviciile suplimentare” oferite de companiile low cost, taxă care va duce inevitabil la scumpirea biletelor, scrie publicația Telex.

Textul, în limba engleză, exprimă protestul companiei față de ”cupiditatea și stupiditatea” ministrului economiei, cere anularea imediată a taxei și arată că afirmația ministrului potrivit căreia și alte țări europene au impus taxe similare asupra serviciilor suplimentare oferite de companiile aeriene low cost este complet falsă, notează sursa citată.

La sfârșitul scrisorii afișată pe site-ul companiei este un link direct către adresa electronică a guvernului și a ministerului implicat.

Conflictul dintre compania aeriană și guvernul ungar este de lungă durată. Reprezentanții Ryanair nu au ezitat să îl califice drept ”idiot” pe ministrul Martin Nagy în persoană, în timp ce guvernanții s-au folosit de presa controlată de stat pentru a difuza ”contra-adevăruri”, după cum precizează sursa citată. De asemenea guvernul a decis deschiderea unei anchete extraordinare privind protecția consumatorilor, mai precis a clienților Ryanair, anchetă care s-ar putea extinde pe durata întregii veri.

 

Croația: Campanie anti LGBT+ cu final neașteptat

 

Pentru al doilea an consecutiv, în preajma Marșului demnității organizat de asociațiile LGBT+ la Zagreb, o organizație de extremă dreapta din Croația a lansat un apel simpatizanților săi pentru a participa la mai multe reuniuni homofobe în pub-urile din mai multe orașe ale țării, dar  de această dată lucrurile nu s-au întâmplat așa cum se prevăzuse, scrie publicația Crol.

Acțiunea intitulată de organizatorii săi ”Variola maimuței și LGBT+P”, unde ”P” reprezintă inițiala cuvântului ”pedofili”, nu va mai avea loc.

Mai multe puburi importante din Zagreb, printre care Erdinger, Pilsner Urquell, Lyon și Zmajska pivovara au anunțat că refuză să găzduiască reuniuni homofobe. ”Ne opunem ferm discriminării comunității LGBT+ și violenței. Organizațiile de dreapta nu au dreptul să-și facă propagandă în acest mod”, au transmis reprezentanții Erdinger.

La rândul său braseria Pilsner și-a reafirmat atașamentul față de ideea de solidaritate, de unitate și toleranță. ”Dorim ca berea noastră să fie utilizată pentru a reuni oamenii, pentru prietenie și nu pentru a genera conflicte”, au declarat reprezentanții localului. Proprietarii australieni ai braseriei Lyon și-au exprimat ”tristețea” față de inițiativa organizației de dreapta și și-au arătat disponibilitatea de a găzdui evenimente organizate de comunitatea LGBT+

”În ultimii anii orice subiect legat de comunitatea noastră atrage un interes sporit pe rețelele sociale și în societate în general, așa că nu este de mirare că anul trecut acțiunea organizată de extremiștii de dreapta împotriva noastră în puburi a avut succes. Dar iată că anul acesta nu mai este așa. Așa zișii apărători ai moralei din Croația vor fi nevoiți să se reunească între cei patru pereți de acasă și nu vor mai beneficia de publicitate. Mulțumim celor care au făcut posibil asta”, a declarat liderul unei organizații LGBT+ croate.

 

Muntenegru: Creștere semnificativă a fluxului de turiști britanici

De la începutul anului și până la sfârșitul lunii mai 44 000 de turiști britanici au vizitat Muntenegru, adică de 3,5 ori mai mulți raportat la aceeași perioadă a anului trecut, în principal datorită creșterii numărului de curse aeriene directe, transmite Organizația națională de turism din Muntenegru, potrivit site-ului montenegro.travel.

Recent, reprezentanți a șapte mari agenții de turism din Regatul Unit au întreprins o vizită de documentare în stațiunile Herceg, Kolašin și Žabljak iar rezultatele sunt promițătoare.

”Agenția noastră este specializată în turismul familial. Am aflat că Muntenegru are foarte multe de oferit, în special în privința turismului montan, așa că am venit la fața locului să vedem cum stau lucrurile. Am fost surprinsă de frumusețea locurilor și mai ales de regiunile în care natura este încă neatinsă și cred că voma avea succes aici”, a declarat reprezentanta agenției turistice britanice Stubborn Mule Travel.

Vizita de documentare a inclus și parcurile naturale Biogadska Gora și Durmitor, unde oaspeții au parcurs pe mai multe trasee turistice, au făcut rafting pe râul Tara și au participat la mai multe expediții de tip Safari în automobile de teren. Reprezentanții agențiilor turistice britanice au participat de asemenea la mai multe seminarii informale de lucru alături de operatorii turistici locali.

 

Au contribuit la realizarea revistei presei Europa Plus:

Nóra Lepnyák - Ungaria

Nika Komarić - Croația

Kristina  Đurović - Muntenegru

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 27 iunie 2022