Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Drulă la RFI: Partidul REPER nu are nici un sens politic. Eu sunt un om al acțiunii

Catalin Drula legi justitie Predoiu Adrian Nastase.jpg

Cătălin Drulă critică legile justiției
Cătălin Drulă critică legile justiției
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

USR este un partid cu o democrație vie internă. Fiecare alege cum pleacă dintr-o cameră, dacă trântește ușa sau nu. Iată ce declară la RFI președintele interimar al formațiunii, Cătălin Drulă, care se referă la demisiile din USR. El oferă pe de altă parte detalii despre Congresul de luna viitoare.

Cătălin Drulă spune că la Congresul USR vor fi opt candidați: ”Avem deja candidații anunțați, sunt opt candidați, vom avea alegeri între 6 și 9 iulie. La noi, conform Statutului, alegerile sunt cu votul tuturor membrilor, deci sunt zeci de mii de voturi care decid cine va fi următorul președinte deplin al USR. Într-adevăr, sunt și eu candidat. Lista s-a închis pe 24 iunie (...). Aș vrea să fiu omul care dă speranța românilor că USR este alternativa la acest sistem pe care l-am criticat. Responsabilitatea și provocarea noastră, a mea, ca lider de echipă, este să ducem acest mesaj către oameni. Eu știu ce am făcut în guvernare, știu cum am apărat banul public, când am fost la Ministerul Transporturilor, cum m-am luptat cu diverse grupuri de interese sau chiar mafii, știu ce se poate face când guvernarea centrală, guvernarea locală ajunge la oameni care sunt interesați să facă lucruri bune și sunt acolo în serviciul public”.

Președintele interimar al USR vrea ca partidul să fie o voce consistentă: ”Pentru mine, este important în următorii doi ani, până în 2024, să construim organizația noastră în direcția unei voci coerente și consistente. Oamenii au dreptate câteodată când ne critică că pare că vorbim pe mai multe voci. E o consecință a faptului că suntem un partid cu o democrație vie internă, nu suntem un partid de tip unitate militară, dar există o linie fină între dezbatere, idei, lucruri care sunt pozitive într-o democrație generală sau într-un partid și coerență, pentru că până la urmă un partid reprezintă o platformă, iar pe oameni îi interesează mai puțin discuția despre ce a mai spus cutare din USR sau altcineva, ci îi interesează ce vrea să facă acel partid și să aibă o credibilitate și o voce consistentă pe acele direcții pe care și le propune”.

 

”Eu sunt un om al acțiunii”

 

Reporter: Vorbiți despre o democrație vie în partid, dar membrii USR care și-au dat demisia au criticat stilul dvs. autoritar de conducere și au acuzat de asemenea politica pumnului în gură. Cum le răspundeți?

Cătălin Drulă: Ce să zic, fiecare alege cum pleacă dintr-o cameră, dacă trântește ușa sau nu. Eu sunt un om al acțiunii, încerc să fac lucruri concrete. De asemenea, noi avem toate forurile astea, Birou Național, Comitet Politic, dezbatem orice decizie pe care o luăm în partid. Acum, e de notorietate că unul dintre fondatorii partidelor care au format USR-ul (Dacian Cioloș-n.r.) își dorește să formeze un partid. Acolo a încercat cumva să ia fostul partid PLUS, dar asta e o operațiune care nu i-a reușit pentru că colegii din acel partid, mă refer de exemplu la Vlad Voiculescu, Ștefan Pălărie, Oana Țoiu, colegii mei cu care lucrăm în Parlament au ales să rămână în acest proiect, pe care noi l-am construit împreună și l-am promis României ca un proiect de unitate, deci noi ne respectăm mandatul cu care am mers în fața electoratului în ultimii câțiva ani. O minoritate de colegi și vă spun și cifra, e undeva, cred, în jur de 10 din cei 80 de parlamentari ai noștri, deci e un număr relativ mic...

 

Reporter: ...plus cinci eurodeputați.

Cătălin Drulă: ...au ales să meargă către un proiect care după părerea mea nu are nici un sens politic în România de astăzi. Dimpotrivă, noi trebuie să coagulăm energiile de Opoziție (...). USR este acea forță, o forță care s-a dublat din 2015 în 2020, care a trecut prin multe experiențe, experiența guvernării centrale, avem primari peste două milioane de oameni și eu vreau să fie aici și peste 20 de ani și peste 40 de ani, să fie o forță care reprezintă în România liberalismul democratic, în luptă cu forțele populiste și cu forțele care capturează statul, cele care în momentul de față sunt la guvernare.

 

Reporter: Dar întrebarea este dacă veți mai avea cu cine să reconstruiți USR-ul. Sigur că acum au plecat 10 parlamentari din 80, dar numărul lor continuă să crească și poate crește până la Congres. Ce le transmiteți demisionarilor?

Cătălin Drulă: Să știți că nu continuă, au fost aceiași oameni de la început, numai că din păcate, această construcție politică pe care o menționați mai devreme (REPER-n.r.) a decis să etapizeze pe zile, ca să creeze mai multe știri în presă. Mă rog, o alegere care mie mi se pare ușor nefericită sau nedemnă. Suntem același partid cu 90% din forțe care sunt aici în USR, avem zeci de mii de membri, avem 40 de primari, 70 de parlamentari, conducem comisii în Parlamentul României, în fiecare zi facem politici publice și criticăm această guvernare acolo unde chiar sunt subiectele reale. Pe oameni nu îi interesează că unul sau altul din frustrare nu știu ce a spus despre USR sau a plecat din USR, pe oameni îi interesează ce am putut să facem concret și eu le-am arătat la Ministerul Transporturilor, colegul meu Cristian Ghinea la Ministerul Fondurilor Europene, colegii mei care sunt primari și care sunt subiectele reale de preocupare, acea economie despre care am vorbit, ăsta e un subiect, nu știu dacă ne dăm seama, ne va influența generațional, urmează o criză destul de dramatică probabil pentru România, încă se mai pot lua măsuri, dar acest Guvern nu le ia. Pe de altă parte, avem și o alunecare spre iliberalism, către un regres democratic în societate, vedem aceste legi ale securității naționale, probabil speriați de consecințele economiei, vor să pună căluș societății, libertății de exprimare (...), astea sunt lucrurile cu care se luptă USR”.

 
Cătălin Drulă, despre Congres și demisiile din USR