Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou bilanț în atacul din mall-ul din Kremenciuk

Bilanţul victimelor în urma atacului cu rachetă al forţelor ruse asupra unui centru comercial din Kremenciuk a crescut la 16 morţi şi 59 răniţi, conform informaţiilor furnizate de şeful serviciilor de urgenţă ucrainene.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat atacul asupra centrului comercial și i-a numit pe atacatori „teroriști nenorociți”. Zelenski susține că a fost vorba despre un atac calculat și spune că cei vinovați „nu ar trebui să aibă loc pe Pământ". Anterior, el a declarat că peste 1.000 de civili se aflau în interiorul centrului comercial în momentul atacului.

„Mall-ul este în flăcări, pompierii încearcă să stingă focul, numărul victimelor este imposibil de imaginat", a anunțat președintele pe Telegram.

Ulterior, el a oferit amănunte: „Din fericire, din câte știm acum, mulți oameni au reușit să iasă [înainte de lovitură], au fost ajutați să iasă [după sirena de alarmă aeriană]. Dar mai erau încă oameni înăuntru când a lovit: angajați și câțiva vizitatori", a precizat Zelenski.

Președintele Ucrainei a subliniat că mall-ul nu are valoare militară și nu reprezenta „nicio amenințare pentru armata rusă". El a acuzat Rusia că sabotează „încercările oamenilor de a trăi o viață normală, care îi înfurie atât de tare pe ocupanți". „Rusia continuă să își descarce neputința asupra civililor obișnuiți. Este inutil să sperăm la decență și umanitate din partea sa", a declarat președintele Volodimir Zelenski.

La rândul său, președintele american Joe Biden susține că atacul Rusiei asupra mall-ului din Kremenciuk reprezintă o cruzime, iar rușii vor fi trași la răspundere pentru aceste crime. "Atacul Rusiei asupra civililor la un centru comercial reprezintă o cruzime. Suntem solidari cu poporul ucrainean!", a spus Joe Biden. El a reiterat că SUA și aliații săi sunt alături de Ucraina și că Rusia va fi trasă la răspundere pentru astfel de atrocități.