Lituania : ”Ne-am obișnuit cu dezinformările Rusiei. Vom rezista”

lituania_nato.jpg

Președintele Lituaniei Gitanas Nausėda și secretarul general NATO Jens Stoltenberg înaintea summitului de la Madrid, iunie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Gitanas Nausėda

”Suntem obișnuiți cu manipulările, dezinformările și amenințările Rusiei. Suntem obișnuiți să avem un vecin periculos, nu e nimic nou, trebuie să rezistăm și vom rezista”, a spus președintele Lituaniei Gitanas Nausėda în cadrul unui interviu acordat agenției Bloomberg, citat de publicația lituaniană 15 minute.

Referindu-se la decizia recentă a Lituaniei de a restricționa tranzitul de mărfuri rusești către Kaliningrad, președintele a precizat : ”Problema nu este doar între Lituania și Rusia. Vă reamintesc că în luna martie Consiliul European a decis adoptarea celui de al patrulea pachet de sancțiuni contra Rusiei, referitor la fier, oțel și anumite produse de lux. Lituania nu face decât să aplice aceste sancțiuni. Dar, așa cum ne-am obișnuit, propaganda Rusiei încearcă să creeze o falsă problemă, în plan strict bilateral”, scrie sursa citată.

El a explicat, pe de altă parte, că nu este vorba de o blocadă totală – tranzitul de mărfuri care nu sunt supuse sancțiunilor continuă.

În ce privește Ucraina, președintele a arătat că Lituania va ajuta în mod susținut această țară, atât din punct de vedere economic și umanitar cât și politic.

”Ucraina luptă în fiecare zi împotriva agresorului și astfel dovedește că este o țară europeană. Ea apără valorile europene, valorile democratice. Nu se luptă doar pentru ei, ci pentru noi toți europenii, pentru libertatea Uniunii Europene, iar Ucraina trebuie și merită să devină membră a UE”, a spus președintele lituanian.

Șeful statului lituanian a subliniat necesitatea întăririi flancului estic al NATO : ”Nu vorbim despre niște amenințări teoretice, este strict necesar ca flancul estic să fie întărit. Ca aliați trebuie să demonstrăm că suntem capabili să creștem prezența militară aici, să creștem cantitatea de echipamente militare pe acest flanc și în special în statele baltice”, a spus el.

 

Letonia cere întărirea flancului estic al NATO

Prezent la reuniunea celor nouă șefi de state NATO din flancul estic de la București, președintele Letoniei, Egils Levits a cerut întărirea și consolidarea prezenței alianței pe flancul estic și a insistat pe necesitatea prezenței forțelor NATO pe teritoriul Letoniei, transmite Radioteleviziunea națională din această țară.

”În cadrul întâlnirilor pe care le-am avut cu cei opt șefi de state, am constatat că avem o abordare comună pe cel puțin două puncte. Primul se referă la întărirea flancului estic al NATO, cu o prezență mai consistentă a aliaților pe acest flanc, inclusiv în statele baltice. Acest lucru se întâmplă deja de la începerea invaziei din Ucraina, dar procesul trebuie accelerat.

În al doilea rând, avem o percepție comună referitoare la faptul că Ucraina trebuie ajutată pe toate căile posibile, nu doar militar, ci și politic și economic. Am subliniat încă o dată că Letonia susține cu tărie statutul de candidat la aderarea la UE al Ucrainei. Integrarea este în discuție, dar credem că și acest proces trebuie accelerat iar integrarea Ucrainei să devină o certitudine”, a spus președintele Letoniei.

Polonia : ”Conectăm întreaga lume”

Polonia are un potențial enorm de dezvoltare economică și va continua să susțină cooperarea cu țările din regiune, în special cu Ucraina, pe care va continua să o ajute cât mai mult posibil, a spus președintele polonez Andrzej Duda în deschiderea forumului economic ”Congresul 590”, care a avut loc recent la Varșovia, transmite publicația dziennikzachodni.pl.

Printre proiectele de perspectivă ale colaborării cu Ucraina se află și construirea unei linii feroviare rapide pe ruta Varșovia – Kiev – Lvov, a precizat președintele.

Congresul 590 este un eveniment care reunește anual reprezentanți de marcă ai scenei economice, științifice și politice din Polonia dar și invitați străini. Anul acesta forumul s-a desfășurat sub sloganul ”Conectăm întreaga lume”. Numele forumului provine de la prefixul codurilor de bare care marchează mărfurile produse sau distribuite de societăți poloneze.

Un element central al dezbaterilor l-a reprezentat rolul pe care Polonia trebuie să-l joace în procesul de reconstrucție a Ucrainei. ”Țările din Europa Centrală trebuie să coopereze mai intens și mai eficient. Inițiativa celor trei mări constituie o oportunitate în acest sens, iar cooperarea trebuie să vizeze în mod prioritar dezvoltarea infrastructurii pe axa Nord-Sud. Perioadele de criză pot fi în aceleași timp perioade cu mari oportunități”, a precizat președintele polonez.

 

Slovacia : Proiect de lege anti LGBT în dezbaterea Parlamentului

Parlamentul Slovaciei va dezbate un proiect de lege potrivit căruia simbolurile organizațiilor și comunităților care promovează ”reorientarea” sexuală nu vor mai putea fi arborate la sediile instituțiilor publice din Slovacia, relatează publicația kosice.korzar.

Proiectul a fost depus de doi parlamentari ai coaliției de guvernământ, György Gyimesi (OĽaNO) și Tomáš Taraba (Život) și a stârnit un puternic val de reacții în opinia publică.

Interzicerea afișării simbolurilor minorităților sexuale se referă la clădirile administrației centrale și locale, muzee, galerii de artă și alte instituții culturale de stat.

Cel mai important centru cultural independent din Slovacia, Tabačka, dar și alte centre culturale independente din țară, continuă între timp să arboreze drapelul în culorile curcubeului : ”Centrul nostru trebuie să rămână un loc sigur pentru toți vizitatorii săi, inclusiv pentru comunitatea queer. Ne exprimăm solidaritatea cu membrii acestei comunități și vom continua să arborăm drapelul lor. Inițiativa parlamentară este o nouă tentativă populistă de a polariza societatea, sper să nu-și găsească locul în societatea de azi a Slovaciei”, a spus directorul centrului Tabačka.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Beatričė Danielaitytė - Lituania

Kristīne Gajevska - Letonia

Julia Krolik - Polonia

Diana Kutliaková - Slovacia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 28 iunie 2022